Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 243 - 248, 31.12.2017

Öz

Dünyada ve ülkemizde son yıllarda fenol bileşikleri ve antioksidan içerikleri nedeniyle üzümsü meyvelerin üretim ve tüketiminde büyük oranda artışlar meydana gelmiştir. Meyveler içerisinde özellikle üzümsü meyveler doğal antioksidanlarca zengin olup yüksek antioksidan kapasiteye sahiptirler. Bu çalışmada bazı üzümsü meyvelerin toplam antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik madde içeriği araştırılmıştır. “Chester Thornless” böğürtlen çeşidinde toplam fenol içeriği 338.82 mgGAE/100gext, “Bluecrop” maviyemiş çeşidinde 79.32 mgGAE/100gext, “K60”nolu dut tipinde 482.62 mgGAE/100gext, “K68” no.lu dut tipinde 572.92 mgGAE/100gext, “K45” no.lu dut tipinde 498.49 mgGAE/100gext, “P1” no.lu dut tipinde 680.34 mgGAE/100gext, “A5” no.lu dut tipinde 120 mgGAE/100gext ve “S7” no.lu dut tipinde 229.5 mgGAE/100gext olarak belirlenmiştir. Antioksidan aktivite içerikleri incelendiğinde “Chester Thornless” böğürtlen çeşidinde toplam antioksidan içeriği %60.73, “Bluecrop” maviyemiş çeşidinde %38.25, farklı dut tiplerinde ise (K60) %44.73, (K68) %51.86, (K45) %57.05, (P1) 50.38, (A5) %32.84, (S7) %73.28 olarak belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Ancillotti, C., L. Ciofi, D. Pucci, E. Sagona, E. Giordani, S. Biricolti, U. Chiuminatto, 2016. Polyphenolic Profiles and Antioxidant and Antiradical Activity of Italian Berries from Vaccinium myrtillus L. and Vaccinium uliginosum L. subsp. Gaultherioides (Bigelow) SB Young. Food chemistry 204:176–184.
  • Aramwit, P., N. Bang, T.Srichana, 2010. The Properties and Stability of Anthocyanins in Mulberry Fruits. Food Research International 43(4):1093–1097.
  • Arena, E., B. Fallıco and E. Maccarone, 2001. Evaluation of Antioxidant Capacity of Blood Orange Juices as Influenced By Constituents, Concentration Process and Storage. Food Chemistry 74:423–427.
  • Bermúdez–Soto, M. J. and F. A. Tomás–Barberán, 2004. Evaluation of Commercial Red Fruit Juice Concentrates As Ingredients For Antioxidant Functional Juices. European Food Research and Technology 219:133–141.
  • Bitsch, R., M. Netzel, E. Carle, G. Strass, B. Kesenheımer, M. Herbst and I. Bitsch, 2001. Bioavailability of Antioxidative Compounds from Brettacher Apple Juice in Humans. Innovative Food Science and Emerging Technologies 1:245–249.
  • Çelik, H., 2008. Yaban Mersini (Likapa) Yetiştiriciliği. Artvin’de Yaban Mersini (Likapa) Yetiştiriciliği Eğitimi Projesi. AÇÜ Orman Fakültesi Dekanlığı Ders Notu, DOKAP LDI–172, Artvin, 103 s.
  • Davalos, A., M. Miguel, B. Bartolome and R. Lopez–Fandino, 2004. Antioxidantb Activity Of Peptides Derived From Egg White Roteins By Enzymatic Hydrolysis. Food Protectection 67:1939–1944.
  • Del Caro, A., A. Pıga, V. Vacca and M. Agabbio, 2004. Changes of Flavonoids, Vitamin C and Antioxidant Capacity in Minimally Processed Citrus Segments and Juices during Storage. Food Chemistry 84:99–105.
  • Elmacı, Y. and A. Tomris, 2002. Flavour Evaluation of Three Black Mulberry (Morus nigra) Cultivars Using GC/MS, Chemical and Sensory Data. Journal of the Science of Food and Agriculture 82(6):632–635.
  • Garcia–Alonso, M., S. De Pascual–Teresa, C.Santos–Buegla and J. C. Rivas–Gonzalo, 2004. Evaluation of the Antioxidant Properties of Fruits. Food Chemistry 84:13–18.
  • Gougoulias, N., 2014. Comparatıve Studies on Polyphenols Profile and Antioxidative Activity of Some Berry Fruits. Oxidation Communications 37(3):713–721.
  • Halvorsen, B. L., K. Holte, M. C. W. Myhrstad, I. Barikmo, E. Hvatttum, S. F. Remberg, A. B. Wold, Haffner, H. Baugerod, L. F. Andersen, J. Moskaug, D. R. Jacobs and R. Blomhoff, 2001. Systematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants. American Society for Nutritional Sciences 461–471.
  • Kähkönen, M. P., A. I. Hopia, H. J. Vuorela, J. P. Rauha, K. Pihlaja, T. S. Kujala and M. Heinonen, 1999. Antioxidant Activity of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. Journal of Agriculture Food Chemistry (47):3954–3962.
  • Karadeniz, F., H. S. Burdurlu, N. Koca and Y. Soyer, 2005. Antioxidant Activity of Selected Fruits and Vegetables Grown In Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 29(4):297–303.
  • Koca, N. ve F. Karadeniz, 2003. Serbest Radikal Oluşum Mekanizmaları ve Vücuttaki Antioksidan Savunma Sistemleri. Gıda Mühendisliği Dergisi 6:32–37.
  • Leong, L. P. and G. Shui, 2002. An Investigation of Antioxidant Capacity of Fruits in Singapore Markets. Food Chemistry 76(1):69–75.
  • Lugasi, A., L. Biro and J. Hovarie, 2003. Lycopene Content of Foods and Lycopene Intake in Two Groups of the Hungarian Population. Nutrition Research 23(8):1035–1044.
  • Miller, N. J., A. T. Diplock and C. A. Riceevans, 1995. Evaluation of the Total Antioxidant Activity as a Marker of the Deterioration of Apple Juice Oil Storage. Agricultural and Food Chemistry 43(7):1794–1801.
  • Netzel, M., G. Strass, C. Kaul, I. Bitsch, H. Dietrich and R. Ve Bitsch, 2002. In vivo Antioxidant Capacity of a Composite Berry Juice. Food Research International 35:213–216.
  • Özden, M. ve A. N. Özden, 2014. Farklı Renkteki Meyvelerin Toplam Antosiyanin, Toplam Fenolik Kapsamlarıyla Toplam Antioksidan Kapasitelerinin Karşılaştırılması. Electronic Journal of Food Technologies 9(2):1–12.
  • Pehluvan, M. ve M. Güleryüz, 2000. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Oltu İlçesine Adaptasyonu Üzerinde Bir Araştırma (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum. 74 s.
  • Prior, R. L., G. Cao, A. Martin, E. Sofic, J. McEwen, C. O’Brien, N. Lischner, M. Ehlenfeldt, W. Kalt, G. Krewer, C. M. Mainland, 1998. Antioxidant Capacity as Influenced by Total Phenolics and Anthocyanin Content, Maturity and Variety of Vaccinium species. Journal of Agriculture Food Chemistry 46:2686–2693.
  • Rossi, A., 2000. Phytochemical–Vitamins of the Future. Family and Consumer Sciences. Ohio State University Extension Fact Sheet, 1787 Neil Avenue, Columbus, Ohio 43210. (http://ohioline.osu.edu/hygfact/5000/5050.html).
  • Sousa, W. R., C. Da Rocha and C. L. Cardoso, 2004. Determination of the Relative Contribution of Phenolic Antioxidants in Orange Juice by Volta metric Methods. Food Composition and Analysis 17(5):619–633.
  • Subramani, S., C. Akoh and G. Krewer, 2002. Phenolic Compounds and Antioxidant Capacity of Georgia–Grown Blueberries and Blackberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50(8):2432–2438.
  • Wang, L. J., S. Su, J. Wu, H. Du, S. S. Li, J. W. Huo and L. S. Wang, 2014. Variation of Anthocyanins and Flavonols in Vaccinium uliginosum Berry in Lesser Khingan Mountains and Its Antioxidant Activity. Food Chemistry 160:357–364.

Determination of Total Phenol and Antioxidant Activity of Some Berries

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 243 - 248, 31.12.2017

Öz

In recent years, production and consumption of berry fruits has been increasing in the world and also in our country due to their antioxidant content. Fruits especially berries are known as natural antioxidants because of having high antioxidant capacity. In this study, antioxidant activity and total phenolic content of some berry fruits were compared. Total phenols were detected in “Chester Thornless” as 338.82 mgGAE/100gext, in “Blue Crop” blueberry variety as 79.32 mgGAE/100gext, in mulberries, 482.62 mgGAE/100gext for “K60”, 572.92 mgGAE/100gext for “K68”, 498.49 mgGAE/100gext, for “K45”, 680.34 mgGAE/100gext for “P1”, 120 mgGAE/100gext for “A5” and 229.5 mgGAE/100gext for “S7”. Antioxidant activities of berry fruits were detected in “Chester Thornless” blackberry variety as %60.73, in “Blue Crop” blueberry variety as %38.25 and in various mulberry types detected as (K60) %44.73, (K68) %51.86, (K45) %57.05, (P1) 50.38, (A5) %32.84, (S7) %73.28.

Kaynakça

  • Ancillotti, C., L. Ciofi, D. Pucci, E. Sagona, E. Giordani, S. Biricolti, U. Chiuminatto, 2016. Polyphenolic Profiles and Antioxidant and Antiradical Activity of Italian Berries from Vaccinium myrtillus L. and Vaccinium uliginosum L. subsp. Gaultherioides (Bigelow) SB Young. Food chemistry 204:176–184.
  • Aramwit, P., N. Bang, T.Srichana, 2010. The Properties and Stability of Anthocyanins in Mulberry Fruits. Food Research International 43(4):1093–1097.
  • Arena, E., B. Fallıco and E. Maccarone, 2001. Evaluation of Antioxidant Capacity of Blood Orange Juices as Influenced By Constituents, Concentration Process and Storage. Food Chemistry 74:423–427.
  • Bermúdez–Soto, M. J. and F. A. Tomás–Barberán, 2004. Evaluation of Commercial Red Fruit Juice Concentrates As Ingredients For Antioxidant Functional Juices. European Food Research and Technology 219:133–141.
  • Bitsch, R., M. Netzel, E. Carle, G. Strass, B. Kesenheımer, M. Herbst and I. Bitsch, 2001. Bioavailability of Antioxidative Compounds from Brettacher Apple Juice in Humans. Innovative Food Science and Emerging Technologies 1:245–249.
  • Çelik, H., 2008. Yaban Mersini (Likapa) Yetiştiriciliği. Artvin’de Yaban Mersini (Likapa) Yetiştiriciliği Eğitimi Projesi. AÇÜ Orman Fakültesi Dekanlığı Ders Notu, DOKAP LDI–172, Artvin, 103 s.
  • Davalos, A., M. Miguel, B. Bartolome and R. Lopez–Fandino, 2004. Antioxidantb Activity Of Peptides Derived From Egg White Roteins By Enzymatic Hydrolysis. Food Protectection 67:1939–1944.
  • Del Caro, A., A. Pıga, V. Vacca and M. Agabbio, 2004. Changes of Flavonoids, Vitamin C and Antioxidant Capacity in Minimally Processed Citrus Segments and Juices during Storage. Food Chemistry 84:99–105.
  • Elmacı, Y. and A. Tomris, 2002. Flavour Evaluation of Three Black Mulberry (Morus nigra) Cultivars Using GC/MS, Chemical and Sensory Data. Journal of the Science of Food and Agriculture 82(6):632–635.
  • Garcia–Alonso, M., S. De Pascual–Teresa, C.Santos–Buegla and J. C. Rivas–Gonzalo, 2004. Evaluation of the Antioxidant Properties of Fruits. Food Chemistry 84:13–18.
  • Gougoulias, N., 2014. Comparatıve Studies on Polyphenols Profile and Antioxidative Activity of Some Berry Fruits. Oxidation Communications 37(3):713–721.
  • Halvorsen, B. L., K. Holte, M. C. W. Myhrstad, I. Barikmo, E. Hvatttum, S. F. Remberg, A. B. Wold, Haffner, H. Baugerod, L. F. Andersen, J. Moskaug, D. R. Jacobs and R. Blomhoff, 2001. Systematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants. American Society for Nutritional Sciences 461–471.
  • Kähkönen, M. P., A. I. Hopia, H. J. Vuorela, J. P. Rauha, K. Pihlaja, T. S. Kujala and M. Heinonen, 1999. Antioxidant Activity of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. Journal of Agriculture Food Chemistry (47):3954–3962.
  • Karadeniz, F., H. S. Burdurlu, N. Koca and Y. Soyer, 2005. Antioxidant Activity of Selected Fruits and Vegetables Grown In Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 29(4):297–303.
  • Koca, N. ve F. Karadeniz, 2003. Serbest Radikal Oluşum Mekanizmaları ve Vücuttaki Antioksidan Savunma Sistemleri. Gıda Mühendisliği Dergisi 6:32–37.
  • Leong, L. P. and G. Shui, 2002. An Investigation of Antioxidant Capacity of Fruits in Singapore Markets. Food Chemistry 76(1):69–75.
  • Lugasi, A., L. Biro and J. Hovarie, 2003. Lycopene Content of Foods and Lycopene Intake in Two Groups of the Hungarian Population. Nutrition Research 23(8):1035–1044.
  • Miller, N. J., A. T. Diplock and C. A. Riceevans, 1995. Evaluation of the Total Antioxidant Activity as a Marker of the Deterioration of Apple Juice Oil Storage. Agricultural and Food Chemistry 43(7):1794–1801.
  • Netzel, M., G. Strass, C. Kaul, I. Bitsch, H. Dietrich and R. Ve Bitsch, 2002. In vivo Antioxidant Capacity of a Composite Berry Juice. Food Research International 35:213–216.
  • Özden, M. ve A. N. Özden, 2014. Farklı Renkteki Meyvelerin Toplam Antosiyanin, Toplam Fenolik Kapsamlarıyla Toplam Antioksidan Kapasitelerinin Karşılaştırılması. Electronic Journal of Food Technologies 9(2):1–12.
  • Pehluvan, M. ve M. Güleryüz, 2000. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Oltu İlçesine Adaptasyonu Üzerinde Bir Araştırma (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum. 74 s.
  • Prior, R. L., G. Cao, A. Martin, E. Sofic, J. McEwen, C. O’Brien, N. Lischner, M. Ehlenfeldt, W. Kalt, G. Krewer, C. M. Mainland, 1998. Antioxidant Capacity as Influenced by Total Phenolics and Anthocyanin Content, Maturity and Variety of Vaccinium species. Journal of Agriculture Food Chemistry 46:2686–2693.
  • Rossi, A., 2000. Phytochemical–Vitamins of the Future. Family and Consumer Sciences. Ohio State University Extension Fact Sheet, 1787 Neil Avenue, Columbus, Ohio 43210. (http://ohioline.osu.edu/hygfact/5000/5050.html).
  • Sousa, W. R., C. Da Rocha and C. L. Cardoso, 2004. Determination of the Relative Contribution of Phenolic Antioxidants in Orange Juice by Volta metric Methods. Food Composition and Analysis 17(5):619–633.
  • Subramani, S., C. Akoh and G. Krewer, 2002. Phenolic Compounds and Antioxidant Capacity of Georgia–Grown Blueberries and Blackberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50(8):2432–2438.
  • Wang, L. J., S. Su, J. Wu, H. Du, S. S. Li, J. W. Huo and L. S. Wang, 2014. Variation of Anthocyanins and Flavonols in Vaccinium uliginosum Berry in Lesser Khingan Mountains and Its Antioxidant Activity. Food Chemistry 160:357–364.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nurgül Fetiye Türemiş Bu kişi benim

Ebru Kafkas

Mozhgan Zarıfıkhosroshahı Bu kişi benim

Hatice Özcan Bu kişi benim

Ayşegül Burgut Bu kişi benim

Begüm Olut Bu kişi benim

Özgecan Türemiş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2017
Kabul Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Kaynak Göster

APA Türemiş, N. F., Kafkas, E., Zarıfıkhosroshahı, M., … Özcan, H. (2017). Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe, 46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 243-248.
AMA Türemiş NF, Kafkas E, Zarıfıkhosroshahı M, vd. Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe. Aralık 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):243-248.
Chicago Türemiş, Nurgül Fetiye, Ebru Kafkas, Mozhgan Zarıfıkhosroshahı, Hatice Özcan, Ayşegül Burgut, Begüm Olut, ve Özgecan Türemiş. “Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (Aralık 2017): 243-48.
EndNote Türemiş NF, Kafkas E, Zarıfıkhosroshahı M, Özcan H, Burgut A, Olut B, Türemiş Ö (01 Aralık 2017) Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe 46 (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu 243–248.
IEEE N. F. Türemiş, E. Kafkas, M. Zarıfıkhosroshahı, H. Özcan, A. Burgut, B. Olut, ve Ö. Türemiş, “Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi”, Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, ss. 243–248, 2017.
ISNAD Türemiş, Nurgül Fetiye vd. “Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46/(Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (Aralık2017), 243-248.
JAMA Türemiş NF, Kafkas E, Zarıfıkhosroshahı M, Özcan H, Burgut A, Olut B, Türemiş Ö. Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46:243–248.
MLA Türemiş, Nurgül Fetiye vd. “Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi”. Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2017, ss. 243-8.
Vancouver Türemiş NF, Kafkas E, Zarıfıkhosroshahı M, Özcan H, Burgut A, Olut B, vd. Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivite İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):243-8.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram