Conference Paper
BibTex RIS Cite

Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 117 - 120, 28.06.2018

Abstract

Üzüm, insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olan fenolik bileşikler ve antioksidanlarca zengin gıdalar içerisinde değer verilen bir yere sahiptir. Fenolik bileşikler ve antioksidanlar, bileşiminde bulundukları üzüm ve üzüm ürünleri yoluyla beslenmeye katıldıklarında bugün bilinen mekanizmalarla insan vücuduna zarar veren serbest radikalleri yakalamakta, oksidatif hasara neden olan substratın oksidasyonunu büyük ölçüde geciktiren veya engelleyen karşı duruşa hizmet etmektedirler. Bu çalışmada Türkiye asma gen potansiyeli içerisinde Kuzey Doğu Tarım Bölgesi’nin yegâne ve özgün standart sofralık çeşidi olarak önemli Karaerik (Cimin) üzüm çeşidine ait klonlar (Klon 13, Klon 15, Klon 18, Klon 19, Klon 23 ve Klon 30), toplam fenolik ve antioksidan özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışmalarda spektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, klonların toplam fenolik bileşik içerikleri 1.15 mg gallik asit eşdeğeri (GAE) g⁻¹ (Klon 18) ile 2.20 mg GAE g⁻¹ (Klon 13) arasında değişirken, antioksidan içerikleri 147.37 μg 100 g⁻¹ (Klon 18) ile 190.05 μg 100 g⁻¹ (Klon 15) arasında değişim göstermiştir.

References

  • Altunkaya, A., 2009. Meyve Ve Sebzelerde Bulunan Oksidatif Enzimlerin Antioksidan Bileşikler ve Antioksidan Kapasite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi (Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara, 123s.
  • Amerine, M.A. Cruess M.V., 1960. The Technology of Wine Making. The Avi Publishing Comp., Inc. Westport, Connecticut, USA, 709 pp.
  • Benzie, I.E.F., Strain, J.J., 1996. The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) As A Measure of Antioxidant Power: The FRAP Assay. Analytical Biochemistry 239:70–76.
  • Çelik, H., 2013. Türkiye Bağcılığında Üretim Hedefleri. Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı, 26–27.06.2013, Tekirdağ.
  • Karabulut, H., Gülay, M. Ş., 2016. Serbest Radikaller. MAKÜ Sağ. Bil. Enst. Derg. 4(1):50–59.
  • Keskin, N., H. Celik, B. Kunter, S. Keskin, 2014. A Study on Total Phenolics and Vitamin C Contents of Kalecik Karasi (Vitis vinifera L.) Clones. Pakistan Journal of Agricultural Sciences 51(1):131–135.
  • Pantelić, M., Dabić Zagorac, D., Natić, M., Gašić, U., Jović, S., Vujović, D., Popović Djordjević, J., 2016. Impact of Clonal Variability on Phenolics and Radical Scavenging Activity of Grapes and Wines: A Study on the Recently Developed Merlot and Cabernet Franc Clones (Vitis vinifera L.). Plos One, 11:1–15.
  • Sarıçam, A., 2014. Üzüm Çekirdeği Ekstraktlarının Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Sakarya, 95s.
  • Swain, T., Hillis, W.E., 1959. The Phenolic Constituents of Prunus domestica I. The Quantitative Analysis of Phenolic Constituents. Journal of the Science of Food and Agriculture 10:63–68.
  • Yang, J., T.E. Martinson, R.H. Liu, 2009. Phytochemical Profiles and Antioxidant Activities of Wine Grapes. Food Chem. 116:332–339.

Comparison of Karaerik (Cimin) Clones for Total Phenolic and Antioxidant Contents

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 117 - 120, 28.06.2018

Abstract

Grape has a value in the rich foods of phenolic compounds and antioxidants which are positive effects on human health. Phenolic compounds, when they participate in feeding through grape and grape products in their composition, catch free radicals that damage the human body with mechanisms known today, serving to counteract the postponement which greatly delay or prevent the oxidation of the substrate causing the oxidative damage. In this study, clones (Clone 13, Clone 15, Clone 18, Clone 19, Clone 23 and Clone 30) belonging to the important Karaerik (Cimin) grape varieties as the unique and standard table variety of North Eastern Agricultural Region phenolic and antioxidant properties. Spectrophotometric methods were used in the studies. According to the findings obtained, the total phenolic compound contents of clones ranged from 1.15 mg gallic acid equivalent (GAE) g⁻¹ (Clone 18) to 2.20 mg GAE g⁻¹ (Clone 13), antioxidant contents of 147.37 μg 100 g⁻¹ (Clone 18) and 190.05 μg 100 g⁻¹ (Clone 15).

References

  • Altunkaya, A., 2009. Meyve Ve Sebzelerde Bulunan Oksidatif Enzimlerin Antioksidan Bileşikler ve Antioksidan Kapasite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi (Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara, 123s.
  • Amerine, M.A. Cruess M.V., 1960. The Technology of Wine Making. The Avi Publishing Comp., Inc. Westport, Connecticut, USA, 709 pp.
  • Benzie, I.E.F., Strain, J.J., 1996. The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) As A Measure of Antioxidant Power: The FRAP Assay. Analytical Biochemistry 239:70–76.
  • Çelik, H., 2013. Türkiye Bağcılığında Üretim Hedefleri. Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı, 26–27.06.2013, Tekirdağ.
  • Karabulut, H., Gülay, M. Ş., 2016. Serbest Radikaller. MAKÜ Sağ. Bil. Enst. Derg. 4(1):50–59.
  • Keskin, N., H. Celik, B. Kunter, S. Keskin, 2014. A Study on Total Phenolics and Vitamin C Contents of Kalecik Karasi (Vitis vinifera L.) Clones. Pakistan Journal of Agricultural Sciences 51(1):131–135.
  • Pantelić, M., Dabić Zagorac, D., Natić, M., Gašić, U., Jović, S., Vujović, D., Popović Djordjević, J., 2016. Impact of Clonal Variability on Phenolics and Radical Scavenging Activity of Grapes and Wines: A Study on the Recently Developed Merlot and Cabernet Franc Clones (Vitis vinifera L.). Plos One, 11:1–15.
  • Sarıçam, A., 2014. Üzüm Çekirdeği Ekstraktlarının Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Sakarya, 95s.
  • Swain, T., Hillis, W.E., 1959. The Phenolic Constituents of Prunus domestica I. The Quantitative Analysis of Phenolic Constituents. Journal of the Science of Food and Agriculture 10:63–68.
  • Yang, J., T.E. Martinson, R.H. Liu, 2009. Phytochemical Profiles and Antioxidant Activities of Wine Grapes. Food Chem. 116:332–339.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Conference Paper
Authors

Birol Karadoğan This is me

Nurhan Keskin

Birhan Kunter

Dilhem Oğuz

Nalan Kalkan This is me

Publication Date June 28, 2018
Submission Date September 11, 2017
Acceptance Date June 20, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu

Cite

APA Karadoğan, B., Keskin, N., Kunter, B., … Oğuz, D. (2018). Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması. Bahçe, 47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu), 117-120.
AMA Karadoğan B, Keskin N, Kunter B, Oğuz D, Kalkan N. Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması. Bahçe. June 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):117-120.
Chicago Karadoğan, Birol, Nurhan Keskin, Birhan Kunter, Dilhem Oğuz, and Nalan Kalkan. “Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik Ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması”. Bahçe 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (June 2018): 117-20.
EndNote Karadoğan B, Keskin N, Kunter B, Oğuz D, Kalkan N (June 1, 2018) Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması. Bahçe 47 (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu 117–120.
IEEE B. Karadoğan, N. Keskin, B. Kunter, D. Oğuz, and N. Kalkan, “Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması”, Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, pp. 117–120, 2018.
ISNAD Karadoğan, Birol et al. “Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik Ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması”. Bahçe 47/(Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (June2018), 117-120.
JAMA Karadoğan B, Keskin N, Kunter B, Oğuz D, Kalkan N. Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması. Bahçe. 2018;47:117–120.
MLA Karadoğan, Birol et al. “Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik Ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması”. Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 2018, pp. 117-20.
Vancouver Karadoğan B, Keskin N, Kunter B, Oğuz D, Kalkan N. Karaerik (Cimin) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması. Bahçe. 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):117-20.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram