Abstract
Araştırma, Ordu ilinde beş farklı üretici firma
tarafından satışa sunulan yumurtaların kalitesinin
belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Firmalara ait
yumurtalar marketlerden üretim tarihleri dikkate
alınarak aynı gün içerisinde temin edilmiştir. Her
firmadan yaklaşık olarak 120 adet kahverengi
yumurta tesadüfî olarak seçilerek laboratuara
nakledilmiştir. Burada 24 saat oda sıcaklığında
bekletildikten sonra; yumurta ağırlığı, kabuk
kalınlığı, şekil indeksi, özgül ağırlık, hava boşluğu,
akindeksi, sarı indeksi, sarı rengi, haugh birimi,
mukavemet, et ve kan lekeleri özellikleri
belirlenmiştir. Araştırmada üzerinde durulan
yumurta kalite özelliklerinden ak indeksi, sarı rengi,
mukavemet, özgül ağırlık, hava boşluğu, haugh
birimi, et‐kan lekesi ve kabukkalınlığı bakımından
gruplar arasında önemli farklılık bulunmuştur
(P<0.01). Sarı indeksi ve şekil indeksi bakımından
ise gruplar arasında farklılık bulunmadığı tespit
edilmiştir (P>0.05).
Araştırmada Ordu ilinde satışa sunulan yumurtaların
kabuk kalınlığı, mukavemet, ak indeksi, sarı indeksi,
özgül ağırlık değerlerinin düşük, bazı grupların
yüksek oranda et‐kan lekesi ihtiva ettiği ve şekil
indeksinin yüksek olduğu ancak ağırlık ve hava
boşluğu bakımından uygun değerlerde bulunduğu
belirlenmiştir.