Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma

Year 1983, Volume: 12 Issue: 1, 55 - 64, 31.12.1983

Abstract

Çalışmada, Yalova koşullarında verim denemeleri yürütülen 22 uzun ve 25 yuvarlak meyveli domates çeşidinin şıraya uygunluk durumları İncelenmiştir, önce taze halde bazı özellikleri saptanan domatesler, daha sonra şıraya işlenmiştir. Şıra yapımında, suda çözünür kuru maddesi %4.5’un üzerinde olan meyveler kullanılmıştır. Domates çeşitlerinin şıraya uygunluğunda; şıra verimi, yoğunluk, indirgen şeker ve vitamin C değerleri ölçüt olarak alınmış ve bu nitelikler "tartılı derecelendirme" yöntemine göre değerlen dirilmiştir. Şıraya uygunluk yönünden; uzun meyvelilerden Mecano VF, VF 90-1-2, Nuova Süper Roma, Reproco FR, 70-24; yuvarlak meyvelilerden Yalova-9, Cal (ACE) TM-VF, Campbell 1241, Campbell 17 VF ve Campbell 19 çeşitleri ilk beş sırada yer almışlardır.

References

  • Anonim, 1982. Türkiye İstatistik Cep Yıllığı. DİE, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., 1982. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ankara.
  • Cruess, W.V., 1958. Commercial fruit and vegetable products. McGraw Hill Book Company. Inc. New York.
  • Gachot, H., 1955. Manuel des jus de fruits. P.H. Heitz, 16 rue du Marechal Joffre à Strasbourg.
  • Gökçen J., Karaali, A., 1978. Marmara bölgesi domates çeşitlerinin teknolojik özellikleri ve domates artıklarının değerlendirilmesi. TÜBİTAK, MAE. Proje No:050147501, Yayın No: 32, Gebze.
  • Ivanova, T.L., 1973. Tomato fruit quality to different growing methods. Naucinye Trudy, Omskii Sei’shokhnzya istvennyi Institus. 115, 41-45.
  • Lees, R., 1968. The Laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books. London.
  • Lecoq, R., 1965. Manuel d’Analyses alimentaires et d’expertises usuellos. T.11. S.1141. Editions Doin 8 Place de L’odeon Paris.
  • Regnel, J.C., 1973. Analytical methods in quality control of processed fruit and vegetables. Technical Report No:11, Olive Culture Research Institute, İzmir.
  • Ross, F.A., 1959. Dinitrophenyl method for reducing sugars. Potato Processing Avi Publishing. Connecticut.
  • Ulguray, D., 1976. Türkiye’de ve Dünyada domates salçası üretimi ve ihracatını geliştirme imkan ve tedbirleri. İGEME Yayını No:46.

A Study on The Suitability of Some Tomato Varieties to Juice Making

Year 1983, Volume: 12 Issue: 1, 55 - 64, 31.12.1983

Abstract

In this study 47 tomato varieties, 22 with elongated and 25 with round shaped, were investigated in respected their suitability to juice making. The samples were harvested from the yield trials carried out at the Yalova Atatürk Horticultural Research Institute in 1978 and 1979. At first, some quality characteristics of fruits species pH, total acidity and juice yield were determined and then they were processed into tomato juice. The varieties were evaluated based on the juice yield of the tomatoes and the specific gravity, reducing sugars and ascorbic acid content of processed juice of tomatoes. It was concluded that the varieties of Mecano VF, VF 90-1-2, Nuova Super Roma, Pepmeo FR, 70 24 from elongated shaped and Yalova 9, Cal CACE; TM-VF. Campbel 1241, Campbell 17 VT and Campbell 19 from round shaped were found suitable to juice making.

References

  • Anonim, 1982. Türkiye İstatistik Cep Yıllığı. DİE, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., 1982. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ankara.
  • Cruess, W.V., 1958. Commercial fruit and vegetable products. McGraw Hill Book Company. Inc. New York.
  • Gachot, H., 1955. Manuel des jus de fruits. P.H. Heitz, 16 rue du Marechal Joffre à Strasbourg.
  • Gökçen J., Karaali, A., 1978. Marmara bölgesi domates çeşitlerinin teknolojik özellikleri ve domates artıklarının değerlendirilmesi. TÜBİTAK, MAE. Proje No:050147501, Yayın No: 32, Gebze.
  • Ivanova, T.L., 1973. Tomato fruit quality to different growing methods. Naucinye Trudy, Omskii Sei’shokhnzya istvennyi Institus. 115, 41-45.
  • Lees, R., 1968. The Laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books. London.
  • Lecoq, R., 1965. Manuel d’Analyses alimentaires et d’expertises usuellos. T.11. S.1141. Editions Doin 8 Place de L’odeon Paris.
  • Regnel, J.C., 1973. Analytical methods in quality control of processed fruit and vegetables. Technical Report No:11, Olive Culture Research Institute, İzmir.
  • Ross, F.A., 1959. Dinitrophenyl method for reducing sugars. Potato Processing Avi Publishing. Connecticut.
  • Ulguray, D., 1976. Türkiye’de ve Dünyada domates salçası üretimi ve ihracatını geliştirme imkan ve tedbirleri. İGEME Yayını No:46.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Özkul Bumin Baykal This is me

Hüseyin Çetin This is me

Mehmet Şencan This is me

Publication Date December 31, 1983
Submission Date January 1, 1983
Acceptance Date January 31, 1983
Published in Issue Year 1983 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Baykal, Ö. B., Çetin, H., & Şencan, M. (1983). Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe, 12(1), 55-64.
AMA Baykal ÖB, Çetin H, Şencan M. Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. December 1983;12(1):55-64.
Chicago Baykal, Özkul Bumin, Hüseyin Çetin, and Mehmet Şencan. “Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 12, no. 1 (December 1983): 55-64.
EndNote Baykal ÖB, Çetin H, Şencan M (December 1, 1983) Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe 12 1 55–64.
IEEE Ö. B. Baykal, H. Çetin, and M. Şencan, “Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”, Bahçe, vol. 12, no. 1, pp. 55–64, 1983.
ISNAD Baykal, Özkul Bumin et al. “Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 12/1 (December1983), 55-64.
JAMA Baykal ÖB, Çetin H, Şencan M. Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1983;12:55–64.
MLA Baykal, Özkul Bumin et al. “Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe, vol. 12, no. 1, 1983, pp. 55-64.
Vancouver Baykal ÖB, Çetin H, Şencan M. Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1983;12(1):55-64.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram