Research Article
BibTex RIS Cite

Pollen Characteristics and Hybridization Possibilities in Almond

Year 2024, Volume: 53 Issue: Özel Sayı 1, 228 - 231, 16.07.2024
https://doi.org/10.53471/bahce.1509626

Abstract

Almond (Prunus dulcis, n=x=8, Rosaceae, hermaphrodite) is a temperate climate fruit species. The aim was to conduct a preliminary study to develop new cultivars for almonds which are sensitive to spring late frosts. The experiment was conducted at Aydın Adnan Menderes University in 2022-2023. Data on the number of anthers in a flower, number of pollens in a flower, number of pollens in an anther, pollen viability (%, IKI) and pollen germination (%, agar on Petri) were respectively: locan almond cultivars Ak (35.7, 172000, 4818, 68.8, 89.9), Konya (26.1, 160000, 6130, 53.7, 36.8), Nurlu (34.6, 152000, 4393, 66.0, 81.3); foreign almond cultivars Ferraduel (30.7, 128000, 4169, 41.7, 10.9), Ferragnes (32.2, 148000, 4582, 68.5, 79.6), Nonpareil (24.2, 90000, 3719, 53.2, 85.8), Texas (Mission) (36.1, 114000, 3158, 66.1, 48.0), Tuono (35.4, 154000, 4350, 46.3, 54.8) and apricot cultivar Ninfa (29.3, 158000, 5392, … , 40.3). In controlled crossing, early varieties (Ak, Konya, Nurlu and Ninfa) were negatively affected by spring late frosts. The highest fruits were obtained from Texas and Tuono varieties used as female parents. Tuono variety can be used in selfing studies. Texas×Ninfa and Tuono×Ninfa crosses yielded seven (1.80%) and two (6.67%) fruits, respectively.

References

  • Sociasi Company, R., Ansón, J.M., Espiau, M.T. 2017. Taxonomy, botany and physiology. In: R. Sociasi Company, T. Gradziel (Eds.): Almonds: botany, production and uses. CABI, Wallingford, Oxfordshire, UK, pp:1-42.
  • Özbek, S. 1978. Özel meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:128, Ders Kitabı:11, Adana, 486s.
  • Jones, R.W. 1968. Hybridization of apricot×almond. Proceedings of the American Society for Horticultural Science 92:29-33.
  • Açar, İ., Arpacı, S., Atlı, H.S., Kafkas, S., Eti, S., Çağlar, S., Yılmaz, A. 2012. Melezleme yoluyla kendine verimli ve geç çiçeklenen badem ıslahı. TÜBİTAK Proje No:108O388, Gaziantep, 55s.
  • Eti, S. 1990. Çiçek tozu miktarını belirlemede kullanılan pratik bir yöntem. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5(4):49-57.
  • Eti, S. 1991. Bazı meyve tür ve çeşitlerinde değişik in vitro testler yardımıyla çiçek tozu canlılık ve çimlenme yeteneklerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6(1):69-80.
  • Godini, A. 1981. Counting pollen grains of some almond cultivars by menas of an haemocytometer. Riv. Ortoflorofrutt. It., 65:173-178.
  • Dokuzoğuz, M., Gülcan, R., Karakır, N. 1979. Seçilmiş badem tiplerinin mukayesesi ve standardizasyonu üzerinde araştırmalar. TÜBİTAK TOAG-203. Bornova, İzmir. 42s.
  • Açar, İ., Kafkas, S., Ak, B.E. 2018. Breeding of self-compatible and late flowering cultivars in almond. International Journal of Agricultural and Natural Sciences 1(3):181-184.

Bademde Çiçek Tozu Özellikleri ve Melezleme Olanakları

Year 2024, Volume: 53 Issue: Özel Sayı 1, 228 - 231, 16.07.2024
https://doi.org/10.53471/bahce.1509626

Abstract

Badem (Prunus dulcis, n=x=8, Rosaceae, hermafrodit) ılıman iklim meyve türüdür. Amaç, ilkbahar geç donlarına hassas olan bademde yeni çeşit geliştirmeye yönelik ön çalışma yapmaktır. Deneme Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde 2022-2023 yıllarında yürütülmüştür. Bir çiçekteki başçık sayısı, bir çiçekteki çiçek tozu sayısı, başçıktaki çiçek tozu sayısı, çiçek tozu canlılığı (%, IKI) ve çiçek tozu çimlenmesi (%, petride agar) verileri sırasıyla: yerli badem çeşitleri Ak (35,7, 172000, 4818, 68,8, 89,9), Konya (26,1, 160000, 6130, 53,7, 36,8), Nurlu (34,6, 152000, 4393, 66,0, 81,3); yabancı badem çeşitleri Ferraduel (30,7, 128000, 4169, 41,7, 10,9), Ferragnes (32,2, 148000, 4582, 68,5, 79,6), Nonpareil (24,2, 90000, 3719, 53,2, 85,8), Texas (Mission) (36,1, 114000, 3158, 66,1, 48,0), Tuono (35,4, 154000, 4350, 46,3, 54,8) ve kayısı çeşidi Ninfa (29,3, 158000, 5392, … , 40,3) bulunmuştur. Kontrollü melezlemede erkenci çeşitler (Ak, Konya, Nurlu ve Ninfa) ilkbahar geç donlarından olumsuz etkilenmiştir. Dişi ebeveyn olarak kullanılan Texas ve Tuono çeşitlerinden en yüksek meyve elde edilmiştir. Kendileme çalışmalarında Tuono çeşidi kullanılabilir. Texas×Ninfa ve Tuono×Ninfa melezlemelerinden sırasıyla 7 (%1,80) ve 2 (%6,67) meyve elde edilmiştir.

References

  • Sociasi Company, R., Ansón, J.M., Espiau, M.T. 2017. Taxonomy, botany and physiology. In: R. Sociasi Company, T. Gradziel (Eds.): Almonds: botany, production and uses. CABI, Wallingford, Oxfordshire, UK, pp:1-42.
  • Özbek, S. 1978. Özel meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:128, Ders Kitabı:11, Adana, 486s.
  • Jones, R.W. 1968. Hybridization of apricot×almond. Proceedings of the American Society for Horticultural Science 92:29-33.
  • Açar, İ., Arpacı, S., Atlı, H.S., Kafkas, S., Eti, S., Çağlar, S., Yılmaz, A. 2012. Melezleme yoluyla kendine verimli ve geç çiçeklenen badem ıslahı. TÜBİTAK Proje No:108O388, Gaziantep, 55s.
  • Eti, S. 1990. Çiçek tozu miktarını belirlemede kullanılan pratik bir yöntem. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5(4):49-57.
  • Eti, S. 1991. Bazı meyve tür ve çeşitlerinde değişik in vitro testler yardımıyla çiçek tozu canlılık ve çimlenme yeteneklerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6(1):69-80.
  • Godini, A. 1981. Counting pollen grains of some almond cultivars by menas of an haemocytometer. Riv. Ortoflorofrutt. It., 65:173-178.
  • Dokuzoğuz, M., Gülcan, R., Karakır, N. 1979. Seçilmiş badem tiplerinin mukayesesi ve standardizasyonu üzerinde araştırmalar. TÜBİTAK TOAG-203. Bornova, İzmir. 42s.
  • Açar, İ., Kafkas, S., Ak, B.E. 2018. Breeding of self-compatible and late flowering cultivars in almond. International Journal of Agricultural and Natural Sciences 1(3):181-184.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Ömer Can Devrim Demircioğlu 0000-0002-0292-2100

Batuhan Karadağ 0000-0002-1862-7763

Abdulkadir Selamet This is me

Yusuf Can Güvenç This is me

Gonca Günver Dalkılıç 0000-0002-8064-3676

Zeynel Dalkılıç 0000-0002-0946-1036

Publication Date July 16, 2024
Submission Date August 16, 2023
Acceptance Date August 30, 2023
Published in Issue Year 2024 Volume: 53 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Demircioğlu, Ö. C. D., Karadağ, B., Selamet, A., Güvenç, Y. C., et al. (2024). Bademde Çiçek Tozu Özellikleri ve Melezleme Olanakları. Bahçe, 53(Özel Sayı 1), 228-231. https://doi.org/10.53471/bahce.1509626
AMA Demircioğlu ÖCD, Karadağ B, Selamet A, Güvenç YC, Günver Dalkılıç G, Dalkılıç Z. Bademde Çiçek Tozu Özellikleri ve Melezleme Olanakları. Bahçe. July 2024;53(Özel Sayı 1):228-231. doi:10.53471/bahce.1509626
Chicago Demircioğlu, Ömer Can Devrim, Batuhan Karadağ, Abdulkadir Selamet, Yusuf Can Güvenç, Gonca Günver Dalkılıç, and Zeynel Dalkılıç. “Bademde Çiçek Tozu Özellikleri Ve Melezleme Olanakları”. Bahçe 53, no. Özel Sayı 1 (July 2024): 228-31. https://doi.org/10.53471/bahce.1509626.
EndNote Demircioğlu ÖCD, Karadağ B, Selamet A, Güvenç YC, Günver Dalkılıç G, Dalkılıç Z (July 1, 2024) Bademde Çiçek Tozu Özellikleri ve Melezleme Olanakları. Bahçe 53 Özel Sayı 1 228–231.
IEEE Ö. C. D. Demircioğlu, B. Karadağ, A. Selamet, Y. C. Güvenç, G. Günver Dalkılıç, and Z. Dalkılıç, “Bademde Çiçek Tozu Özellikleri ve Melezleme Olanakları”, Bahçe, vol. 53, no. Özel Sayı 1, pp. 228–231, 2024, doi: 10.53471/bahce.1509626.
ISNAD Demircioğlu, Ömer Can Devrim et al. “Bademde Çiçek Tozu Özellikleri Ve Melezleme Olanakları”. Bahçe 53/Özel Sayı 1 (July 2024), 228-231. https://doi.org/10.53471/bahce.1509626.
JAMA Demircioğlu ÖCD, Karadağ B, Selamet A, Güvenç YC, Günver Dalkılıç G, Dalkılıç Z. Bademde Çiçek Tozu Özellikleri ve Melezleme Olanakları. Bahçe. 2024;53:228–231.
MLA Demircioğlu, Ömer Can Devrim et al. “Bademde Çiçek Tozu Özellikleri Ve Melezleme Olanakları”. Bahçe, vol. 53, no. Özel Sayı 1, 2024, pp. 228-31, doi:10.53471/bahce.1509626.
Vancouver Demircioğlu ÖCD, Karadağ B, Selamet A, Güvenç YC, Günver Dalkılıç G, Dalkılıç Z. Bademde Çiçek Tozu Özellikleri ve Melezleme Olanakları. Bahçe. 2024;53(Özel Sayı 1):228-31.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova