Research Article

PROMETHEE ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği

Volume: 8 Number: 16 December 4, 2017
TR

PROMETHEE ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği

Abstract

Karar verme; çok sayıda alternatif arasından karar vericilerin öncelik sıralaması yaparak optimum alternatifi seçme durumudur. Sıklıkla karşılaşılan çok kriterli karar problemlerinin çözümü için pek çok teknik geliştirilmiştir.

Bu çalışmada çok kriterli karar verme tekniklerinden PROMETHEE ve MAUT yöntemlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, Karadeniz bölgesinde yaşayan bireylerin çalışma hayatına ilişkin karşılaştıkları bazı sorunlar kriter olarak alınmış ve her iki yöntem ile illere göre söz konusu durum açısından iki ayrı sıralama yapılmıştır. Araştırmanın verileri 2013 yılı TÜİK Yaşam Memnuniyeti Araştırmasından alınmıştır. Kriterlerin önem ağırlıklarının belirlenmesinde Entropi yönteminden yararlanılmıştır. Her iki yönteme göre elde edilen sıralamalardaki benzerlik durumu Spearman Sıra Korelasyon katsayısı ile incelendiğinde sıralamalar arasında %99.6’lık pozitif yönlü bir ilişki olduğu; her iki yöntemin birbirine çok yakın sıralama yaptığı gözlemlenmiştir.

Keywords

References

  1. AKIN, A., Ulukök, E., & Arar, T. (2017). İş-Yaşam Dengesi: Türkiye’de Yapılan Çalışmalara Yönelik Teorik Bir İnceleme. AKÜ İİBF Dergisi, 19(1), 113-124.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 4, 2017

Submission Date

December 4, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 8 Number: 16

APA
Küçükönder, H., & Demirarslan, P. Ç. (2017). PROMETHEE ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(16), 203-228. https://izlik.org/JA22JX65MR
AMA
1.Küçükönder H, Demirarslan PÇ. PROMETHEE ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2017;8(16):203-228. https://izlik.org/JA22JX65MR
Chicago
Küçükönder, Hande, and Pınar Çelebi Demirarslan. 2017. “PROMETHEE Ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği”. Bartın Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 8 (16): 203-28. https://izlik.org/JA22JX65MR.
EndNote
Küçükönder H, Demirarslan PÇ (December 1, 2017) PROMETHEE ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 8 16 203–228.
IEEE
[1]H. Küçükönder and P. Ç. Demirarslan, “PROMETHEE ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği”, Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 16, pp. 203–228, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22JX65MR
ISNAD
Küçükönder, Hande - Demirarslan, Pınar Çelebi. “PROMETHEE Ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 8/16 (December 1, 2017): 203-228. https://izlik.org/JA22JX65MR.
JAMA
1.Küçükönder H, Demirarslan PÇ. PROMETHEE ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2017;8:203–228.
MLA
Küçükönder, Hande, and Pınar Çelebi Demirarslan. “PROMETHEE Ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği”. Bartın Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 16, Dec. 2017, pp. 203-28, https://izlik.org/JA22JX65MR.
Vancouver
1.Hande Küçükönder, Pınar Çelebi Demirarslan. PROMETHEE ve MAUT Yöntemlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma: Karadeniz Bölgesi Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 2017 Dec. 1;8(16):203-28. Available from: https://izlik.org/JA22JX65MR

Bartın University Journal of Economics and Administrative Sciences is a double-blind peer-reviewed international open access journal published twice a year in May and November, now in its 16th year. The journal is indexed in EBSCO Business Source Ultimate, Index Copernicus, Akademia Social Sciences Index (ASOS), and SOBIAD. Efforts have been made to have it indexed in the TRDizin Index, and the evaluation process is ongoing. 

Licensed under CC BY-NC