Güneş Enerjili Kurutma Sistemi İle Kurutulan Çekirdeksiz Kuru Üzümün Kalite Kriterleri
Year 2018,
Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 121 - 129, 28.06.2018
Burçak İşçi
,
Ahmet Altındişli
,
Mert Şafak
Abstract
Bu çalışma raflı kurutma sistemlerinin üzümlerin kuruma gün sayısı üzerine etkilerini test edebilmek için gerçekleştirilmiştir. Çalışma materyali olan Sultani Çekirdeksiz 22 brix değerinde hasat edilmiştir. Üzümlere, %3 ve %5’lik bandırma eriyiği ile muamele edilmiştir ve 2 m × 0.7 m ölçülerinde, 5 katlı ve her biri 2 adet raf blokundan oluşan iki farklı kurutma modülü (doğal hava akışlı kurutma modülü ve güneş panelli kurutma modülü) içerisine konulmuştur. Üzümler raflara m²’ye 25 kg yaş üzüm olacak şekilde serilmiştir, ayrıca kontrol grubu üzümler (geleneksel yöntem) polipropilen (PP) üzerinde açıkta kurutulmuştur. Çalışmada test edilen farklı iki bandırma eriyiği konsantrasyonu üzümün kuruma gün sayısını istatistiki anlamda etkilememiştir. Güneş paneli kurutma sistemi içerisinde yer alan üzümler diğer sistemde yer alan üzümlere oranla daha kısa sürede kurumuştur. Çalışmada güneş enerjisinin kurutma sistemlerine entegre edilmesi ile üzümlerin kuruma gün sayısı kısalmıştır.
References
-
Akdeniz, B., 2011. Geleneksel Usullerde Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Kurutulması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, e–ISSN:13067648, 6(1):13–22.
-
Altındişli, A. ve B. İşçi, 2005. Kuru Üzüm Elde Edilmesinde Kullanılan Bandırma Eriyiğindeki Yağ Miktarının Tespiti İçin Yeni Bir Analiz Yönteminin Kullanılabilirliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(3):13–19.
-
Anonim, 2010. TS3411 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Standardı. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.
-
Çelik, H., 2002. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi 2, Ankara.
-
Ertürk, M. ve Z. Oktay, 2007. Güneş Enerjisi Destekli Mekanik Buhar Sıkıştırmalı Isı Pompasıyla Kurutma Fırını Tasarımı ve Termodinamik Analizi. 8. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 25–28.10.2007, 961.
-
Garg, H.P., R. Kumar and G. Data, 1998. Simulation Model of the Thermal Performance of a Natural Convection–Type Solar Tunnel Dryer. International Journal of Energy Research, 22.
-
Ilgın, C., H. Öztürk, S. Kader, A. Erdem ve E. Gökçay, 1999. Ege Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Çekirdeksiz Üzüm Çeşitlerine Ait Tiplerin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Yayın No:80, 48s, Manisa.
-
İnan, M.S., 2012. Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinin kurutulmasında K₂CO₃ çözeltisinin püskürtme yöntemi ile uygulanmasının kuruma özelliklerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarım Makinaları Anabilim Dalı, 31s.
-
Kader, S. ve C. Ilgın, 2002. Introdüksiyon yolu ile getirtilen bazı sofralık üzüm çeşitlerinin ampelografik özellikleri ile sofralık kalitelerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. 5. Bağcılık Sempozyumu, Nevşehir, 05–09.10.2002, 352–359s.
-
Kerridge, G.H., 1970. Study of Sultana Raisins in Turkey. Report Prepared for The Government of Turkey by FAO of The United Nations Acting as Executing Agency for UNDP, Roma.
-
Köylü, M.E., 1984. Çekirdeksiz üzümlerin telde kurutulmasında uygulanan kimi teknolojik işlemlerin kurutma hızı ve üzüm kalitesine etkisi üzerine araştırma. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, 336–3–590.
-
Köylü, M.E., E. Karagözoğlu, 1995. Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinin kurutulmasında etil oleatin kullanımının kuruma hızı ve kuru üzüm kalitesine etkisinin araştırılması. TAGEM–GY–13–M–2.
-
Nagarajan, S., P.M. Kumar, 2014. Analysis of Thermal Performance in Solar Dryer. IOSR Journal of Mechanical and Civil Engineering (IOSR–JMCE) e–ISSN:2278–1684, p–ISSN:2320334X, 11(3):71–74. Ver.2, (www.iosrjournals.org), (May–Jun. 2014).
-
Nelson, K.E., 1985. Harvesting and Handling California Table Grapes for Market. Bull. 1913, Univ. California, DANR Publication, Oakland, CA.
-
Radler, F., 1964. The Prevention of Browning during Drying by the Cold Dipping Treatment of Sultana Grapes. Journal of the Science of Food and Agriculture, 15:864–869.
-
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, 2016 yılı Çekirdeksiz Kuru Üzüm Raporu, Mart 2017.
-
Özel, T., 1976. Üzüm Kurutma Tekniğinde Son Gelişmeler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TAGEM Tarım Ürünleri Teknolojisi Semineri 14–18.06.1976, Çanakkale.
-
Özel, T., 1979. Çekirdeksiz Üzüm Kurutulmasında Raf Tipi Sergilerin Kullanılması Üzerinde Araştırmalar. Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi, Erdemli/İçel.
-
Özel, T., İ. İlhan, 1980. Bandırma Eriyiklerinin Kuru Üzüm Kalitesine Etkisi. Tarım ve Orman Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Tarımsal Araştırma Dergisi 2(3).
-
Yelmen, B., 2010. Polietilen Yüksek Tünel Sera Tipi Kurutucuda Baharatlık Kırmızıbiberin Kurutulması (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Tarım Makinaları Anabilim Dalı, 159s.
Quality Criteria of Seedless Raisin Drying With Solar Energy System
Year 2018,
Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 121 - 129, 28.06.2018
Burçak İşçi
,
Ahmet Altındişli
,
Mert Şafak
Abstract
This study was conducted to test the effect of shelf drying systems on the number of days of drying of grapes. The study material was Sultanina which was harvested at 22 brix. The grapes were treated with 3% and 5% dipping solution and grapes were taken into two different drying module (with natural air flow and, with solar panel) which were 2 m × 0.7 m in size, consisting of 5 floors and 2 shelf blocks each. Grapes were laid on shelves as m² to 25 kg grapes, also control group of grapes (traditional method) were dried outdoors on polypropylene (PP) material. Concentration of two different dipping solutions tested in the study was not affect statistically of dry days number. The grapes in the drying module with solar panel were dried in a shorter period than the grapes in the other module. In the study, by integrating solar energy into drying module the number of days of drying of grapes were shortened.
References
-
Akdeniz, B., 2011. Geleneksel Usullerde Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Kurutulması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, e–ISSN:13067648, 6(1):13–22.
-
Altındişli, A. ve B. İşçi, 2005. Kuru Üzüm Elde Edilmesinde Kullanılan Bandırma Eriyiğindeki Yağ Miktarının Tespiti İçin Yeni Bir Analiz Yönteminin Kullanılabilirliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(3):13–19.
-
Anonim, 2010. TS3411 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Standardı. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.
-
Çelik, H., 2002. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi 2, Ankara.
-
Ertürk, M. ve Z. Oktay, 2007. Güneş Enerjisi Destekli Mekanik Buhar Sıkıştırmalı Isı Pompasıyla Kurutma Fırını Tasarımı ve Termodinamik Analizi. 8. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 25–28.10.2007, 961.
-
Garg, H.P., R. Kumar and G. Data, 1998. Simulation Model of the Thermal Performance of a Natural Convection–Type Solar Tunnel Dryer. International Journal of Energy Research, 22.
-
Ilgın, C., H. Öztürk, S. Kader, A. Erdem ve E. Gökçay, 1999. Ege Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Çekirdeksiz Üzüm Çeşitlerine Ait Tiplerin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Yayın No:80, 48s, Manisa.
-
İnan, M.S., 2012. Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinin kurutulmasında K₂CO₃ çözeltisinin püskürtme yöntemi ile uygulanmasının kuruma özelliklerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarım Makinaları Anabilim Dalı, 31s.
-
Kader, S. ve C. Ilgın, 2002. Introdüksiyon yolu ile getirtilen bazı sofralık üzüm çeşitlerinin ampelografik özellikleri ile sofralık kalitelerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. 5. Bağcılık Sempozyumu, Nevşehir, 05–09.10.2002, 352–359s.
-
Kerridge, G.H., 1970. Study of Sultana Raisins in Turkey. Report Prepared for The Government of Turkey by FAO of The United Nations Acting as Executing Agency for UNDP, Roma.
-
Köylü, M.E., 1984. Çekirdeksiz üzümlerin telde kurutulmasında uygulanan kimi teknolojik işlemlerin kurutma hızı ve üzüm kalitesine etkisi üzerine araştırma. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, 336–3–590.
-
Köylü, M.E., E. Karagözoğlu, 1995. Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinin kurutulmasında etil oleatin kullanımının kuruma hızı ve kuru üzüm kalitesine etkisinin araştırılması. TAGEM–GY–13–M–2.
-
Nagarajan, S., P.M. Kumar, 2014. Analysis of Thermal Performance in Solar Dryer. IOSR Journal of Mechanical and Civil Engineering (IOSR–JMCE) e–ISSN:2278–1684, p–ISSN:2320334X, 11(3):71–74. Ver.2, (www.iosrjournals.org), (May–Jun. 2014).
-
Nelson, K.E., 1985. Harvesting and Handling California Table Grapes for Market. Bull. 1913, Univ. California, DANR Publication, Oakland, CA.
-
Radler, F., 1964. The Prevention of Browning during Drying by the Cold Dipping Treatment of Sultana Grapes. Journal of the Science of Food and Agriculture, 15:864–869.
-
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, 2016 yılı Çekirdeksiz Kuru Üzüm Raporu, Mart 2017.
-
Özel, T., 1976. Üzüm Kurutma Tekniğinde Son Gelişmeler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TAGEM Tarım Ürünleri Teknolojisi Semineri 14–18.06.1976, Çanakkale.
-
Özel, T., 1979. Çekirdeksiz Üzüm Kurutulmasında Raf Tipi Sergilerin Kullanılması Üzerinde Araştırmalar. Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi, Erdemli/İçel.
-
Özel, T., İ. İlhan, 1980. Bandırma Eriyiklerinin Kuru Üzüm Kalitesine Etkisi. Tarım ve Orman Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Tarımsal Araştırma Dergisi 2(3).
-
Yelmen, B., 2010. Polietilen Yüksek Tünel Sera Tipi Kurutucuda Baharatlık Kırmızıbiberin Kurutulması (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Tarım Makinaları Anabilim Dalı, 159s.