TR
EN
NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ
Abstract
Problem Durumu: Anlatı becerileri, çocukların akademik becerileri okumayazma, dil açısından önemlidir. DEHB olan çocukların bu tür becerilerde güçlükler yaşadıkları belirtilmektedir. Ülkemizde bu konuya yönelik sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır.Araştırmanın Amacı: Bu araştırma, 7-9 yaş grubundaki normal gelişim gösteren ve DEHB olan çocukların öykü anlatma becerilerini değerlendirmek ve karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmaya 7-9 yaş arasındaki normal gelişim gösteren 30 çocuk ile 30 DEHB olan çocuk katılmıştır. Çalışmada “Frog where are you?” adlı yazısız resimli kitap kullanılmıştır. Çocuklardan resimlere bakarak öykü oluşturmaları istenmiştir. Çocukların anlattıkları öyküler kaydedilmiştir. Çocukların anlattıkları öyküleri değerlendirmek için araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak geliştirilen “Öykü Anlatma Değerlendirme Formu” kullanılmıştır. Araştırmanın analizi için SPSS 16,01 istatistik programı kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Araştırma sonuçlarına göre DEHB olan çocukların öykü anlatma becerilerinin normal gelişim gösteren çocuklara göre daha zayıf olduğu bulunmuştur. Öneriler: Öykü anlatma yönteminin çocukların dil ve akademik özelliklerini değerlendirmede faydalı bir yöntem olduğu belirtilmiştir
Keywords
References
- Aksu-Koç, A. ( 2005). Dil Edinimi Araştırmalarının Dil Bozuklukları Açısından Önemi. 2. Ulusal Dil ve Konuşma Bozuklukları Kongresi Bildiri Kitabı. Ankara: Kök Ya- yıncılık, 39–56.
- Andreou, G., Agapitou, P. ve Karapetsas, A. (2005). Verbal Skills in Children with ADHD. Europen Journal of Special Needs Education. 20: 231-238.
- Barkley., R., A. (1997). ADHD and the Nature of Self-Control.The Guilford Press, New York.
- Breznitz, Z. (2003). The Speech and Vocalization Patterns of Boys with ADHD Com- pared to Boys with Dyslexia and Boys without Learning Disabilities. J Genetic Psychol. 164: 425-452.
- Caulfield, J. (2000). The Storytelling Club: A Narrative Study of Children and Teachers as Storytellers Dissertation Abstracts International, Unpublished Doctoral Disser- tation& Theses, University of Toronto: Toronto.
- Flory, K., Milich, R., Lorch, P., E., Hayden, A., Strange, C. Ve Welsh, R. (2006). Online Story Comprehension Among Children with ADHD: Which Care Deficits are In- volved? J Abnormal Child Psychol. 34: 853-865.
- Hallahan., D., P., Lloyd., J., W., Kauffman J., M., Weiss., P., M., Martinez., E., A. (2005). Learning Disabilities, Foundations, Characteristics, and Effective Teaching. Third Edition, Pearson Education Inc.
- Houghton, S., Cordin, R. Durkin, K. ve Whiting K. (2008). Salience and Temporal Sequ- encing of Time-Related Actions in Boys with Attention Deficit/Hyperactivity Di- sorder Child. Neuropsychology. 14: 60–70.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 1, 2011
Submission Date
-
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2011 Volume: 14 Number: 25
APA
Işıtan, S., & Doğan, Ö. (2011). NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(25), 116-135. https://izlik.org/JA68BZ98TA
AMA
1.Işıtan S, Doğan Ö. NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ. BAUNSOBED. 2011;14(25):116-135. https://izlik.org/JA68BZ98TA
Chicago
Işıtan, Sonnur, and Özcan Doğan. 2011. “NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14 (25): 116-35. https://izlik.org/JA68BZ98TA.
EndNote
Işıtan S, Doğan Ö (June 1, 2011) NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14 25 116–135.
IEEE
[1]S. Işıtan and Ö. Doğan, “NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ”, BAUNSOBED, vol. 14, no. 25, pp. 116–135, June 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA68BZ98TA
ISNAD
Işıtan, Sonnur - Doğan, Özcan. “NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14/25 (June 1, 2011): 116-135. https://izlik.org/JA68BZ98TA.
JAMA
1.Işıtan S, Doğan Ö. NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ. BAUNSOBED. 2011;14:116–135.
MLA
Işıtan, Sonnur, and Özcan Doğan. “NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 14, no. 25, June 2011, pp. 116-35, https://izlik.org/JA68BZ98TA.
Vancouver
1.Sonnur Işıtan, Özcan Doğan. NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARIN ANLATI ANALİZİNE DAYALI DİL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ. BAUNSOBED [Internet]. 2011 Jun. 1;14(25):116-35. Available from: https://izlik.org/JA68BZ98TA