Bu araştırmada Erzincan yöresinden ümitvar olarak seçilmiş 25 ceviz
 genotipine ait meyvelerin protein, yağ, kuru madde, kül, makro-mikro elementler
 ile ağır metal içerikleri tespit edilmiştir. Genotiplerde; protein oranı
 %13.74-22.34, yağ oranı %48.97-66.45, kuru madde oranı %94.67–97.81 ve
 kül oranı %1.69-2.24 arasında kaydedilmiştir. Makro element içeriği olarak;
 azot %2.05-3.33; fosfor 199.9-272.3 mg/100g; potasyum 266.8-639.7 mg/100g;
 kalsiyum 185.3-902.4 mg/100g; magnezyum 178.7-577.1 mg/100g ve sodyum
 10.31-42.76 mg/100g arasında bulunmuştur. Seçilen genotiplerin mikro element
 içerikleri ise şu şekilde değişmiştir: Demir 1.99-8,38 mg/100g; mangan
 2.36-6.37 mg/100g; çinko 1.83-4.57 mg/100g ve bakır 0.93-3.33 mg/100g arasında
 belirlenmiştir. Ayrıca bu genotiplerde ağır metal elementleri olarak
 kadmiyum ve kurşun içeriklerine bakılmıştır. Kadmiyum içeriği 0.001-
 0.018mg/100g arasında değişirken Kurşun içeriğinin en fazla 0.07 mg/100g olduğu
 saptanmıştır.
| Primary Language | Turkish | 
|---|---|
| Journal Section | Makaleler | 
| Authors | |
| Publication Date | March 1, 2005 | 
| Submission Date | July 27, 2014 | 
| Published in Issue | Year 2005 Volume: 34 Issue: 1 | 
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram