Conference Paper
BibTex RIS Cite

Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 557 - 567, 28.06.2018

Abstract

Bu çalışma, Victoria, Prima, Trakya İlkeren ve Yalova incisi çeşitlerinde dikim yılında ve izleyen yılda bitki beslemenin verim ve kalite üzerine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, bitkilere gözlerin uyanmasından itibaren iki hafta aralıklarla iki farklı dozda, değiştirilmiş Hoagland besin çözeltisi uygulanmıştır. Uygulama için, mL’sinde 75 mg azot, 15 mg fosfor, 87.5 mg potasyum, 11.1 mg magnezyum, 1 mg çinko, 0.4 mg bor, 0.02 mg bakır, 3 mg mangan, 0.05 mg molibden ve 5.6 mg demir olmak üzere hazırlanan stok çözeltiden yararlanılmıştır. Buradan birinci uygulamada uyanma-ben düşme dönemi arasında 10 mL makro ve 5 mL mikro; 2. uygulamada ise 20 mL makro ve 10 mL mikro besin çözeltisi verilmiştir. Ben düşme-olgunluk dönemi arasında ise belirtilen miktarlar iki uygulamada da %50 oranında artırılmıştır. Kontrol asmaları herhangi bir besin çözeltisi uygulanmadan yetiştirilmiştir. En iyi çap gelişimi ve en yüksek üzüm verimi Yalova İncisi çeşidinde (sırasıyla 20.84 mm ve 3269 kg/da) saptanmıştır. Verim, dikimin ikinci yılı itibariyle Trakya İlkeren, Prima ve Victoria’da sırasıyla, 2389, 1455 ve 1402 kg da⁻¹ olmuştur. Verim ve salkım ağırlığı ile salkım ve tane özellikleri bakımından ikinci doz uygulamasının daha etkili olduğu belirlenmiştir. Uygulamalardan ben düşme döneminde alınan yaprak örneklerinde P’nin; tam çiçeklenme ve ben düşmede K’nın ve tam çiçeklenmede Zn’nin noksan; diğerlerinin ise yeterli olduğu saptanmıştır. Sonuçta, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri bitkiye doğru zamanda ve yeterli miktarda verildiğinde ikinci yıldan başlayarak kaliteli ürün alınabileceği gösterilmiştir.

References

  • Akçay, M.B., 2013. Merlot Üzüm Çeşidinde (Vitis vinifera L.) Farklı Sıcaklıkta Yapraktan Uygulanan Çinko ve Bor Mikro Elementlerinin Şaraplık Üzüm Kalitesi Üzerine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Tekirdağ, 77s.
  • Anonim, 1997. Descriptors for Grapevine (Vitis spp.). (http://www.cgiar.org/ipgri/) (Erişim: 11.08.2017).
  • Arrobas, M., I.Q. Ferreira, S. Freitas, J. Verdial and M.Â. Rodrigues, 2014. Guidelines for Fertilizer Use in Vineyards Based on Nutrient Content of Grapevine Parts. Sci. Hort. 172: 191-198.
  • Aydın, Ş., B. Yağmur ve H. Çoban, 2005. Bağda Yapraktan KNO₃ Uygulamalarının Yapraktaki Besin Element İçeriklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(1): 167-177.
  • Barontia, S., F.P. Vaccaria, F. Migliettaa, C. Calzolaria, E. Lugatob, S. Orlandinie, R. Pinid, C. Zulianf and L. Genesioa, 2014. Impact of Biochar Application on Plant Water Relations in Vitis vinifera L. Europ. J. Agronomy 53: 38-44.
  • Baştaş, P., 2017. Topraksız Kültür Ortamında Yetiştirilen Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Ortam ve Ürün Yüklerinin Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 149s.
  • Bilir-Ekbic, H., G. Ozdemir, A. Sabir, and S. Tangolar, 2010. The Effects of Different Nitrogen Doses on Yield, Quality and Leaf Nitrogen Content of Some Early Grape Cultivars (Vitis vinifera L.) Grown in Greenhouse. Afr. J. Biotech, 9(32): 5108-5112.
  • Brataševec, K., P. Sivilotti and B.M. Vodopivec, 2013. Soil and Foliar Fertilization Affects Mineral Contents in Vitis vinifera L. cv. ‘Rebula’ Leaves. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 13(3): 650-663.
  • Bremner, J. M., 1965. Methods of Soil Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties, Agronomy Monograph, 9: 2.
  • Buttaro, D., F. Serio and P. Santamaria, 2012. Soilles Greenhouse Production of Table Grape under Mediterranean Conditions. Journal of Food, Agriculture & Environment 10(2): 641-645.
  • Çelik, H., S. Ağaoğlu, Y. Fidan, B. Marasalı ve G. Söylemezoğlu, 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1. Fersa Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti., Kızılay/Ankara.
  • Çelik, M. ve İ. Kısmalı, 2004. Bazı Amerikan Asma Anaçlarının Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Makro Mineral Besin Maddelerinin Alımına Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(1): 31-38.
  • Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji). Dağıtım, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Böl. Tekirdağ. (1): 428.
  • Di Lorenzo, R., Pisciotta, A., Santamaria, P. and V. Scariot, 2013. From Soil to Soilless in Horticulture: Quality and Typicity İtalian. Journal of Agronomy 2013: 8-E30: 255-260.
  • Galet, P., 1979. A Pratical Ampelography, Grapevine Identification (Translated and Adapted by Lucie T. Maton) Cornell Univ. Press, Ithaca and London p: 249.
  • Hoagland, D.R. and D.I. Arnon, 1950. The Water-Culture Method for Growing Plants without Soil. California Agricultural Experiment Station Circular 347: 1-32.
  • Öner, N., 2009. Tekirdağ-Şarköy Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Merlot ve Cabernet Sauvignon Şaraplık Üzüm Çeşitlerine Yetersiz Olan Makro ve Mikro Elementlerin Yaprak Gübresi Yolu ile Uygulanmasının Şıra Kalitesi Üzerine Etkileri (Doktora Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, Tekirdağ, 166s.
  • Jones, J.B. Jr., B. Wolf and H.A. Mills, 1991. Plant Analysis Handbook. Micro Macro Publishing, Inc.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-2 Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 453s.
  • Özdemir, G. ve S. Tangolar, 2007. Effect of Iron Applications On Fe, Zn, Cu and Mn Compositions of Grapevine Leaves. Asian J. of Chemistry. 19(3): 2438-2444.
  • Poni, S., M. Quartieri and M. Tagliavini, 2003. Potassium Nutrition of Cabernet Sauvignon Grapevines (Vitis vinifera L.) as Affected by Shoot Trimming. Plant Soil. 253: 341-351.
  • Sabır, A., K. Yazar, F. Sabır, Z. Kara, M.A. Yazıcı and N. Göksu, 2014. Vine Growth, Yield, Berry Quality Attributes and Leaf Nutrient Contentof Grapevines as Influenced by Seaweed Extract (Ascophyllum nodosum) and Nanosize Fertilizer Pulverizations. Scientia Horticulturae 175: 1-8.
  • Sabir, A., H. Bilir, H. Erdem and S. Tangolar, 2010. Response of Four Grapevine Genotypes (Vitis spp.) to Direct or Bicarbonate-Induced Iron Deficiency. Spanish Journal of Agricultural Research, 8(3): 823-829.
  • Söylemezoğlu, G., B. Kunter, M. Akkurt, M. Sağlam, A. Ünal, S. Buzrul ve H. Tahmaz, 2015. Bağcılığın Geliştirilmesi Yöntemleri ve Üretim Hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği 8. Teknik Kongresi, 12-16 Ocak, Ankara, 606-629.
  • Tangolar, S., S. Gök Tangolar ve D. Altunöz, 2015. Bazı Erkenci Üzüm Çeşitlerinin Sabit Havalandırma Açıklığına Sahip Plastik Örtü ve Kuş Net Altında Erkencilik, Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi A-27, Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (Özel Sayı): 160-169.
  • Tangolar, S., S. Tangolar, A.A. Torun, G. Tarım ve M. Ada, 2017. Topraksız Kültür Sisteminde Sofralık Üzüm Yetiştiriciliğinin Araştırılması. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 4(2): 163-170.
  • Tangolar, S., S. Tangolar, M. Ada, G. Tarım, A.A. Torun and E. Ertargın, 2016. The Effects of Different Nitrogen and Potassium Levels on Yield and Quality of Two Early Grape Cultivars Grown In Different Soilless Media. 3. International Symposium on Horticulture in Europe-SHE2016. Chania, Crete (Greece), October 17-21.
  • Tudor, E., A. Grigore, M. Dumitru, C. Sîrbu and T. Cioroianu, 2013. Influence of Four Foliar Fertilizers on the Quality and Quantity of the Production of Cabernet Sauvignon Grapes in the Context of Iron Chlorosis. Lucrări Ştiinţifice 56(2) Seria Agronomie.
  • Uzun, İ., 2015. Bağcılık El Kitabı. Hasad Yayıncılık 160s.
  • Winkler, A.J., J.A. Cook, W.M. Kliewer and L.A. Lider, 1974. General Viticulture. University of California Press, Berkeley, CA, USA, 710p.
  • Yağmur, B., Ş. Aydın ve H. Çoban, 2005. Bağda Yapraktan Demir (Fe) Uygulamalarının Yaprak Besin Element İçeriklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat. Fakültesi Dergisi 42(3): 135-145.

Effects on Productivity and Some Quality Properties of Nutrient Solution Application in Different Doses in Some Early Table Grape Varieties

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 557 - 567, 28.06.2018

Abstract

This study was carried out to investigate the effect of plant nutrition on yield and quality during planting and subsequent year in Victoria, Prima, Trakya İlkeren and Yalova İncisi cultivars. In the study, modified Hoagland nutrient solution was applied to plants at two different doses at two weeks intervals from the bud burst time. For the application a stock solution was used which contains 75 mg nitrogen, 15 mg phosphorus, 87.5 mg potassium, 11.1 mg magnesium, 1 mg zinc, 0.4 mg boron, 0.02 mg copper, 3 mg manganese, 0.05 mg molybdenum and 5.6 mg iron in per milliliter. In the first application, 10 mL of macro and 5 mL of micro and for the second application, 20 mL of macro and 10 mL of micro nutrient solution were applied between bud burst and veraison. Between veraison and maturity, the indicated amounts were increased by 50% in both applications. The control vines were grown without any nutrient solution applied. The best stem diameter development and highest grape yield were determined in the Yalova İncisi (20.84 mm and 3269 kg da⁻¹, respectively). Yields were 2389, 1455 and 1402 kg da⁻¹ in Trakya İlkeren, Prima and Victoria respectively for the second year of planting. In terms of yield and bunch weight and bunch and berry characteristics, the second dose application was more effective. In the leaf samples taken from the applications, it was observed that P during the verasion, K during full blooming and verasion, Zn in full blooming were insufficient. Others were found to be sufficient. As a result, it has been shown that when the nutrients needed by the plant were given at the right time and in sufficient quantity, quality products can be obtained starting from the second year.

References

  • Akçay, M.B., 2013. Merlot Üzüm Çeşidinde (Vitis vinifera L.) Farklı Sıcaklıkta Yapraktan Uygulanan Çinko ve Bor Mikro Elementlerinin Şaraplık Üzüm Kalitesi Üzerine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Tekirdağ, 77s.
  • Anonim, 1997. Descriptors for Grapevine (Vitis spp.). (http://www.cgiar.org/ipgri/) (Erişim: 11.08.2017).
  • Arrobas, M., I.Q. Ferreira, S. Freitas, J. Verdial and M.Â. Rodrigues, 2014. Guidelines for Fertilizer Use in Vineyards Based on Nutrient Content of Grapevine Parts. Sci. Hort. 172: 191-198.
  • Aydın, Ş., B. Yağmur ve H. Çoban, 2005. Bağda Yapraktan KNO₃ Uygulamalarının Yapraktaki Besin Element İçeriklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(1): 167-177.
  • Barontia, S., F.P. Vaccaria, F. Migliettaa, C. Calzolaria, E. Lugatob, S. Orlandinie, R. Pinid, C. Zulianf and L. Genesioa, 2014. Impact of Biochar Application on Plant Water Relations in Vitis vinifera L. Europ. J. Agronomy 53: 38-44.
  • Baştaş, P., 2017. Topraksız Kültür Ortamında Yetiştirilen Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Ortam ve Ürün Yüklerinin Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 149s.
  • Bilir-Ekbic, H., G. Ozdemir, A. Sabir, and S. Tangolar, 2010. The Effects of Different Nitrogen Doses on Yield, Quality and Leaf Nitrogen Content of Some Early Grape Cultivars (Vitis vinifera L.) Grown in Greenhouse. Afr. J. Biotech, 9(32): 5108-5112.
  • Brataševec, K., P. Sivilotti and B.M. Vodopivec, 2013. Soil and Foliar Fertilization Affects Mineral Contents in Vitis vinifera L. cv. ‘Rebula’ Leaves. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 13(3): 650-663.
  • Bremner, J. M., 1965. Methods of Soil Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties, Agronomy Monograph, 9: 2.
  • Buttaro, D., F. Serio and P. Santamaria, 2012. Soilles Greenhouse Production of Table Grape under Mediterranean Conditions. Journal of Food, Agriculture & Environment 10(2): 641-645.
  • Çelik, H., S. Ağaoğlu, Y. Fidan, B. Marasalı ve G. Söylemezoğlu, 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1. Fersa Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti., Kızılay/Ankara.
  • Çelik, M. ve İ. Kısmalı, 2004. Bazı Amerikan Asma Anaçlarının Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Makro Mineral Besin Maddelerinin Alımına Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(1): 31-38.
  • Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji). Dağıtım, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Böl. Tekirdağ. (1): 428.
  • Di Lorenzo, R., Pisciotta, A., Santamaria, P. and V. Scariot, 2013. From Soil to Soilless in Horticulture: Quality and Typicity İtalian. Journal of Agronomy 2013: 8-E30: 255-260.
  • Galet, P., 1979. A Pratical Ampelography, Grapevine Identification (Translated and Adapted by Lucie T. Maton) Cornell Univ. Press, Ithaca and London p: 249.
  • Hoagland, D.R. and D.I. Arnon, 1950. The Water-Culture Method for Growing Plants without Soil. California Agricultural Experiment Station Circular 347: 1-32.
  • Öner, N., 2009. Tekirdağ-Şarköy Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Merlot ve Cabernet Sauvignon Şaraplık Üzüm Çeşitlerine Yetersiz Olan Makro ve Mikro Elementlerin Yaprak Gübresi Yolu ile Uygulanmasının Şıra Kalitesi Üzerine Etkileri (Doktora Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, Tekirdağ, 166s.
  • Jones, J.B. Jr., B. Wolf and H.A. Mills, 1991. Plant Analysis Handbook. Micro Macro Publishing, Inc.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-2 Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 453s.
  • Özdemir, G. ve S. Tangolar, 2007. Effect of Iron Applications On Fe, Zn, Cu and Mn Compositions of Grapevine Leaves. Asian J. of Chemistry. 19(3): 2438-2444.
  • Poni, S., M. Quartieri and M. Tagliavini, 2003. Potassium Nutrition of Cabernet Sauvignon Grapevines (Vitis vinifera L.) as Affected by Shoot Trimming. Plant Soil. 253: 341-351.
  • Sabır, A., K. Yazar, F. Sabır, Z. Kara, M.A. Yazıcı and N. Göksu, 2014. Vine Growth, Yield, Berry Quality Attributes and Leaf Nutrient Contentof Grapevines as Influenced by Seaweed Extract (Ascophyllum nodosum) and Nanosize Fertilizer Pulverizations. Scientia Horticulturae 175: 1-8.
  • Sabir, A., H. Bilir, H. Erdem and S. Tangolar, 2010. Response of Four Grapevine Genotypes (Vitis spp.) to Direct or Bicarbonate-Induced Iron Deficiency. Spanish Journal of Agricultural Research, 8(3): 823-829.
  • Söylemezoğlu, G., B. Kunter, M. Akkurt, M. Sağlam, A. Ünal, S. Buzrul ve H. Tahmaz, 2015. Bağcılığın Geliştirilmesi Yöntemleri ve Üretim Hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği 8. Teknik Kongresi, 12-16 Ocak, Ankara, 606-629.
  • Tangolar, S., S. Gök Tangolar ve D. Altunöz, 2015. Bazı Erkenci Üzüm Çeşitlerinin Sabit Havalandırma Açıklığına Sahip Plastik Örtü ve Kuş Net Altında Erkencilik, Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi A-27, Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (Özel Sayı): 160-169.
  • Tangolar, S., S. Tangolar, A.A. Torun, G. Tarım ve M. Ada, 2017. Topraksız Kültür Sisteminde Sofralık Üzüm Yetiştiriciliğinin Araştırılması. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 4(2): 163-170.
  • Tangolar, S., S. Tangolar, M. Ada, G. Tarım, A.A. Torun and E. Ertargın, 2016. The Effects of Different Nitrogen and Potassium Levels on Yield and Quality of Two Early Grape Cultivars Grown In Different Soilless Media. 3. International Symposium on Horticulture in Europe-SHE2016. Chania, Crete (Greece), October 17-21.
  • Tudor, E., A. Grigore, M. Dumitru, C. Sîrbu and T. Cioroianu, 2013. Influence of Four Foliar Fertilizers on the Quality and Quantity of the Production of Cabernet Sauvignon Grapes in the Context of Iron Chlorosis. Lucrări Ştiinţifice 56(2) Seria Agronomie.
  • Uzun, İ., 2015. Bağcılık El Kitabı. Hasad Yayıncılık 160s.
  • Winkler, A.J., J.A. Cook, W.M. Kliewer and L.A. Lider, 1974. General Viticulture. University of California Press, Berkeley, CA, USA, 710p.
  • Yağmur, B., Ş. Aydın ve H. Çoban, 2005. Bağda Yapraktan Demir (Fe) Uygulamalarının Yaprak Besin Element İçeriklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat. Fakültesi Dergisi 42(3): 135-145.
There are 31 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Conference Paper
Authors

Serpil Tangolar

Semih Tangolar

Güzin Tarım

Melike Ada

Ayfer Alkan Torun

Mehmet Karayaka This is me

Publication Date June 28, 2018
Submission Date September 11, 2017
Acceptance Date June 20, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu

Cite

APA Tangolar, S., Tangolar, S., Tarım, G., … Ada, M. (2018). Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi. Bahçe, 47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu), 557-567.
AMA Tangolar S, Tangolar S, Tarım G, Ada M, Alkan Torun A, Karayaka M. Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi. Bahçe. June 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):557-567.
Chicago Tangolar, Serpil, Semih Tangolar, Güzin Tarım, Melike Ada, Ayfer Alkan Torun, and Mehmet Karayaka. “Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim Ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi”. Bahçe 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (June 2018): 557-67.
EndNote Tangolar S, Tangolar S, Tarım G, Ada M, Alkan Torun A, Karayaka M (June 1, 2018) Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi. Bahçe 47 (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu 557–567.
IEEE S. Tangolar, S. Tangolar, G. Tarım, M. Ada, A. Alkan Torun, and M. Karayaka, “Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi”, Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, pp. 557–567, 2018.
ISNAD Tangolar, Serpil et al. “Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim Ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi”. Bahçe 47/(Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (June2018), 557-567.
JAMA Tangolar S, Tangolar S, Tarım G, Ada M, Alkan Torun A, Karayaka M. Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi. Bahçe. 2018;47:557–567.
MLA Tangolar, Serpil et al. “Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim Ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi”. Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 2018, pp. 557-6.
Vancouver Tangolar S, Tangolar S, Tarım G, Ada M, Alkan Torun A, Karayaka M. Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dozlarda Besin Çözeltisi Uygulamasının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi. Bahçe. 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):557-6.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram