TÜRKİYE'DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI

Volume: 10 Number: 17 June 1, 2007
  • Didem Gürses
TR EN

TÜRKİYE'DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI

Abstract

Araştırmanın Temeli:Son dönem izlenen neo-liberal ekonomi politikaları ve küreselleşme süreci ile tüm dünyada yoksulluk artmış, ülkeler arası gelir farklılıkları derinleşmiştir. Ekonomik ve toplumsal bir yeniden yap lanma ı dönemi olan 1980'ler sonrasında Türkiye' de de yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizliğinin arttığı gözlenmiştir. Ekonomi politikaları, küreselleşme, ekonomik krizler sonrasında toplumsal tabakalaşma, kentsel yerleşim örüntüleri ve kültürel yapılanmalarda ortaya çıkan yeni dinamikler yoksulluğun özellikle kentlerde daha görünür bir nitelik edinmesine yol açmış, toplumun farklı kesimleri arasındaki gelir uçurumları büyümüştür. Araştırmanın Amacı:Bu çalışma son 30 yılın ekonomik ve toplumsal dönüşümleri çerçevesinde ülkemizdeki yoksulluk durumunun genel bir tablosunu sunmayı amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için son dönemde gerçekleştirilmiş araştırma ve çalışmaların verilerinden yararlanılacaktır.Yoksullukla mücadele yöntemleri ve sosyal yardım enstrümanlarını incelemek çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Tartışma ve sonuç:Çalışmanın son bölümünde yoksullukla mücadele politikalarında hakim olan yaklaşım değerlendirilecek, sosyal yardımlar konusundaki yasal düzen, kurumsal yapı ve uygulamaya ilişkin genel durum ele alınarak incelenmeye çalışılacaktır.

Keywords

References

  1. Ann,T. (2004). Refah Devleti, Sosyal Güvenliğin Yoksulluğu. Balkan N. ve Savran S.(der.), Neoliberalizmin Tahribat ı İçinde, İstanbul: Metis Yayınlan.
  2. Boratav K.(1991), 1980'li Y llarda Türkiye'de Sosyal ı Sınıflar ve Bölüşüm, İstanbul: Gerçek Yayınlan.
  3. Buğra A. ve Keyder Ç(2005), Poverty and Social Policy in Contemporary Turkey,Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu, (www.spf.boun.edu.tr/docs./WP-Bugra-keyder.pdf)-12.04.2007
  4. Buğra A.ve Keyder Ç.(2003), New Poverty and the Changing Welfare Regime of Turkey, Ankara: UNDP.
  5. Cizre-Sakallıoğlu Ü. ve Yeldan E (2000),'Politics, Society and Financial Liberalization: Turkey in the 1990s1, Development and Change, Volume ,pp.481-508.
  6. DİE (2000), İstatistik Yıllığı 1999, Ankara.
  7. Dansuk E.(l997),Türkiye'de Yoksulluğun Ölçülmesi ve Sosyo-Ekonomi Yap larla ı Ölçülmesi, Ankara:DPT Yay nlan.
  8. DPT(2001), Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Özel îhtisas Komisyonu Raporu, Gelir Dağılımının İyileştirilmesi Ve Yoksullukla Mücadele, Ankara: DPT.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Didem Gürses This is me

Publication Date

June 1, 2007

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Volume: 10 Number: 17

APA
Gürses, D. (2007). TÜRKİYE’DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(17), 59-74. https://izlik.org/JA44SK96EM
AMA
1.Gürses D. TÜRKİYE’DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI. BAUNSOBED. 2007;10(17):59-74. https://izlik.org/JA44SK96EM
Chicago
Gürses, Didem. 2007. “TÜRKİYE’DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10 (17): 59-74. https://izlik.org/JA44SK96EM.
EndNote
Gürses D (June 1, 2007) TÜRKİYE’DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10 17 59–74.
IEEE
[1]D. Gürses, “TÜRKİYE’DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI”, BAUNSOBED, vol. 10, no. 17, pp. 59–74, June 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA44SK96EM
ISNAD
Gürses, Didem. “TÜRKİYE’DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10/17 (June 1, 2007): 59-74. https://izlik.org/JA44SK96EM.
JAMA
1.Gürses D. TÜRKİYE’DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI. BAUNSOBED. 2007;10:59–74.
MLA
Gürses, Didem. “TÜRKİYE’DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 10, no. 17, June 2007, pp. 59-74, https://izlik.org/JA44SK96EM.
Vancouver
1.Didem Gürses. TÜRKİYE’DE YOKSULLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI. BAUNSOBED [Internet]. 2007 Jun. 1;10(17):59-74. Available from: https://izlik.org/JA44SK96EM

Baun SOBED