Applications such as the use and saving of renewable resources, which contribute to sustainability in hotel businesses, and the separation and recycling of waste, are carried out in the form of service integration with technology today. In this study, which aims to determine the effects of these applications, which are called smart hotel applications, on sustainability, face-to-face interviews were conducted with the managers of 4 and 5 star hotels in Erzurum. The data were analyzed by descriptive analysis, which is a qualitative analysis method, and the findings were interpreted. As a result, it has been concluded that the managers' opinions on smart hotel applications are positive, energy saving, waste management and mobile applications are used as smart hotel applications in hotel enterprises, but they are not used at a sufficient level, therefore, although they have effects on sustainability, they are not sufficient. In the light of the results, some suggestions were made for the literature and tourism sector.
Otel işletmelerinde sürdürülebilirliğe katkı sağlayan yenilenebilir kaynakların kullanımı ve tasarrufu, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümünün sağlaması gibi uygulamalar, günümüzde teknolojiyle hizmet entegrasyonu şeklinde gerçekleştirilmektedir. Akıllı otel uygulamaları olarak adlandırılan bu uygulamaların belirlenerek sürdürülebilirliğe olan etkilerinin saptanması amaçlanan bu çalışmada, Erzurum ilinde bulunan 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesi yöneticisiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme sonunda elde edilen veriler nitel analiz yöntemi olan betimsel analiz ile incelenmiş ve bulgular yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerin akıllı otel uygulamalarına yönelik düşüncelerinin olumlu olduğu, otel işletmelerinde akıllı otel uygulamaları olarak enerji tasarrufu, atık yönetimi ve mobil uygulamaların kullanıldığı, fakat yeterli düzeyde kullanılmadığı, dolayısıyla sürdürülebilirliğe etkilerinin olmasına rağmen yeterli düzeyde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar ışığında alanyazına ve turizm sektörüne bir takım önerilerde bulunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2021 |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | November 9, 2021 |
Acceptance Date | December 16, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 24 Issue: 46-1 - UTK 2021 Turizm Özel Sayısı |
Baun SOBED