Dünyada ve ülkemizde son yıllarda fenol bileşikleri ve antioksidan içerikleri nedeniyle üzümsü meyvelerin üretim ve tüketiminde büyük oranda artışlar meydana gelmiştir. Meyveler içerisinde özellikle üzümsü meyveler doğal antioksidanlarca zengin olup yüksek antioksidan kapasiteye sahiptirler. Bu çalışmada bazı üzümsü meyvelerin toplam antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik madde içeriği araştırılmıştır. “Chester Thornless” böğürtlen çeşidinde toplam fenol içeriği 338.82 mgGAE/100gext, “Bluecrop” maviyemiş çeşidinde 79.32 mgGAE/100gext, “K60”nolu dut tipinde 482.62 mgGAE/100gext, “K68” no.lu dut tipinde 572.92 mgGAE/100gext, “K45” no.lu dut tipinde 498.49 mgGAE/100gext, “P1” no.lu dut tipinde 680.34 mgGAE/100gext, “A5” no.lu dut tipinde 120 mgGAE/100gext ve “S7” no.lu dut tipinde 229.5 mgGAE/100gext olarak belirlenmiştir. Antioksidan aktivite içerikleri incelendiğinde “Chester Thornless” böğürtlen çeşidinde toplam antioksidan içeriği %60.73, “Bluecrop” maviyemiş çeşidinde %38.25, farklı dut tiplerinde ise (K60) %44.73, (K68) %51.86, (K45) %57.05, (P1) 50.38, (A5) %32.84, (S7) %73.28 olarak belirlenmiştir.
In recent years, production and consumption of berry fruits has been increasing in the world and also in our country due to their antioxidant content. Fruits especially berries are known as natural antioxidants because of having high antioxidant capacity. In this study, antioxidant activity and total phenolic content of some berry fruits were compared. Total phenols were detected in “Chester Thornless” as 338.82 mgGAE/100gext, in “Blue Crop” blueberry variety as 79.32 mgGAE/100gext, in mulberries, 482.62 mgGAE/100gext for “K60”, 572.92 mgGAE/100gext for “K68”, 498.49 mgGAE/100gext, for “K45”, 680.34 mgGAE/100gext for “P1”, 120 mgGAE/100gext for “A5” and 229.5 mgGAE/100gext for “S7”. Antioxidant activities of berry fruits were detected in “Chester Thornless” blackberry variety as %60.73, in “Blue Crop” blueberry variety as %38.25 and in various mulberry types detected as (K60) %44.73, (K68) %51.86, (K45) %57.05, (P1) 50.38, (A5) %32.84, (S7) %73.28.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2017 |
Submission Date | December 1, 2017 |
Acceptance Date | December 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram