Review
BibTex RIS Cite

Türkiye’de Kadın İstihdamı ve Mikro Kredi Uygulamaları İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme

Year 2017, Volume: 8 Issue: 16, 41 - 64, 04.12.2017

Abstract

Kadınların işgücüne katılımının artırılması Türkiye’de istihdam politikasının öncelikli hedeflerinden birisidir. Bu bağlamda 1970’li yıllardan itibaren dünyada 2002 yılından bu yana Türkiye’de faaliyette bulunan mikro kredi kuruluşları ve uygulamalarının kadın yoksulluğu ve istihdamı üzerinde önemli etkilerde bulunduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’deki mikro kredi saha çalışmaları incelenmekte ve istihdam verileri ışığında kadın istihdamı ve mikro kredi uygulamaları ilişkisi üzerine değerlendirmeler yapılmaktadır. Değerlendirmeler sonucunda mikro kredi uygulamalarının kadınlarda işsizliği azalttığı, kırdan kente göçü önlediği, hane halkı gelirini ve kadının aile içi ve toplumdaki karar alma gücünü arttırdığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca mikro kredi uygulamalarının genellikle yoksul ve eğitim düzeyi düşük kadınların işsizlik ve işgücüne katılım oranlarını olumlu etkilediği buna karşın kayıt dışı istihdam üzerinde çok olumlu bir etkide bulunamadığı tespit edilmiştir.

References

  • ADAMAN, Fikret ve Tuğçe Bulut (2007), Diyarbakır'dan Istanbul'a 500 Milyonluk Umut Hikâyeleri: Mikrokredi Maceraları. İletişim Yayınları, İstanbul.
Year 2017, Volume: 8 Issue: 16, 41 - 64, 04.12.2017

Abstract

References

  • ADAMAN, Fikret ve Tuğçe Bulut (2007), Diyarbakır'dan Istanbul'a 500 Milyonluk Umut Hikâyeleri: Mikrokredi Maceraları. İletişim Yayınları, İstanbul.
There are 1 citations in total.

Details

Subjects Economics
Journal Section Makaleler
Authors

Arzu TAY Bayramoğlu

Gökhan Dökmen

Publication Date December 4, 2017
Submission Date December 4, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 8 Issue: 16

Cite

APA Bayramoğlu, A. T., & Dökmen, G. (2017). Türkiye’de Kadın İstihdamı ve Mikro Kredi Uygulamaları İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme. Bartın Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(16), 41-64.

Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa yayımlanan, beş yılını doldurmuş çift kör hakemli uluslararası bir dergidir. Dergimiz 06.04.2015 tarihinden itibaren EBSCO Host’ta, Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS), SOBIAD ve Google akademik indeksinde taranmaktadır. TR Dizin indeksinde taranması için de girişimlerde bulunulmuş olup değerlendirilme süreci devam etmektedir.