Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma

Yıl 1983, Cilt: 12 Sayı: 1, 55 - 64, 31.12.1983

Öz

Çalışmada, Yalova koşullarında verim denemeleri yürütülen 22 uzun ve 25 yuvarlak meyveli domates çeşidinin şıraya uygunluk durumları İncelenmiştir, önce taze halde bazı özellikleri saptanan domatesler, daha sonra şıraya işlenmiştir. Şıra yapımında, suda çözünür kuru maddesi %4.5’un üzerinde olan meyveler kullanılmıştır. Domates çeşitlerinin şıraya uygunluğunda; şıra verimi, yoğunluk, indirgen şeker ve vitamin C değerleri ölçüt olarak alınmış ve bu nitelikler "tartılı derecelendirme" yöntemine göre değerlen dirilmiştir. Şıraya uygunluk yönünden; uzun meyvelilerden Mecano VF, VF 90-1-2, Nuova Süper Roma, Reproco FR, 70-24; yuvarlak meyvelilerden Yalova-9, Cal (ACE) TM-VF, Campbell 1241, Campbell 17 VF ve Campbell 19 çeşitleri ilk beş sırada yer almışlardır.

Kaynakça

  • Anonim, 1982. Türkiye İstatistik Cep Yıllığı. DİE, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., 1982. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ankara.
  • Cruess, W.V., 1958. Commercial fruit and vegetable products. McGraw Hill Book Company. Inc. New York.
  • Gachot, H., 1955. Manuel des jus de fruits. P.H. Heitz, 16 rue du Marechal Joffre à Strasbourg.
  • Gökçen J., Karaali, A., 1978. Marmara bölgesi domates çeşitlerinin teknolojik özellikleri ve domates artıklarının değerlendirilmesi. TÜBİTAK, MAE. Proje No:050147501, Yayın No: 32, Gebze.
  • Ivanova, T.L., 1973. Tomato fruit quality to different growing methods. Naucinye Trudy, Omskii Sei’shokhnzya istvennyi Institus. 115, 41-45.
  • Lees, R., 1968. The Laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books. London.
  • Lecoq, R., 1965. Manuel d’Analyses alimentaires et d’expertises usuellos. T.11. S.1141. Editions Doin 8 Place de L’odeon Paris.
  • Regnel, J.C., 1973. Analytical methods in quality control of processed fruit and vegetables. Technical Report No:11, Olive Culture Research Institute, İzmir.
  • Ross, F.A., 1959. Dinitrophenyl method for reducing sugars. Potato Processing Avi Publishing. Connecticut.
  • Ulguray, D., 1976. Türkiye’de ve Dünyada domates salçası üretimi ve ihracatını geliştirme imkan ve tedbirleri. İGEME Yayını No:46.

A Study on The Suitability of Some Tomato Varieties to Juice Making

Yıl 1983, Cilt: 12 Sayı: 1, 55 - 64, 31.12.1983

Öz

In this study 47 tomato varieties, 22 with elongated and 25 with round shaped, were investigated in respected their suitability to juice making. The samples were harvested from the yield trials carried out at the Yalova Atatürk Horticultural Research Institute in 1978 and 1979. At first, some quality characteristics of fruits species pH, total acidity and juice yield were determined and then they were processed into tomato juice. The varieties were evaluated based on the juice yield of the tomatoes and the specific gravity, reducing sugars and ascorbic acid content of processed juice of tomatoes. It was concluded that the varieties of Mecano VF, VF 90-1-2, Nuova Super Roma, Pepmeo FR, 70 24 from elongated shaped and Yalova 9, Cal CACE; TM-VF. Campbel 1241, Campbell 17 VT and Campbell 19 from round shaped were found suitable to juice making.

Kaynakça

  • Anonim, 1982. Türkiye İstatistik Cep Yıllığı. DİE, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., 1982. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ankara.
  • Cruess, W.V., 1958. Commercial fruit and vegetable products. McGraw Hill Book Company. Inc. New York.
  • Gachot, H., 1955. Manuel des jus de fruits. P.H. Heitz, 16 rue du Marechal Joffre à Strasbourg.
  • Gökçen J., Karaali, A., 1978. Marmara bölgesi domates çeşitlerinin teknolojik özellikleri ve domates artıklarının değerlendirilmesi. TÜBİTAK, MAE. Proje No:050147501, Yayın No: 32, Gebze.
  • Ivanova, T.L., 1973. Tomato fruit quality to different growing methods. Naucinye Trudy, Omskii Sei’shokhnzya istvennyi Institus. 115, 41-45.
  • Lees, R., 1968. The Laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books. London.
  • Lecoq, R., 1965. Manuel d’Analyses alimentaires et d’expertises usuellos. T.11. S.1141. Editions Doin 8 Place de L’odeon Paris.
  • Regnel, J.C., 1973. Analytical methods in quality control of processed fruit and vegetables. Technical Report No:11, Olive Culture Research Institute, İzmir.
  • Ross, F.A., 1959. Dinitrophenyl method for reducing sugars. Potato Processing Avi Publishing. Connecticut.
  • Ulguray, D., 1976. Türkiye’de ve Dünyada domates salçası üretimi ve ihracatını geliştirme imkan ve tedbirleri. İGEME Yayını No:46.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özkul Bumin Baykal Bu kişi benim

Hüseyin Çetin Bu kişi benim

Mehmet Şencan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1983
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1983
Kabul Tarihi 31 Ocak 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Baykal, Ö. B., Çetin, H., & Şencan, M. (1983). Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe, 12(1), 55-64.
AMA Baykal ÖB, Çetin H, Şencan M. Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. Aralık 1983;12(1):55-64.
Chicago Baykal, Özkul Bumin, Hüseyin Çetin, ve Mehmet Şencan. “Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 12, sy. 1 (Aralık 1983): 55-64.
EndNote Baykal ÖB, Çetin H, Şencan M (01 Aralık 1983) Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe 12 1 55–64.
IEEE Ö. B. Baykal, H. Çetin, ve M. Şencan, “Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”, Bahçe, c. 12, sy. 1, ss. 55–64, 1983.
ISNAD Baykal, Özkul Bumin vd. “Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 12/1 (Aralık1983), 55-64.
JAMA Baykal ÖB, Çetin H, Şencan M. Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1983;12:55–64.
MLA Baykal, Özkul Bumin vd. “Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe, c. 12, sy. 1, 1983, ss. 55-64.
Vancouver Baykal ÖB, Çetin H, Şencan M. Bazı Domates Çeşitlerinin Şıraya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1983;12(1):55-64.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram