Objective: In study, the effect of capsaicin treatments on postharvest quality of capia pepper cv. Bellisa RZ F1 (35-508) (Capsicum annuum) during storage was investigated.
Materials and Methods: The pepper fruits, which were harvested at the optimum stage, were transported to the laboratory immediately. The uniform fruit, reflecting the characteristics of variety, were selected and pre-cooled. After pre-cooling, the fruit were divided into 4 groups for treatments. Peppers were immersed in a solution containing 0.1, 0.5 and 1 µL L-1 capsaicin and distilled water (control) for 1 minute. After dipping, all peppers were kept at 12 ±1 ºC for 30 minutes to remove excess water and placed in modified atmosphere bags. All treated fruit were stored at 8±1 °C and 90±5% relative humidity for 6 weeks and plus 2 day at room conditions (20±1 °C and 60±5% relative humidity). Weight loss, fruit firmness, TSS, TA, respiration rate, gas composition in MAP, skin color, and sensory quality of peppers were determined during cold storage and shelf life.
Results: Capsaicin treatments were, in general, more effective in reducing the weight loss and respiration rate, and preserving fruit firmness, acidity and sensory quality of peppers compared to the control group.
The best result in terms of these quality characteristics, except for titratable acidity, was obtained from the 0.1 µL L-1 treatment.
Conclusion: It has been observed that capsaicin treatments may be promising tool for delaying quality losses of pepper and similar products during storage when the appropriate dose and duration are selected. It was determined that the capia pepper cv. Bellisa RZ F1 (35-508) treated with 0.1 µL L-1 capsaicin could be stored for 28 days in MAP under this conditions.
2020-BTAP1-0066
Amaç: Bu çalışmada, Bellisa RZ F1 (35-508) kapya biber (Capsicum annuum) çeşidinde kapsaisin uygulamalarının depolama boyunca meyve kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Optimum aşamada derilen biber meyveleri hemen laboratuvara nakledilmiştir. Çeşit özelliklerini yansıtan üniform ve kaliteli biberler seçilerek ön soğutmaya tabi tutulmuştur. Ön soğutmadan sonra meyveler uygulamalar için 4 gruba ayrılmıştır. Biberler 0.1, 0.5 ve 1 µL L-1 kapsaisin içeren çözeltiye ve saf suya (kontrol) 1 dk süre ile daldırılmıştır. Daldırma işleminden sonra tüm biberler fazla suyun uzaklaştırılması için 30 dakika 12 ±1 ºC sıcaklıkta bekletilmiş ve modifiye atmosfer poşetlerine yerleştirilmiştir. Uygulama yapılan tüm meyveler 8±1 °C ve % 90±5 oransal nemde 6 hafta ve her 7 günün sonunda artı 2 gün oda koşullarında (20±1 °C ve % 60±5 oransal nem) depolanmıştır. Biberlerde ağırlık kaybı, meyve sertliği, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik, solunum hızı, poşet içi gaz bilesimi, kabuk rengi ve duyusal kalite özelliği soğukta depolama ve raf ömrü süresince belirlenmiştir.
Araştırma bulguları: Kapsaisin uygulamalarının genel olarak biberlerde ağırlık kaybı ile solunum hızını azaltmada ve meyve sertliğini, asitlik ve duyusal kaliteyi korumada kontrol grubuna göre daha etkili olduğu görülmüştür. Titre edilebilir asitlik hariç belirtilen kalite özellikleri bakımından en iyi sonuç 0.1 µL L-1 uygulamasından elde edilmiştir.
Sonuç: Kapsaisin uygulamalarının uygun doz ve süre seçildiğinde biber ve benzeri ürünlerin depolanması sırasında kalite kayıplarının geciktirilmesinde ümitvar olabileceği görülmüştür. 0.1 µL L-1 kapsaisin uygulanmış Bellisa RZ F1 (35-508) kapya biber çeşidinin, MAP içerisinde belirtilen koşullarda 28 gün depolanabileceği belirlenmiştir.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
2020-BTAP1-0066
Bu çalışma Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince (Proje No: 2020-BTAP1-0066) desteklenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Post Harvest Horticultural Technologies (Incl. Transportation and Storage) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | 2020-BTAP1-0066 |
Publication Date | July 5, 2024 |
Submission Date | March 18, 2024 |
Acceptance Date | June 26, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 1 |