This research was conducted in Çumra Town of Konya City under irrigated conditions for one year
(2014) to determine effects of different soil tillage methods (stubble, plow and rotatilary) on yield, some yield
and quality characteristics of sorghum sudanense cultivars (Aneto, Greengo, Nutrihoney and Sugargraze ll).
Results of the study showed the following values for the mean of tillage methods and sorghum sudanense
varieties; 228.60 - 262.73 cm for plant height, 9.13 - 11.13 for number of leaves per plant, 14.06 - 17.56 mm
for stem diameter, 116.22 - 160.11 g for plant weight, 17.78 - 27.22 g for leaf weight, 11.67% - 20.33% for
leave ratio, 7038.33 - 9400.67 kg da-1 for green forage yield, 23.33% - 33.00% for dry matter ratio, 1794.67 -
2581.00 kg da-1 for dry hay yield, 7.13% - 8.09% for protein ratio and 130.67 - 194.00 kg da-1 for protein yield.
According to the results, due to the investigated characteristics of leaf weight (27.22 g), green forage yield
(8811.78 kg da-1), dry hay yield (2346.78 kg da-1) and protein yield (178.44 kg da-1) the Greengo variety was
obtained as promising genotype. Soil tillage methods were statitistically unsignificant.
Bu araştırma, Konya ili Çumra ilçesinde 2014
yılında sulu şartlarda arpa hasadından sonra farklı şekillerde işlenen toprağa
(anız, pulluk ve rotatil) ekilen sorgum sudan otu çeşitlerinin (Aneto, Greengo,
Nutrihoney ve Sugargraze II) verim, bazı verim bileşenleri ve kalite
özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonucunda toprak
işleme şekilleri ve kullanılan sorgum sudan otu çeşitlerinin ortalaması olarak,
bitki boyu 228.60 - 262.73 cm, yaprak sayısı 9.13 - 11.13 adet/bitki, sap çapı
14.06 - 17.56 mm, bitki ağırlığı 116.22 - 160.11 g, yaprak ağırlığı 17.78 -
27.22 g, yaprak oranı %11.67 - %20.33, yeşil ot verimi 7038.33 - 9400.67 kg/da,
kuru madde oranı %23.33 - %33.00, kuru ot verimi 1794.67 - 2581.00 kg/da,
protein oranı %7.13 - %8.09 ve protein verimi ise 130.67 - 194.00 kg/da
değerleri aralığında değişim göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre incelenen
özellikler yönünden yaprak ağırlığı (27.22 g), yeşil ot verimi (8811.78 kg/da),
kuru ot verimi (2346.78 kg/da) ve protein verimi (178.44 kg/da) bakımından
yüksek değere ulaşan Greengo çeşidi ön plana çıkmıştır. Toprak işleme şekilleri
istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 18, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 2 |