Polyethylene terephthalate, PET veya PETE șeklinde kısaltması yapılan, sıvıların, yiyecek ve içeceklerin saklanmasında ve tașınmasında, sentetik liflerin yapımında kullanılan polyester sınıfından termoplastik polimer bir reçinedir. Termal ve proses șartlarına bağlı olarak, PET amorf ya da semi-kristal yapıda olabilir. Bu özelliğinden dolayı PET donuk, beyaz ya da camsı bir yapıda olabilir. PET’in kristal yapısı, buna bağlı olarak da fiziksel ve mekaniksel özellikleri büyük oranda ișlem sıcaklığı, soğutma hızı, gerdirme ișlemi gibi proses parametrelerine bağlıdır. Bu çalıșmada, PET’nin kristalizasyonu ile ilgili daha önce yapılan bütün çalıșmalar özetlenmeye çalıșılmıștır. Tıpkı bütün polimerlerde olduğu gibi kristalizasyon PET’nin bütün fiziksel ve mekaniksel özelliklerini etkileyen çok önemli bir özelliktir. Sonuç olarak, bu konu șimdiye kadar bir hayli ilgi çekmiștir ve bu ilginin daha da artacağına inanılmaktadır
Polyethylene terephthalate, commonly coded as PET, PETE, is a thermoplastic polymer resin of the polyesters and is used in liquid containers, drinks, food and synthetic fibres. Depending on its processing and thermal conditions, PET may exist both as amorphous and as semi-crystalline. PET may appear opaque, white and transparent depending on its crystalline and amorphous structure. Its crystallinity and consequently its physical and mechanical properties are highly dependent on processing conditions like processing temperature, cooling rate, stretching process etc. In this study, it was tried to summarize all about PET crystallization by referring to all studies carried out before. Crystallization is very significant properties affecting all mechanical and physical properties of PET just as for all kind of polymers. As a result, this subject has taken in very good interest so far and it is believed that this interest will go on increasingly
Other ID | JA22DD47PE |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2011 |
Submission Date | June 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 13 Issue: 1 |