Bu araştırmada Erzincan yöresinden ümitvar olarak seçilmiş 25 ceviz
genotipine ait meyvelerin protein, yağ, kuru madde, kül, makro-mikro elementler
ile ağır metal içerikleri tespit edilmiştir. Genotiplerde; protein oranı
%13.74-22.34, yağ oranı %48.97-66.45, kuru madde oranı %94.67–97.81 ve
kül oranı %1.69-2.24 arasında kaydedilmiştir. Makro element içeriği olarak;
azot %2.05-3.33; fosfor 199.9-272.3 mg/100g; potasyum 266.8-639.7 mg/100g;
kalsiyum 185.3-902.4 mg/100g; magnezyum 178.7-577.1 mg/100g ve sodyum
10.31-42.76 mg/100g arasında bulunmuştur. Seçilen genotiplerin mikro element
içerikleri ise şu şekilde değişmiştir: Demir 1.99-8,38 mg/100g; mangan
2.36-6.37 mg/100g; çinko 1.83-4.57 mg/100g ve bakır 0.93-3.33 mg/100g arasında
belirlenmiştir. Ayrıca bu genotiplerde ağır metal elementleri olarak
kadmiyum ve kurşun içeriklerine bakılmıştır. Kadmiyum içeriği 0.001-
0.018mg/100g arasında değişirken Kurşun içeriğinin en fazla 0.07 mg/100g olduğu
saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2005 |
Submission Date | July 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 34 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram