Amaç: Bu çalışma ile Erzincan koşullarında bazı üzüm çeşitlerinin verim ve kalite parametrelerini belirleyerek bölge üreticilerine uygun üzüm çeşitlerini seçmede rehberlik etmek amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Çalışma 2016 yılında kendi köklerinde yetiştirilen Alphonse Lavallèe, Autumn Royal, Bronx Seedless, Crimson Seedless, Cardinal, Flame Seedless, Hamburg Misketi, Italia, Karaerik, Köhnü, Michele Palieri, Narince, Superior Seedless, Sultani Çekirdeksiz ve Trakya İlkeren üzüm çeşitlerine ait tüplü fidanların dikilmesi ile başlamıştır. Verim ve kalite parametrelerine ait veriler 2022 ve 2023 yıllarında alınmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 5 adet omca olacak şekilde dizayn edilmiştir. Çeşitlerin fiziksel ve kimyasal analizleri her tekerrürde 10 salkım üzerinden değerlendirilmiştir. Çeşitler omca verimi, salkım ve tane ağırlıkları, toplam fenolik madde ve toplam flavonoidler açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen verilere varyans analizi yapılmış ve ortalamaların karşılaştırılmasında LSD testi uygulanmıştır.
Araştırma Bulguları: Çalışmanın 2022 ve 2023 yıllarında; fiziksel ve kimyasal parametrelere ilişkin elde edilen veriler çeşitler arasında istatistiki olarak önemli (P<0.05) bulunurken, yıl ve yıl x çeşit interaksiyonları ise değişkenlik göstermiştir. En yüksek omca verimi Karaerik (9.6 kg/omca), Narince (9.2 kg/omca) ve Köhnü (8.1 kg/omca) üzüm çeşitlerinde, en düşük verim; Flame Seedless (2.41 kg/omca), Crimson Seedless (2.9 kg/omca) ve Trakya İlkeren (2.9 kg/omca) üzüm çeşitlerinde tespit edilmiştir. En yüksek toplam fenolik ve flavonoid madde miktarı sırasıyla; Alphonse Lavallèe (642.5-119.9 ppm) ile Karaerik (400.4-91.6 ppm) üzüm çeşitlerinde saptanmıştır. Erzincan ekolojik koşullarında incelenen çeşitlerin tamamının hasat dönemindeki olgunluk indisleri 20’nin üzerinde tespit edilmiştir.
Sonuç: Çalışmaya konu olan çeşitler, Erzincan ekolojik koşullarında başarılı bir şekilde yetişmektedir. Bu çeşitler ile yörede kurulacak bağlar ile Erzincan’da üzümlerin piyasaya arzı ağustos sonu ile ekim ayının ilk haftasına kadar olabilir. Kurulacak bağlar ile üreticilerin gelirinin artması yanında yöre tüketicilerine de farklı tat ve aroma seçenekleri sunabilir.
Çalışmada, Etik Kurul Onayı'na ihtiyaç bulunmamaktadır.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
TAGEM/BBAD/B/22/A1/P6/5225
Bu proje Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarafından Desteklenmiştir. Desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
Objective: The aim of this study was to help local growers select suitable grape varieties by determining the yield and quality parameters of some grape varieties under Erzincan conditions.
Materials and Methods: The work started in 2016 with the planting of saplings of Alphonse Lavallee, Autumn Royal, Bronx Seedless, Crimson Seedless, Cardinal, Flame Seedless, Hamburg Misketi, Italia, Karaerik, Köhnü, Michele Palieri, Narince, Superior Seedles, Sultani Çekirdeksiz and Trakya İlkeren grape cultivars grown on their own roots. Data on yield and quality parameters were taken in 2022 and 2023. The study was designed according to the randomised block trial design, with three replications and five vines in each replication. A total of 10 bunches were analysed in each repetition, with the aim of evaluating the physical and chemical characteristics of the varieties. The varieties were evaluated in terms of their yield, weight of clusters and berry, total phenolic substances and total flavonoids. Analysis of variance was performed on the data obtained and LSD test was applied to compare the means.
Results: The was conducted in 2022 and 2023; while the data obtained regarding physical and chemical parameters were found to be statistically significant (P<0.05) among cultivars, year and year x variety interactions varied. The highest vine yield is in Karaerik (9.6 kg/vine), Narince (9.2 kg/vine) and Köhnü (8.1 kg/vine) grape cultivars, the lowest yield was obtained in Flame Seedless (2.41 kg/vine), Crimson Seedless (2.9kg/vine) and Trakya İlkeren (2.9 kg/vine) grape cultivars. The highest total phenolic and flavonoid substance amounts are respectively; detected in Alphonse Lavallee (642.5-119.9 ppm) and Karaerik (400.4-91.6 ppm) grape cultivars. Maturity indices of all cultivars examined in Erzincan ecological conditions were determined to be over 20 during the harvest period.
Conclusion: The cultivars subject to the study grow successfully in Erzincan ecological conditions. With the vineyards to be established in the region with these cultivars, the supply of grapes to the market in Erzincan can be between the end of August and the first week of October. The vineyards to be established can not only increase the income of the producers but also offer different taste and aroma options to local consumers.
TAGEM/BBAD/B/22/A1/P6/5225
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Oenology and Viticulture |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | TAGEM/BBAD/B/22/A1/P6/5225 |
Publication Date | July 5, 2024 |
Submission Date | January 23, 2024 |
Acceptance Date | May 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 1 |