EN
TR
Öğretmen Adaylarının Yaşamsal Hafızalarına Dayalı Öğretmen Rol Modelleri
Öz
Araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının kendi eğitim-öğretim hayatlarında içselleştirdikleri öğretmen rol modellerini ve bu modellerin yaşamsal hafızalarındaki yansımalarını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda temel nitel araştırma deseni kullanılarak bir devlet üniversitesindeki 2023-2024 öğretim yılında eğitim fakültesi öğrencilerinden oluşan bir çalışma grubuyla görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde öğrencilere açık uçlu sorular yöneltilerek veriler toplanmış ve betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sonuçları, öğretmen adaylarının öğretmen rol modellerinin öğrenme-öğretme süreçlerinde önemli olduğunu ve bu modellerin öğrencilerin sosyal, psikolojik durumları ve akademik başarıları üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Öğrenciler, kendilerine etki eden olumlu ve olumsuz rol model öğretmenleri hakkında da görüş bildirmişlerdir. Ayrıca, öğretmenlerinin iyi bir rol model oluşturmasının yanı sıra iyi rol modeli öğretmenlerini örnek aldıklarını da belirtmişlerdir. Eğitim fakültelerinde iyi bir rol model öğretmen yetiştirmek için kişisel ve mesleki gelişime, iletişim becerilerine, pedagojik yetkinliklere ve alan uzmanlığına önem veren bir program önermişlerdir.
Anahtar Kelimeler
References
- Abazaoğlu, İ. (2014). Dünyada öğrtmen yetiştirme programları ve öğretmenlere yönelik mesleki gelişim uygulamaları. Turkish Studies, 9(5), 1-46.
- Akcan, E., & Polat, S. (2016). Eğitim konulu Türk filmlerinde öğretmen imajı: Öğretmen imajına tarihi bakış. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 22(3), 293-320.
- Arıcı, F., Bozkaya, H., Cengiz, E., & Kuzey, M. (2023). Education in disaster situation: The impact of the Kahramanmaraş earthquake on teachers’ experiences. Sakarya University Journal of Education, 13(4-Special Issue-Disaster Education and Education in Disaster Regions), 650-684. Doi: https://doi.org/10.19126/suje.1375691 Arslan, M. C., & Özdemir, M. (2015). Öğretmen liderlğine ilişkin öğretmen görüşleri. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, , 4(2), 190-207.
- Ateş, N. (2012). Öğretmenlikte meslek ahlâkı ve mesleki değerler. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulama,3(6), 3-18.
- Aydın, A. R. (2009). Öğretmen-öğrenci ilişkilerinde empati ve öğretmenlerin rol modelliği üzerine . Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, IX(4), 75-83.
- Baki, A., & Gökçek, T. (2007). Matematik öğretmenş adaylarının benimsedikleri öğretmen modeline ilişkin bazı ipuçları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,32, 22-31.
- Balyer, A. (2016). Öğretmen liderler:Öğretmen algıları üzerine nitel bir araştırma. İlköğretim Online, 15(2), 391-407.
- Bashir, S., Bajwa, M., & Rana, S. (2014). Teacher as arole model and its impact on the life of feamle stududents. International Journal of Research Granthaalayah 1(1), 9-20.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Teacher Education and Professional Development of Educators
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
March 24, 2025
Publication Date
March 31, 2025
Submission Date
April 17, 2024
Acceptance Date
July 14, 2024
Published in Issue
Year 2025 Volume: 20 Number: 45
APA
Metin, R., & Kuzey, M. (2025). Öğretmen Adaylarının Yaşamsal Hafızalarına Dayalı Öğretmen Rol Modelleri. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(45), 94-121. https://doi.org/10.35675/befdergi.1469665
Cited By
What Do Teachers Think About the Use of Artificial Intelligence in Educational Environments?
Sakarya University Journal of Education
https://doi.org/10.19126/suje.1473933