Yazarların Etik Sorumlulukları - Ethical Responsibilities of Authors
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’ne (BENGİ) çalışmalarını gönderen yazar(lar)ın etik sorumlulukları:
- Yazar(lar), çalışmalarında kullanılan verilerin doğruluğundan ve gerçekliğinden emin olmalıdır.
- Makale değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan eserlerine ilişkin ham veri ve/veya bilgiyi yayın ve bilim kurulları tarafından ibraz etmesi istenmesi durumunda yazar(lar) istenen veri ve bilgileri sunmaya hazır olmalıdır. Bu nedenle, ilgili tüm verileri en az beş yıl süreyle saklamaları beklenmektedir.
- Yazar(lar), makale yazım aşamasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde atıf yapmalıdır.
- Yazarlar, makalelerinin
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’nden başka bir yerde yayınlanmadığından veya başka bir hakemli dergide yayınlanmak üzere kabul edilmediğinden emin olmalıdır.
- Yapılan çalışmaya entelektüel düzeyde katkısı olmayan kişiler yazar olarak gösterilmemelidir. Bu kapsamda, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir çalışmanın yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
- Yayımlanmak üzere
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen tüm eserler çıkar veya ilişki çatışması olması halinde bu durum editör ile paylaşılmalıdır. Gerekli görülürse, makale geri çekilmelidir.
- Yazar(lar) yayın sürecindeki, erken yayınlanma veya yayınlanmış çalışmalarında bir hata fark ettikleri takdirde derginin editörüne veya yayımcıya bildirmek ve düzeltmek veya geri çekmek için editörlerle işbirliği yapmakla yükümlüdürler.
- Yazar(lar), çalışmalarında hayvan ve/veya insan denekler içeriyorsa, ilgili ulusal ve uluslararası kural ve düzenlemelere uymalıdır. Araştırma-çözümlemelerle ilgili gerekli izin ve onayların verildiğini kanıtlamak; araştırmacı, katılımcıların mahremiyetine saygı duyulduğunu üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
- Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir.
- BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’nde (BENGİ) editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda dergiye bildirilmesi gerekir.
Editörün Etik Görev ve Sorumlulukları - Ethical Duties and Responsibilities of the Editor
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’nin editör ve alan editörleri, Committee on Publication tarafından Açık Erişim olarak yayımlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for
Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" kılavuzlarına dayanan aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olmalıdır.
Editörlük görev ve sorumluluklarını yerine getirirken, dengeli ve objektif davranışlar benimsemek; hiç kimseye cinsiyet, dini inanç, siyasi görüş, etnik köken veya milliyet ayrımı yapmadan yazarlara adil yaklaşmak.
Çıkar çatışması durumunda gerekli tedbirleri almak ve her iki tarafın taleplerini değerlendirmek.
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen eserlerin hiçbirine ayrıcalık tanınmadan içerik bazında değerlendirmek.
Tüm yazıların kör bir hakem değerlendirme sürecinden geçmesini ve yazarların hakemler hakkında hiçbir şey bilmemesini ve hakemlerin yazarlarla ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmamasını sağlamak.
Özel konularda sponsorlu araştırma veya çalışmaları diğer tüm makale ve çalışmaların geçtiği şekilde ele almak.
Yazarların ifade özgürlüğünü desteklemek.
Yazarlar çalışmaları hakkında bilgi talep ederlerse, kör hakemlik süreçlerine ilişkin kural ve düzenlemeleri ihlal etmeden, makalelerinin süreçleri ve durumu hakkında onları dikkatlice bilgilendirir.
Yazarlardan ne beklendiğini açıklayan makale şablonunu sürekli olarak güncellenmek.
Yayınlanan tüm makalelerin başvuru ve kabul tarihlerinin içermesini sağlamak.
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’nin kalitesini artırmaya ve gelişimine yönelik katkıda bulunmaya çalışmak.
Bir etik ilkenin ihlal edildiğine dair bir şikayet olması durumunda,
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’nin ilgili politika ve prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemleri yapmak. Yazarlara yazılarına yöneltilen şikayetleri cevaplamaları veya kendilerini savunmaları için gerekli imkanların sağlanması ve ilgili yaptırımları adil ve objektif bir şekilde uygulanmasını sağlamak.
Uzmanlık alanlarını veya uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurarak hakem sayısını yenilemek ve genişletmek.
Görevlerini zamanında yerine getirmeyen veya kaba ve kaliteden yoksun geri bildirim ve yorumlar yapan hakemlerin değerlendirmelerini engellemek.
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’nin amaç ve kapsamına uygun olmayan bir makaleyi reddetmek.
Yayın Kurulu’nun gelişimine katkı sağlayabilecek yeni üyeler bulunmak ve atamak.
Yayın Kuruluna yeni katılan üyeleri
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’nin makale gönderme kılavuzu hakkında bilgilendirmek; kendilerine bir Yayın Kurulu üyesinden ne beklendiğini açıklamak ve sorumlulukları hakkında bilgi verilmek.
Dergi ile ilgili eleştiri/eleştirileri incelemek ve gerekli görüldüğü takdirde yanıtlamak.
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen yazıları “makale gönderim kuralları”, çalışmanın önemi ve orijinalliği doğrultusunda değerlendirir ve editöryal değerlendirme sonucunda bir makaleyi reddetmeye karar verirse bu kararının gerekçesini açık ve objektif bir şekilde yazarlara bildirir. Çeşitli dizgi, noktalama, yazım ve mizanpaj hataları ile kaynak gösterme sistemi ile ilgili sorunlar nedeniyle bir makalenin kapsamlı bir revizyona ihtiyacı olduğuna karar verirse yazarları bilgilendirmek ve düzeltme için gerekli süreyi ayırmak.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları - Ethical Responsibilities of the Reviewers
- Tüm yazıların Kör Hakem “Blind Review” ile değerlendirilmesi yayın kalitesine doğrudan etki etmektedir. Bu süreç, tarafsız ve bağımsız inceleme yoluyla gizliliği sağlamaktadır.
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’nde inceleme süreci, çift-kör inceleme ilkesine göre yürütülür. Hakemler, yazarları doğrudan tanımaz ve/veya iletişime geçmezler ve yazarların hakemlerle ilgili herhangi bir bilgileri yoktur. İnceleme ve yorumlar Dergipark aracılığıyla iletilir. Bu süreçte hakemlerin değerlendirme formları ve tam metinler hakkındaki görüşleri editör tarafından yazar(lar)a iletilir. Bu nedenle
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi için inceleme çalışması yapan hakemlerin aşağıda sıralanan etik sorumlulukları taşıması gerekmektedir. Hakemler;
- Editöre karar verme süreçlerinde yardımcı olmak için, yalnızca kendi uzmanlık alanlarındaki çalışmaları incelemeyi ve onlara gönderilen makaleyi adil, tarafsız ve zamanında incelemeyi kabul eder.
- İlgili “Hakem Değerlendirme Formu”nu doldurur ve (hakem) kimliğine ilişkin herhangi bir bilginin forma yansımadığından emin olur. Makalenin yayına kabul edilip edilmemesine yönelik kararını gerekçesi ile birlikte belirtir.
- Makaleyi objektif olarak ve sadece içerik açısından inceler ve milliyet, cinsiyet, dini ve siyasi inançlar ve ekonomik kaygıların incelemeyi etkilemesine izin vermez.
- İncelenmesi için kabul ettiği çalışmayı tarafsız ve gizli bir şekilde titizlikle inceler ve kalitesini artırmak için ilgili geri bildirimi sağlar.
- Makaleyi, yapıcı ve nazik bir üslupla inceler ve düşmanlık, iftira ve hakaret içeren kişisel yorumlar yapmaktan kaçınır. Hakemlerin yorumlarının bilimsel bir nitelik taşımadığı görülürse değerlendirmelerini ve geri bildirimlerini gözden geçirmelerini ister.
- Bir makalenin yalnızca içeriğini objektif olarak gözden geçirir.
- Editör veya yazar(lar) tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korur ve inceleme süreçlerinden sonra makaleyi imha eder.
- Çift-kör hakemlik sürecine zarar verebilecek bir sorunla karşılaştıklarını düşünürse dergi editörüne haber verir ve değerlendirme sürecinde makaleyi incelemeyi reddeder.
- İnceledikleri yazıları, inceleme sürecinden sonra gizlilik ilkesine uygun olarak imha ederler. Hakemler, inceledikleri makalelerin son halini ancak yayımlandıktan sonra kullanabilirler.
- Potansiyel çıkar çatışmalarının farkında olur (mali, kurumsal, işbirlikçi veya yazarlar arasındaki veya diğer ilişkilerle ilgili olanlar) ve editörü ilgili makaleyi inceleme sürecinden çekmesi konusunda uyarır.
Yayıncının Etik Sorumlulukları - Ethical Responsibilities of the Publisher
Diğer tüm paydaşlar gibi yayıncı da etik ilkelere uymak ve buna uygun davranmak zorundadır.
Bilimsel suistimal, sahtekarlık ve intihale karşı önlem almanın tüm sorumluluğu yayıncıya aittir.
Yayıncı,
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan tüm yazıların fikri mülkiyet haklarını korur ve yayınlanan her eserin kaydını tutma sorumluluğunu taşır.
Yayıncı, hakemlik, editörlük ve yayın süreçlerine ilişkin tüm kararları editör ve yayın kurulunun vermeye yetkili olduğunu kabul eder.
Tüm paydaşlar, herhangi bir etik dışı davranış görürlerse veya fark ederlerse, yayıncıyla iletişime geçmelidir.
İntihal Politikası - Plagiarism Policy
Kasıtlı veya kasıtsız intihal, araştırma etiğini ihlal etmek anlamına gelir. Diğer çalışmalarla benzer veya aynı içeriğe sahip bir eseri kaynak gösterilmeden yayınlamak etik açıdan suistimal olduğu gibi hukuka aykırı bir suçtur. Yayın kurulu, intihal, referans manipülasyonu ve/veya veri sahteciliği içeren bir makale ile ilgili herhangi bir iddia durumunda COPE kural ve düzenlemelerine uygun hareket etme hakkına sahiptir. Yazarlar, yazılarını
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi’ne teslim ettiklerinde intihal raporlarını
https://dergipark.org.tr/tr/pub/bengi adresine göndermeleri gerekmektedir. Diğer çalışmalarla
%20'nin üzerinde benzerlik gösteren makaleler, hakemlik politikası başlatılmadan yazarlarına geri gönderilecektir. Yazarlar, makalelerinin yazışma raporunun
%20'den az benzerlik gösterdiğinden emin olduktan sonra makalelerini gönderebilirler.
Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğinin Suistimali - Misconduct of Scientific Research and Publication Ethics
İntihal: Başkalarının özgün düşünce, yöntem, veri ya da ürünlerini kaynak gösterilmeden kullanmak ya da bir başkasının çalışmasını kısmen ya da tamamen kendisininmiş gibi sunmak.
Sahtecilik: Gerçekte var olmayan veya çarpıtılan verilerin kullanılması.
Çarpıtma: Araştırma kayıtlarını veya verilerini bozmak; Araştırmada, aslında çalışma için kullanılmayan bazı araç veya malzemelerin kullanıldığını iddia etmek. Araştırma sonuçlarını, araştırmayı destekleyen kişi veya kurumların çıkarlarına uyacak şekilde değiştirmek, çarpıtmak veya şekillendirmek.
Çoğaltma: Aynı araştırma verilerinin birden fazla çalışmada kullanılması.
Dilimleme: Araştırma sonuçlarının bütünlüğünü bozacak şekilde birkaç parçaya bölünerek ayrı bir araştırma makalesi olarak yayınlanması.
Hak edilmemiş yazarlık: Makalenin üretilmesine aktif olarak katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi veya söz konusu çalışmaya fiilen katkıda bulunanların belirtilmemesi. Yazar adlarının sırasının uygunsuz ve gereksiz olarak değiştirilmesi.
Araştırmayı destekleyen kişi/kurum/kuruluşlar ve destekleri hakkında bilgi verilmemesi/yer verilmemesi.
Henüz sunulmamış veya yayınlanmamış tezlere/tezlere veya makalelere atıfta bulunulması.
İnsan ve/veya hayvan deneklerle araştırma yapmadan önce etik kural ve düzenlemelere uymamak ve/veya gerekli izinleri almamak. Hasta haklarına saygı duymamak, hayvanların sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermek.
Araştırma için sağlanan/tahsis edilen kaynakların, yerlerin, araçların ve araçların kötüye kullanılması.
Bilimsel araştırma ve yayınlarla ilgili yanıltıcı/yanlış bilgi beyan etmek.