TR
EN
Yapay Zeka Araçlarının Kullanımına Yönelik Tarih Öğretmen Adaylarının Genel Tutumları
Öz
Yapay Zekâ (YZ) genel olarak insan gibi düşünen, çıkarımlarda bulunan ve karar veren ortamları işaret etmektedir. Bu yeni ve güncel teknoloji yaşanan gelişmelerle birlikte her ortamda kullanılabilmektedir. Bu araştırmada tarih öğretmenliği bölümünde öğrenim gören lisans öğrencilerinin YZ’ye yönelik genel tutumlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda “Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği” 33 lisans öğrencisine uygulanmıştır. Katılımcıların YZ uygulamalarına yönelik pozitif tutumları yüksek seviyede iken negatif tutumları orta seviyededir. Ayrıca erkek ve kadın katılımcıların YZ yönelik tutum puan ortalamaları yüksek seviyede iken; negatif tutum ortalamaları ise orta seviyededir. Pozitif tutum ortalamaları arasında istatistik olarak erkekler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Ancak negatif tutumları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. YZ kullanan ve kullanmayan katılımcıların YZ’ye yönelik pozitif ve negatif tutumları arasındaki ilişki incelendiğinde pozitif tutum ortalamaları arasında kullananlar lehine anlamlı bir fark bulunmuşken; negatif tutum puanları arasında fark bulunmamıştır. Genel olarak katılımcıların YZ’ye yönelik olumlu bir tutum sergiledikleri ve bu durumun cinsiyet ve kullanım durumuna göre değişiklik gösterdiği belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Banaz, E., & Demirel, O. (2024). Türkçe öğretmen adaylarının yapay zekâ okuryazarlıklarının farklı değişkenlere göre incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 60, 1516-1529.
- Banaz, E., & Maden, S. (2024). Türkçe öğretmen adaylarının yapay zekâ tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi. Trakya Eğitim Dergisi, 14(2), 1173-1180.
- Büyüköztürk, Ş., Akgün, Ö. E., Demirel, F., Karadeniz, Ş., & Çakmak, E. K. (2015). Bilimsel araştırma yöntemleri. PegemA Yayınları.
- Creswell, J. W. (2015). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research (5th Edition). Pearson.
- Gondal, K.M. (2018). Artificial intelligence and educational leadership. Annals of King Edward Medical University, 24(4). 910. https://doi.org/10.21649/akemu.v24i4.2591
- IBM, (12 October 2023). Understanding the different types of artificial intelligence. https://www.ibm.com/think/topics/artificial-intelligence-types. adresinden 23 Ekim 2024 tarihinde alındı.
- İncemen, S., & Öztürk, G. (2024). Farklı eğitim alanlarında yapay zekâ: uygulama örnekleri. International Journal of Computers in Education, 7(1), 27-49.
- İşler, B., & Kılıç, M. (2021). Eğitimde yapay zekâ kullanımı ve gelişimi. Yeni Medya Elektronik Dergisi, 5 (1), 1-11.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Educational Technology and Computing
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
March 24, 2025
Publication Date
March 31, 2025
Submission Date
November 16, 2024
Acceptance Date
March 6, 2025
Published in Issue
Year 2025 Volume: 20 Number: 45
APA
Yıldırım, G., & Yıldırım, S. (2025). Yapay Zeka Araçlarının Kullanımına Yönelik Tarih Öğretmen Adaylarının Genel Tutumları. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(45), 243-259. https://doi.org/10.35675/befdergi.1586414