Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Geleneksel Otlu Peynirde Kullanılan Allium Türleri

Yıl 2020, Cilt: 9 Sayı: 2, 312 - 326, 24.12.2020

Öz

Otlu peynir, ‘Van otlu peyniri’ adıyla coğrafi işaret almış ve içerisine bölgeye özgü çok sayıda otun konduğu bir peynir çeşidi olarak ön plana çıkmaktadır. Peynirde kullanılan otların çeşidi ve oranları yörelere göre değişmekle beraber Allium türleri neredeyse tüm bölgelerde otlu peynirin içerisine konmaktadır. Ülkemizde 196 Allium türü bulunmakta ve bunlardan 60’a yakını endemiktir. Her türün kendine özgü görüntü, tat, aroma ve biyokimyasal içeriğe sahip olması, peynir yapımında en fazla tercih edilen tür olmasını sağlamaktadır Otlu peynir yapımında kullanılan Allium türleri antimikrobiyal, antioksidan, antifungal, antibakteriyel, antikanserojen ve antienflamatuar etki gibi özelliklere sahiptir. Bu çalışmada yoğun olarak otlu peynirde kullanılan Allium türleri ve özellikleri, yaygın oldukları yerler ve bu türler ile ilgili yapılmış bazı çalışmaların sonuçları verilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, (2020). Türkiye Bitkileri Veri Servisi (TÜBİVES). http://194.27.225.161/yasin/tubives/index.php?sayfa=1&tax_id=8990. Erişim tarihi: 12.10.2020.
  • Atasoy, N. (2010). Van bölgesinde yetişen endemik bitkilerde pro-vitamin a (-karoten) tayini. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 15(2), 134-142.
  • Azadi, H. G., Ghaffari, S. M., Riazi, G. H., Ahmadian, S., & Vahedi, F. (2008). Antiproliferative activity of chloroformic extract of Persian Shallot, Allium hirtifolium, on tumor cell lines. Cytotechnology, 56(3), 179-185.
  • Baytop, T. (1999). Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, Geçmişte ve Bugün. İstanbul: Nobel Tıp Kitapevi.
  • Bolat, İ., Kara, Ö. (2017). Bitki besin elementleri: Kaynakları, işlevleri, eksik ve fazlalıkları. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 19(1), 218-228.
  • Bozin, B., Mimica-Dukic, N., Samojlik, I., Goran, A., Igic, R. (2008). Phenolics as antioxidants in garlic (Allium sativum L., Alliaceae). Food Chem., 111: 925–929.
  • Brunetti, E., Garcia, H. H., Junghanss, T. (2011). Cystic echinococcosis: Chronic, complex, and still neglected. PLoS Negl Trop Dis.; 5(7): e1146. DOI: 10.1371/journal.pntd.0001146.
  • Chehregani, A., Azimishad, F., Alizade, H. H. (2007). Study on antibacterial effect of some Allium species from Hamedan-Iran. Int J Agric Biol, 9(6), 873-876.
  • Corea, G., Fattorusso, E., Lanzotti, V. (2003). Saponins and flavonoids of Allium triquetrum. Journal of Natural Products, 66: 1405-1411. DOI: 10.1021/np030226q.
  • Coşkun, H. (2005). Otlu Peynir. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:31.
  • Coşkun, H., Oztürk, B. (2000). Vitamin C contents of some herbs used in Van herby cheese (Van Otlu Peyniri). Food/Nahrung, 44(5), 379–380.
  • Coşkun, H., Tunçtürk, Y. (2000). The effect of Allium sp. on the extension of lipolysis and proteolysis in Van herby cheese during maturation. Food/Nahrung, 44 (1), 52–55.
  • Çelik, S. E., Özyürek, M., Altun, M., Bektaşoğlu, B., Güçlü, K., Berker, K. I., Özgökçe, F., Apak, R. (2008). Antioxidant capacities of herbal plants used in the manufacture of Van herby cheese: ‘Otlu Peynir’. International journal of Food Properties, 11(4), 747-761.
  • Dağdelen, S. (2010). Otlu peynire katılan önemli ot türlerinin antimikrobiyal, antioksidan etkileri, aroma profili ve bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. (Yüksek lisans tezi). İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 93s, Malatya.
  • Deliorman, O. D., Hartevioğlu, A., Orhan, N., Berkkan, A., Gökbulut ,A., Günhan, Ö., Pekcan, M. (2016). Effects of standardized fumaria vaillantii lois. ethanol extract on trace element levels, biochemicaland histopathological parameters in experimental liver toxicity. Journal of Food Biochemistry, 40(2), 180-189. DOI: 10.1111/jfbc.12208.
  • Demirkuş, N., Koyuncu, M., Gül, M. (2000). The Virtual herbarium of lake Van basin. The Proceeding of the 2nd Balkan Botanical Congress held at Istanbul, Turkey. 14-18 May 2000. http://www.vanherbaryum.yyu.edu.tr/endemik/index.htm. Erişim tarihi: 12.07.2020.
  • Dey, P., Khaled, K. L. (2015). An extensive review on Allium ampeloprasum: A magical herb. Int J Sci Res, 4(7), 371-377.
  • Eftekharinasab, N., Zarei, D., Paidar, S., Moghadam, M. J., Kahrizi, D., Khanahmadi, M., Chenari, P. (2012). Identification of wild medicinal plant in Dalahoo mountain and their used indigenous knowledge (Khermanshah, Iran). Ann Biol Res. 3(7), 3234-3239.
  • Ekşi, G., Özkan, A. M. G., Koyuncu, M. (2020). Garlic and onions: An eastern tale. Journal of Ethnopharmacology, 253: 112675. DOI: 10.1016/j.jep.2020.112675.
  • Erdogan, E. A., Yabalak, E., Everest, A., & Gizir, A. M. (2015). Mutagenic and antimicrobial evaluation of methanol extract from Allium kharputense Freyn Et. Sint. Spatula DD. 5(2), 83-87. DOI: 10.5455/spatula.20151124063207.
  • Fasihzadeh, S., Lorigooini, Z., Jivad, N. (2016). Chemical constituents of Allium stipitatum regel (Persian shallot) essential oil. Der Pharmacia Lettre, 8(1), 175-180.
  • Fırat, M. (2015). The ethnobotanical usage of some East Anatolian (Turkey) Allium L. species. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 5(1), 80-86.
  • Fırat, M., Aziret, A. (2016). Edible Allium L. species that are sold as fresh vegetables in public bazaars of Hakkâri province and its surroundings in Turkey. Acta Biologica Turcica, 29: 14-19.
  • Guldigen, O., Sensoy, S. (2015). Sirmo (Allium spp.), wild herb species used in herby cheese. In VII International Symposium on Edible Alliaceae. DOI: 10.17660/ActaHortic.2016.1143.17.
  • Gümüş, İ. (1994) Ağrı Yöresinde Yetişen Bazı Faydalı Bitkilerin Yerel Adları ve Kullanışları. Turkish Journal of Botany, 18: 107-112.
  • Haber, D., Suschetet, M., Berges, R., Astorg, P., Siess, M. H. (1996). Inhibition of aflatoxin B1- and Nnitrosodiethylamine-induced liver preneoplastic fociin rats fed naturally occurring allyl sulfides. Nutr. Cancer. 25: 61-70.
  • Hafeznia, B., Anvar, S. A., Kakoolaki, S., Choobkar, N. (2018). Antimicrobial efficiency of Allium atroviolaceum extract on Rainbow trout in different temperature and storage time. Iranian Journal of Aquatic Animal Health, 4(2), 86-94.
  • Haider, S., Jaffat, A., Sabah, N. (2014). Protective effect of Allium ampeloprasum against toxicity ınduced by ccl4 in male white rats. International Journal of Scientific & Engineering Research, 5(10).
  • İriş, H. E. (2019). Akrilamit toksisitesine karşı Allium schoenoprasum L. (Sirmo) bitkisinin etkisinin araştırılması. (Yüksek lisans tezi). Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 68 s, Van.
  • İzol, E. (2016). Bazı Allium (yabani sarımsak) türlerinin aflatoksin, ağır metal ve sekonder metabolit içeriklerinin ıcp-ms ve lc-ms/ms ile belirlenmesi ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi. (Yüksek lisans tezi). Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 129 s. Diyarbakır.
  • Jafarian, A., Ghannadi, A., Elyasi A. (2010). The effects of Allium hirtifolium Boiss. on cell-mediated immune response in mice. Iran J Pharm Res.; 51-55. DOI: 10.22037/IJPR.2010.36.
  • Jang, H. W., Ka, M. H., Lee, K. G. (2008). Antioxidant activity and characterization of volatile extracts of Capsicum annuum L. and Allium spp. Flavour Frag. J., 23: 178-184.
  • Josling, P. (2001). Prevenire il raffreddore comune con un supplemento di aglio: un sondaggio in doppio cieco, controllato con placebo. AdvTher., 18(4), 189-193.
  • Karan, T., Gokalp, F., Erenler, R. (2018). Theoretical study on flavonoids isolated from Allium vineale. Cumhuriyet Science Journal, 39(1), 66-70. DOI: 10.17776/csj.342297.
  • Karunanidhi, A., Ghaznavi-Rad, E., Hamat, R. A., Pichika, M. R., Lung, L. T. T., Mohd Fauzi, F., Neela, V. (2018). Antibacterial and antibiofilm activities of nonpolar extracts of Allium stipitatum Regel. against multidrug resistant bacteria. BioMed Research International, 2018. DOI: 10.1155/2018/9845075.
  • Karunanidhi, A., Ghaznavi-Rad, E., Nathan, J. J., Abba, Y., van Belkum, A., Neela, V. (2017). Allium stipitatum extract exhibits in vivo antibacterial activity against methicillin-resistant Staphylococcus aureus and accelerates burn wound healing in a full-thickness murine burn model. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017, 1914732. doi: 10.1155/2017/1914732.
  • Kendir, G., Güvenç, A. (2010). Etnobotanik ve Türkiye’de yapılmış etnobotanik çalışmalara genel bir bakış. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, 30(1), 49-80.
  • Khan, S., Kaur, A., Sharma, N. R. (2018). Evaluatıon of antıfungal potentıal of Allium ampeloprasum against Fungal Phytopathogens. Evaluation, 11(11). DOI: 10.22159/ajpcr.2018.v11i11.27463.
  • Koca, I., Tekguler, B., Koca, A. F. (2016). Antioxidant properties of green Allium vegetables. Paper presented at the VII International Symposium on Edible Alliaceae, 1143. DOI: 10.17660/ActaHortic.2016.1143.29.
  • Koçyiğit, M. (2010). Türkiye’de Allium L. cinsi Codonoprasum seksiyonuna ait taksonlar üzerine taksonomik araştırmalar. (Doktora tezi). İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 403 s. İstanbul.
  • Korkmaz, M., Alpaslan, Z. (2015). Ergan Dağı Erzincan-Türkiye’nin etnobotanik özellikleri. Bağbahçe Bilim Dergisi, 1(3), 1-31.
  • Koşar, M., Koyuncu, M., Başer, K. H. C. (2006). Folk use of some wild and cultivated Allium species in Turkey. Proceedings of the IVth International Congress of Ethnobotany (ICEB 2005), 87-90.
  • Koyu, (2020). Türkiye’nin etnobotanik veritabanı. (Doktora tezi), Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Koyuncu M. (2012). Allium L. (In: Güner A, Aslan S, Ekim T, Vural M, Babaç MT, Eds.). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını, 30–34. İstanbul.
  • Köse, Ş., Ocak, E. (2018). Antimicrobıal and Antıoxidant propertıes of Sirmo (Allium vineale L.), Mendi (Chaerophyllum macropodum Boiss.) and Siyabo (Ferula rigidula DC.). Gıda, 43(2), 294-302. DOI: 10.15237/gida.GD17099.
  • Lanzotti, V., Scala, F., Bonanomi, G. (2014). Compounds from Allium species with cytotoxic and antimicrobial activity. Phytochem Rev. 13: 769–791.
  • Lorigooini, Z., Ayatollahi, S. A., Amidi, S., Kobarfard, F. (2015). Evaluation of anti-platelet aggregation effect of some Allium species. Iranian journal of pharmaceutical research (IJPR), 14(4), 1225.
  • Lorigooini, Z., Kobarfard, F., Ayatollahi, S. A. (2014). Anti-platelet aggregation assay and chemical composition of essential oil from Allium atroviolaceum Boiss growing in Iran. International Journal of Biosciences (IJB), 5(2).
  • Lu, X., Ross, C. F., Powers, J. R., Aston, D. E., Rasco, B. A. (2011). Determination of total phenolic content and antioxidant activity of Garlic (Allium sativum) and Elephant Garlic (Allium ampeloprasum) by attenuated total reflectance–fourier transformed infrared spectroscopy. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(10), 5215-5221.
  • Mahboubi, M., Kazempour, N. (2014). Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activity of Allium hirtifolium essential oil. The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 3(5), 402.
  • Mart, S. (2006) Bahçe ve Hasanbeyli (Osmaniye) halkın kullandığı doğal bitkilerin etnobotanik yönden araştırılması. (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi, Fen bilimleri Enstitüsü, 70 s. Adana.
  • McRae, M. P. (2005). A review of studies of garlic (Allium sativum) on serum lipids and blood pressure before and after 1994: does the amount of allicin released from garlic powder tablets play a role? Journal of chiropractic medicine, 4(4), 182-190.
  • Mitic, V., Stankov-Jovanovic, M., Ilic, S., Cvetkovic, M., Dimitrijevic, G., Stojanovic. (2014). In vitro antioxidant activity of methanol extract of Allium scorodoprasum. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 20: 1130-1136.
  • Mnayer, D., Fabiano-Tixier, A. S., Petitcolas, E., Hamieh, T., Nehme, N., Ferrant, C. (2014). Chemical composition, antibacterial and antioxidant activities of six essentials oils from the Alliaceae family. Molecules, 19: 20034-53.
  • Moerman, D. E. (1998). Native American Ethnobotany. Timber Press, Inc.: Portland, OK, USA.
  • Morita, T., Ushiroguchi, T., Hayashi, N., Matsuura, H., Itakura, Y., Fuwa, T. (1988). Steroidal saponins from elephant garlic, bulbs of Allium ampeloprasum L. Chem. Pharm. Bull., 36: 3480-3486.
  • Motsei, M. L., Lindsey, K. L., Van Staden, J., Jäger, A. K. (2003). Screening of traditionally used South African plants for antifungal activity against Candida albicans. J. Ethnopharmacol., 86: 235–241.
  • Mozaffarian, V. (1996). Dictionary of Iranian Plants Names (Latin-English-Persian). Tehran: Farhang Mo’aser Publications, 462 p. Tehran, Iran.
  • Nikavar, B., Yousefian, N. (2009). Inhibitory effects of six Allium species on α-amylase enzyme activity. Iranian Journal of Pharmaceutical Research (IJPR), 8(1), 53-57.
  • Ocak, E., Köse, Ş. (2015). Van Otlu peynirinin üretimi ve mineral madde içeriği. GIDA, 40(6), 343-348.
  • Özberk, İ., Atay, S., Altay, F., Cabi, E., Özkan, H., Atlı, A. (2016). Türkiye’nin buğday atlası. İstanbul: WWF-Türkiye.
  • Pandey, A. K., Tripathi, Y. (2017). Ethnobotany and its relevance in contemporary research. Journal of Medicinal Plants Studies, 5(3), 123-129.
  • Perelló, A., Gruhlke, M., Slusarenko, A. J. (2013). Effect of A. ampeloprasum extract on seed germination, seedling health, and vigour of pathogeninfested wheat. J Plant Prot Res., 53: 317-323.
  • Petropoulos, S. A., Di Gioia, F., Polyzos, N., Tzortzakis, N. (2020). Natural antioxidants, health effects and bioactive properties of wild Allium species. Current Pharmaceutical Design. 26(16), 1816-1837. DOI: 10.2174/1381612826666200203145851
  • Pour, P. H., Andalib, S., Nejad, A. Y. (2017). Anti-inflammatory effect of Allium akaka extract on the inflammation induced by carrageenan in rats. Research Journal of Pharmacognosy, 4(Supplement), 22-22.
  • Roghani, M., Aghaie, M. (2007). The effect of Allium ampeloprasum on nociceptive response intensity in diabetic rats. Journal of Gorgan University of Medical Sciences Autumn, 9(3), 96.
  • Sadeghi, M., Zolfaghari, B., Senatore, M., Lanzotti, V. (2013). Antifungal cinnamic acid derivatives from Persian leek (Allium ampeloprasum subsp persicum). Phytochem Lett., 6: 360-363.
  • Sağun, E., Durmaz, H., Tarakçı, Z., Sağdıç, O. (2006). Antibacterial activities of the extracts of some herbs used in Turkish herby cheese against Listeria Monocytogenes Serovars. Int J Food Prop, 9: 255-260.
  • Samani, B. H., Khoshtaghaza, M. H., Lorigooini, Z., Minaei, S., Zareiforoush, H. (2015). Analysis of the combinative effect of ultrasound and microwave power on Saccharomyces cerevisiae in orange juice processing. Innov Food Sci Emerg Technol., 32: 110-115.
  • Sata, N., Matsunaga, S., Fusetani, N., Nishikawa, H., Takamura, S., & Saıto, T. (1998). New antifungal and cytotoxic steroidal saponins from the bulbs of an elephant garlic mutant. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 62(10), 1904-1911.
  • Satyal, P., Craft, J. D., Dosoky, N. S., Setzer, W. N. (2017). The chemical compositions of the volatile oils of garlic (Allium sativum) and wild garlic (Allium vineale). Foods, 6(8), 63. DOI: 10.3390/foods6080063.
  • Saygılı, D., Demirci, H., Samav, U. (2020). Coğrafi işaretli Türkiye peynirleri. Aydın Gastronomy, 4(1), 11-21.
  • Sedighi, M., Rafieian, K. (2013). Effect of Allium ampeloprasum on ileum function:involvement of beta Paper ID: SUB156374 376 International Journal of Science and Research (IJSR), ISSN (Online): 2319-7064 Index Copernicus Value.
  • Semerci, A. B. (2018). Allium scodoprasum subsp. rotundum, Allium staticiforme ve Allium subhirsutum türlerinin antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin araştırılması. (Yüksek lisans tezi) Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. 69 s, Sakarya.
  • Shirshova, T. I., Beshlei, V., Deryagina, V. P., Ryzhova, N. I. (2014). The component composition of steroid glycosides extracted from the ruıts of Allium schoenoprasum L. and assessment of their effects on the growth of transplanted tumors in mice. Pharmaceutical Chemistry Journal, 48(5), 28-31.
  • Sobenin, I. A., Pryanishnikov, V. V., Kunnova, L. M., Rabinovich, Y. A., Martirosyan, D. M., Orekhov, A. N. (2010). The effects of time-released garlic powder tablets on multifunctional cardiovascular risk in patients with coronary artery disease. Lipids Health Dis. 9: 119.
  • Sokmen, A., Jones, B. M., Erturk, M. (1999). The in vitro antibacterial activity of Turkish medicinal plants. Journal of Ethnopharmacology, 67(1), 79-86.
  • Štajner, D., Igić, R., Popović, B. M., Malenčić, D. J. (2008). Comparative study of antioxidant properties of wild growing and cultivated Allium species. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 22(1), 113-117.
  • Štajner, D., Milić, N., Čanadanović-Brunet, J., Kapor, A., Štajner, M., Popović, B. M. (2006). Exploring Allium species as a source of potential medicinal agents. Phytotherapy Research, 20(7), 581–584.
  • Stajner, D., Popovic, B. M., Calic-Dragosavac, D., Malencic, D., Zdravkovic‐Korac, S. (2011). Comparative study on Allium schoenoprasum cultivated plant and Allium schoenoprasum tissue culture organs antioxidant status. Phytother. Res: 1618-1622.
  • Stajner, D., Varga, I. S. I. (2003). An evaluation of the antioxidant abilities of Allium species. Acta Biologica Szegediensis, 47(1-4), 103-106.
  • Şenkul, Ç., Kaya, S. (2017). Türkiye endemik bitkilerinin coğrafi dağılışı. Türk Coğrafya Dergisi, 69: 109-120.
  • Tarakci, Z., Temiz, H. (2009). A review of the chemical, biochemical and antimicrobial aspects of Turkish Otlu (herby) cheese. International Journal of Dairy Technology, 62(3), 354–360. DOI:10.1111/j.1471-0307.2009.00495.x.
  • Taran, M., Izaddoost, M. (2010). Nematocidal activity of Allium hirtifolium (Persian Shallot) against Rhabditis sp. Veterinary Research (Pakistan), 3(2), 27-28.
  • Taran, M., Rezaeian, M., Izaddoost, M. (2006). In vitro antitrichomonas activity of Allium hirtifloium (Persian Shallot) in comparison with metronidazole. Iranian Journal of Public Health, 35(1)92-94.
  • Tasci, B., Koca. I. (2015). Use of Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum as food. Paper presented at the VII International Symposium on Edible Alliaceae, p. 1143. DOI: 10.17660/ActaHortic.2016.1143.22.
  • Tasci, B., Kutuk, H., Koca, I. (2016). Determination of alliin and allicin in the plant of Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum by using the infrared spectroscopy technique. Acta Horticulturae, 1143: 133-138. DOI:10.17660/actahortic.2016.1143.19.
  • Taşçı, B., Koca, İ. (2017). Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum L. çiçeklerinin antioksidan özellikleri I. International Congress on Medicinal and Aromatic Plants Natural and Healthy Life. ISBN: 978-605-4988-26-6.
  • Tegin, I., Yabalak, E., Sadık, B., Fidan, M. (2019). Evaluation of chemical content and radical scavenging activity of Allium vineale L. extract and its elemental analysis. Rev. Roum. Chim, 64(8), 673-679. DOI: 10.3224/rrch.2019.64.8.04.
  • Tepe, B., Sokmen, M., Akpulat, H. A., Sokmen, A. (2005). In vitro antioxidant activities of the methanol extracts of five Allium species from Turkey. Food Chem. 92: 89-92.
  • Timite, G., Offer, A. C. M., Miyamoto, T., Tanaka, C., Mirjolet, J. F., Duchamp, O. (2013). Dubois MAL. Structure and cytotoxicity of steroidal glycosides from Allium schoenoprasum L. Phytochemistry, 88: 61-66.
  • Tuncer, B., Firat, M., Yarali, F., Sarikamis, G. (2016). Morphology and utilization of Allium L. species used as herbs in cheese around Van province in Turkey. Acta Horticulturae, 1143: 171–178. DOI: 10.17660/actahortic.2016.1143.25.
  • Tuncturk, M., Sekeroglu, N., Tuncturk, Y., Ozgokce F. (2008). Vitamin C contents of wild herbs esed in the production of Van herby cheese. 5th CMAPSEEC. 2-5.09.2008. Published by Mendel University of Agriculture and Forestry, Brno. Czechoslovakia, ISBN 978-80-7375-209-5.
  • Tunçtürk, M., Tunçtürk, R. (2020). Van otlu peyniri ve yapımında kullanılan bitkiler ile ilgili genel bir değerlendirme. Ziraat Fakültesi Dergisi, (Özel sayı), 238-244.
  • Tuzlacı, E. & Yazıcıoğlu, A. (1996). Folk Medicinal of Trabzon (Turkey). Fitoterapia, 67(4), 307-318.
  • Valentina, G., Federica, T., Carlo La, V., Carlotta, G., Alessandra, T. (2016). Allium vegetables and upper aerodigestive tract cancers: a meta-analysis of observational studies. Mol. Nutr. Food Res. 60: 212-222. DOI: 10.1002/mnfr.201500587.
  • Viegi, L., Pieroni, A., Guarrera, P. M., Vangelisti, R. (2003). A review of plants used in folk veterinary medicine in Italy as basis for a databank. J Ethnopharmacol. 89: 221–244.
  • Vlase, L., Parvu, M., Parvu, E. A., Toiu, A. (2013). Chemical constituents of three Allium species from Romania, Molecules, 18: 114-127.
  • Yabalak, E., Gizir, A. M. (2017). Evaluation of total polyphenol content, antioxidant activity and chemical composition of methanolic extract from Allium kharputense Freyn et. Sint. and determination of mineral and trace elements. Journal of the Turkish Chemical Society, Section A: Chemistry, 4(3), 691-708. DOI: 10.18596/jotcsa.315094.
  • Yakıt, S., Tuna, A. L. (2006). Tuz stresi altındaki mısır bitkisinde (Zea mays L.) stres parametreleri üzerine Ca, Mg ve K’nın etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1), 59-67.
  • Yenipınar, U., Köşker, H., Karacaoğlu, S. (2014). Turizmde yerel yiyeceklerin önemi ve coğrafi işaretleme: Van otlu peyniri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(2), 13-23.
  • Yetişmeyen, A., Yıldırım, M., Yıldırım, Z. (1995). Otlu peynir üretim tekniğinin ve kalite özelliklerinin gelişltirilmesi üzerine bir araştırma. TÜBİTAK Proje No: TBGAG-88.
  • Yünlü, S. Kır, E. (2016). Soğan ve sarımsaktaki bazı fenolik bileşiklerin HPLC yöntemiyle tayin edilmesi. SDÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20(3), 566-574.
  • Zehao, H., Jianwu, R. (2013). Antibacterial activity of elephant garlic and its effect against U2OS human osteosarcoma cells. Iran J Basic Med Sci, 16, 1088-1094.
  • Zeng, Y., Li, Y., Yang, J., Pu, X., Du, J., Yang, X., Yang, T., Yang, S. (2017). Therapeutic role of functional components in Alliums for preventive chronic disease in human being. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Published online). DOI: 10.1155/2017/9402849.
Toplam 105 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Derleme
Yazarlar

Ezelhan Şelem Bu kişi benim 0000-0003-4227-5013

Lütfi Nohutçu Bu kişi benim 0000-0003-2250-2645

Rüveyde Tunçtürk Bu kişi benim 0000-0002-3759-8232

Murat Tunçtürk Bu kişi benim 0000-0002-7995-0599

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şelem, E., Nohutçu, L., Tunçtürk, R., Tunçtürk, M. (2020). Geleneksel Otlu Peynirde Kullanılan Allium Türleri. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 9(2), 312-326.