Objective: This work was to determine the effects of drying and storage methods on poliunsaturated fatty acids (PUFA)/saturated fatty acids (SFA) index of atherogenicity (IA), thrombogenicity (IT), and hypocholesterolemic/hypercholesterolenic fatty acid ratio (H/H) of hazelnut. Materials and Methods: Ordu Levant hazelnut samples used in the work were taken from Bayadi village of Altinordu district, Ordu Province. Samples harvested according to harvest criteria were withered for 3 days and then dried in drying machine, concrete and grass ground. The study carried out between 2014 and 2015, the samples were stored under room conditions (~25℃ temperature and ~80% relative humidity) for 12 months. Oil was extracted using cold press, the samples taken every 3 months, then the fatty acid composition was determined and the quality index values were calculated with the formulation. Results: : In general, the effect of drying and storage methods was found to be significant (P˂0.001). PUFA/MUFA value varied between 1.48-1.89, AI 0.23-0.35, TI 0.41-0.53 and H/H 22.09-25.09. The effect of drying methods on traits varied. Namely, while the highest value in PUFA/SFA was determined in the drying machine, variability was observed in terms of effect on other traits. During the storage period, the PUFA/SFA, AI, H/H value decrease, TI value increase were recorded. Conclusion: Consequently, based on these data, hazelnut was found to be a much more beneficial food for human health than many other nutrients.
Amaç: Bu araştırma kurutma ve muhafaza yöntemlerinin fındığın çoklu doymamış yağ asitleri/doymuş yağ asitleri (PUFA/SFA), terojenisite (AI) ve trombojenisite indeks (TI) değerleri ile hipokolesterolemik/ hiperkolesterolenik yağ asitleri oranı (H/H) üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Çalışmada kullanılan Ordu Levant fındık örnekleri Ordu ili, Altınordu ilçesi Bayadı köyünden alınmıştır. Hasat olum kriterlerine göre hasat edilen örnekler 3 gün soldurulmuş ve daha sonra kurutma makinesi, beton ve çimen harmanda kurutulmuştur. 2014-2015 yılları arasında yürütülen çalışmada örnekler, 12 ay adi depo şartlarında (~25℃ sıcaklık ve ~%80 nispi nem değeri) muhafaza edilmiştir. Her 3 ayda bir alınan örneklerden önce yağ elde edilmiş (Soğuk pres), sonra yağ asitleri bileşimi belirlenmiş ve formülasyonla kalite indeks değerleri hesaplanmıştır. Araştırma Bulguları: Çalışmada kurutma yöntemleri ve muhafazanın etkisi genel olarak istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P˂0.001). PUFA/SFA değeri 1.48-1.89, AI 0.23-0.35, TI 0.41-0.53 ve H/H 22.09-25.09 aralığında değişmiştir. Kurutma yöntemlerinin özellikler üzerine etkisi değişkenlik göstermiştir. Şöyle ki, PUFA/SFA’ da en yüksek değer kurutma makinesinde tespit edilmişken, diğer özellikler üzerine etki bakımından değişkenlik görülmüştür. Muhafaza süresince PUFA/SFA, AI, H/H değerinde azalma, TI değerinde artış kaydedilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, elde edilen bu verilere dayanarak fındığın insan sağlığı üzerine çok sayıda gıdaya göre daha faydalı olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 1 |