AMAÇ: Düşük doz radyasyon gastrointestinal sistem üzerinde zararlı etkiler göstermektedir.
YÖNTEMLER: Bu çalışmada, 60 adet Sprague-Dawley sıçan 6 gruba ayrıldı. Grup 1: 28 hafta normal diyet alan grup. Grup 2: 20 hafta normal diyet alıp, son 8 hafta normal diyet+radyasyon alan grup. Grup 3: 28 hafta kayısılı diyet alan grup. Grup 4: 20 hafta kayısılı diyet alıp, son 8 hafta kayısılı diyet+radyasyon alan grup. Grup 5: 8 hafta normal diyet alıp, devam eden 20 hafta kayısılı diyet alan grup. Grup 6: 8 hafta normal diyet alıp, devam eden 20 hafta kayısılı diyet+radyasyon alan grup. Deney sonunda mide dokuları çıkarıldı. Doku örnekleri rutin histolojik prosedürden geçirildi. Kesitlere hematoksilen-eozin (H-E) boyası yapıldı. Histopatolojik hasar (mukoza hasar, konjesyon, infiltrasyon, gastrik bezlerin dilatasyonu, hemoraji) skoru hesaplandı. Maksimum skor 15 idi. İstatistiksel analizler için SPSS 13.0 ve MedCalc 11.0 programları kullanıldı. Tüm veriler aritmetik ortalama±Standart hata olarak ifade edildi.
BULGULAR: Grup 1, 3 ve 5’e ait kesitler normal histolojik görünümdeydi. Grup 2’de radyasyona bağlı yaygın mide hasarı tespit edildi. Ortalama histopatolojik hasar skoru 8.20±0.32 idi. Grup 4 ve 6’ya ait hasar skoru sırasıyla 2.30±0.47 ve 2.20±0.66 idi. Grup 4 ve 6’ya ait hasar skoru, grup 2’den anlamlı derecede düşüktü (P=0.0001).
SONUÇ: Sonuç olarak, radyasyon ile oluşan mide hasarında kayısının faydalı olduğunu düşünmekteyiz.
OBJECTIVE: Low-dose of radiation is harmful effects to the gastrointestinal system.
METHODS: 60 male Sprague-Dawley rats divided into 6 groups. Group 1: Rats on a regular diet for 28 weeks. Group 2: Rats on a regular diet for 28 weeks, X-Ray on last day of eighth week. Group 3: Rats on an apricot diet for 28 weeks, Group 4: Rats on an apricot diet for 28 weeks, X-Ray on last day of eighth week. Group 5: Rats on a regular diet for 8 weeks, followed by an apricot diet for the following 20 weeks, Group 6: Rats on a regular diet for 8 weeks, X-Ray on last day of eighth week, followed by an apricot diet for 20 weeks. At the end of the experimentation stomach tissuses were removed. The tissue samples were processed routine histological procedures. Sections stained with H-E. Histopathologic damage score was calculated in regard to damage of mucosa, vascular congestion, infiltration, dilatation of the gastric glands and hemorrhage. Maximum score was 15. Statistical analysis was carried out using the SPSS 13.0 and MedCalc 11.0 statistical programs. All data are expressed as arithmetic mean±SE.
RESULTS: The sections from group 1, 3 and 5 were normal in histological appearance. In group 2, severe radiation-induced gastric damage was detected. The MHDS was 8.20±0.32 in this group. Findings in Group 4 and 6, were significantly lower than Group 2 (P=0.0001). The MHDS of Group 4 and 6 was 2.30±0.47 and 2.20±0.66, respectively.
CONCLUSION: We concluded that apricot administration reduced radiation-induced stomach injury.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2014 |
Submission Date | December 20, 2013 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 3 Issue: 2 |