Badem, ülkemizin birçok bölgesinde uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılan sert kabuklu meyve türlerinden biridir. Demirci/Manisa ekolojisinde yoğun üretimi yapılan bu türde yürütülen çalışmada ‘Nonpareil’ badem çeşidinin bazı önemli parametrelerinin birlikte değerlendirilip yorumlanması amaçlanmıştır. Buna göre, 2020 yılı, incelenen özellikler bakımından ilk sırada yer almaktadır. Bu yılda, meyve ağırlığı 2.44 g ve iç ağırlığı 1.39 g olarak ölçülürken, meyve ve iç badem eni de yüksek bulunmuştur. Buna karşılık, 2018 yılında, daha açık, doygun ve parlak badem rengi ön plana çıkmıştır. Meyve ağırlığı arttıkça iç badem ağırlığı ve eninin arttığı saptanmıştır. Diğer yandan, verim artarken kabuk kalınlığı azalmış ve renk değerleri olumsuz etkilenmiştir. Meyve renk parametreleri arasında belirlenen korelasyonda, b* ve C* arasında pozitif yönde kuvvetli bir ilişki ortaya çıkmıştır. Temel bileşen (TB) analizinde, incelenen 16 özellik bakımından ortaya çıkan 4 temel bileşen toplam varyasyonun %90’nını açıklamaktadır. Bu bağlamda, ‘Nonpareil’ badem çeşidinde, yıllar bakımından ayırt edici en önemli özelliklerin meyve eni ve verim olduğu görülmüştür.
Denemenin yürütülmesine olanak sağlayan bahçe sahibi Sayın Mehmet Seyman’na sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
Almond is one of the nuts that have been cultivated in many regions of our country for many years. It is cultivated extensively in Demirci/Manisa ecology. In this study, it is aimed to evaluate and interpret some important parameters of "Nonpareil" almond variety. Accordingly, the year 2020 ranks the first row in terms of the characteristics examined. In this year, while the fruit weight was 2.44 g and the kernel weight was 1.39 g, the width of the fruit and kernel almond was also found high. On the other hand, in 2018, lighter, saturated and bright almond color came to the fore. It was determined that as the fruit weight increased, the weight and width of the kernel almond increased. On the other hand, as the yield increased, the shell thickness decreased and the color values were negatively affected. In the correlation determined between fruit color parameters, a strong positive correlation occurred between b* and C*. In the principal component (PC) analysis, 4 main components emerging in terms of 16 traits examined explain 90% of the total variation.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 20, 2022 |
Submission Date | July 13, 2021 |
Acceptance Date | November 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram