Derleme

Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı

Cilt: 8 Sayı: 1 18 Temmuz 2019
PDF İndir
EN TR

Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı

Öz

Tahıllar, dünya üzerinde en fazla yetiştiriciliği yapılan bitki gruplarındandır. Eski zamanlardan beri, bütün kıtalarda insanların ana besin kaynağını oluşturmuşlardır. Hala başta buğday olmak üzere geniş bir coğrafyada ekilmekte ve kullanılmaktadırlar. Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale gibi küçük taneli tahıllar, daha çok taneleri için yetiştirilip insan gıdası olarak kullanılmaları yanında ot olarak biçilip kaba yem olarak da değerlendirilmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de tahılların hayvan yemi olarak kullanımı yaygındır. Bu amaç için bitkiler yalnız ekilip kullanıldığı gibi, fiğlerle birlikte destek bitki ya da yonca ile birlikte koruyucu bitki olarak da kullanılırlar. Tahıllardan bu yollarla elde edilen ot yaş, kuru veya silaj olarak hayvanlara yedirilmektedir. Tahıl, yeşil ve kuru otları hayvanların besin madde ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaları yanında onların sindirim sistemi sağlığının korunması ve devamı için kullanılırlar. Bu nedenle tek başlarına hayvanların ihtiyaçlarını karşılaması beklenmez. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkgöz, E., Hatipoğlu, R., Altınok, S., Sancak, C., Tan, A., Uraz, D. (2005). Yem bitkileri üretimi ve sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Tarım Kongresi, 3-7 Ocak 2005. s. 503-518, Ankara.
  2. Akgün, İ., Kara, B. (2002). Alternatif bir yembitkisi: Tritikale. S.D.U. Fen Bil. Enst. Dergisi. 6(3): 68-75.
  3. Akgün, İ., Kaya, M., Altındal, D. (2007). Isparta ekolojik koşullarında bazı Tritikale hat/çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2007, 20(2),171-182.
  4. Albayrak, S., Mut, Z., Töngel, M. Ö., Güler, M. (2004). Tritikalede korelasyon ve path analizi kullanilarak yeşil ot verimi ile iliskili karakterlerin belirlenmesi. Bitkisel Arastirma Dergisi (2004) 1: 21-24
  5. Albayrak, S., Mut, Z., Töngel, Ö. (2006). Tritikale (xTriticosecale Wittmack) hatlarında kuru ot ve tohum verimi ile bazı tarımsal özellikler. S.Demirel Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 1:1, 13-21.
  6. Alp, A. (2009). Diyarbakır kuru koşullarında bazı tescilli tritikale (xTriticosecale Wittmack) çeşitlerinin tarımsal özelliklerinin belirlenmesi. YYÜ Tar. Bil. Dergisi (YYU J Agr. Sci.), 19(2): 61-70.
  7. Anonim, (2012). https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Ekim/2012.
  8. Anonim, (2017). https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

18 Temmuz 2019

Gönderilme Tarihi

26 Eylül 2018

Kabul Tarihi

18 Mart 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çeri, S., & Acar, R. (2019). Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1), 178-194. https://izlik.org/JA46MJ22BL
AMA
1.Çeri S, Acar R. Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. 2019;8(1):178-194. https://izlik.org/JA46MJ22BL
Chicago
Çeri, Sait, ve Ramazan Acar. 2019. “Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 8 (1): 178-94. https://izlik.org/JA46MJ22BL.
EndNote
Çeri S, Acar R (01 Temmuz 2019) Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 8 1 178–194.
IEEE
[1]S. Çeri ve R. Acar, “Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı”, Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg., c. 8, sy 1, ss. 178–194, Tem. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46MJ22BL
ISNAD
Çeri, Sait - Acar, Ramazan. “Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 8/1 (01 Temmuz 2019): 178-194. https://izlik.org/JA46MJ22BL.
JAMA
1.Çeri S, Acar R. Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. 2019;8:178–194.
MLA
Çeri, Sait, ve Ramazan Acar. “Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, c. 8, sy 1, Temmuz 2019, ss. 178-94, https://izlik.org/JA46MJ22BL.
Vancouver
1.Sait Çeri, Ramazan Acar. Serin İklim Tahıllarının Hayvan Beslemede Yeşil ve Kuru Ot Olarak Kullanımı. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. [Internet]. 01 Temmuz 2019;8(1):178-94. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46MJ22BL