Araştırma Makalesi

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Cilt: 5 Sayı: 1 30 Haziran 2021
PDF İndir

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öz

Bu çalışmada; Giresun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş görenlerinin lider etkinliği düzeyleri ile örgütsel adalet algılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada üç bölümden oluşan anket tekniği kullanılmıştır. Birinci bölümde katılımcılara demografik özelliklerinin olduğu sorular kullanıldı. İkinci bölümde, Liu ve arkadaşları tarafından (2004) geliştirilen lider etkinliği ölçeği, daha sonra Chen ve Tjosvold (2005) tekrardan tasarlanan ölçek, 4 maddeden tek boyuttan ve 5’li likert tipinden oluşmaktadır. Türkçeye uyarlanması ise Yılmaz tarafından 2014 yılında yapılan ölçek kullanıldı. Türkçeye uyarlanan ölçeğin toplam Cronbach alfa değeri α = 0,94 olarak bulunmuştur. Üçüncü bölümde ise, Hoy ve Tarter (2004) tarafından geliştirilen örgütsel adalet ölçeği, 10 maddeden tek boyuttan ve 5’li likert tipinden oluşan ölçek kullanıldı. Türkçeye uyarlanması ise Taştan ve Yılmaz tarafından 2008 yılında gerçekleştirilmiş. Türkçeye uyarlanan ölçeğin toplam Cronbach alfa değeri α = 0,92 olarak bulunmuştur. Veri toplama evrenini, Giresun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personelleri oluştururken, örneklem grubunu ise 246’sını erkek 78’ini kadın olmak üzere toplam 324 katılımcıdan oluşmaktadır. Yapılan analizler sonucunda, lider etkinliği ile örgütsel adalet algısı cinsiyet değişkenine göre toplam puanda (p=,005*) istatistiksel olarak anlamlı farklılığa sahip olduğu belirlenmiştir. Medeni durum değişkeni açısından ise, lider etkinliği toplam puanda (p=,301), örgütsel adalet algısı toplam puanda (p=,230) istatistiksel olarak herhangi bir anlamlı farklılığa rastlanmamıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbulut, A. (2020), ’’öğretmenlerin Örgütsel Adalet Ve Örgütsel Destek Algılarının Örgütsel Sinizm Tutumuna Yönelik Etkisinin İncelenmesi’’ Yüksek Lisans Tezi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul.
  2. Akman, F. (2017), ’’Sağlık Kurumlarında Hemşirelerin Örgütsel Adalet Algıları Ve Örgütsel Adaletin İş Motivasyonuna Etkisi; Özel Hastaneler Alan Araştırması’’. Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  3. Anıl Çeçen, Hukukta Norm ve Adalet, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Sayı:32, Cilt:1, 1975, s.71-115. Arslan, S. (2020), ’’Akademik Çalışanlarda Örgütsel Adalet Ve Sanal Kaytarma İlişkisi’’ Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çağ Üniversitesi, Mersin.
  4. Bayar, S. (2020), ’’Gençlik Ve Spor Bakanlığı Merkez Teşkilatı Çalışanlarının Paylaşılan Liderlik Algısı İle Örgütsel Bağlılık Algıları Arasındaki İlişkinin Analizi’’ Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara.
  5. Bulut, Y. ve Uygun, S. (2010), Etkin Bir Yönetim İçin Vizyoner Liderliğin Önemi: Hatay’daki Kamu Kurumları Üzerinde Bir Uygulama, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:7, Cilt:13, 2010, s.29-47.
  6. Doğangün, Ş. (2020), ’’İş Görenlerde Örgütsel Adalet Algısı Ve Örgütsel Adaletin İş Motivasyonu Üzerindeki Etkisi: İstanbul’da Bir Araştırma’’ Yüksek Lisans Tezi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul.
  7. Gedikoğlu, T. Liderlik ve Okul Yönetimi, Ankara: Anı Yayıncılık, 2015, s.11.
  8. Haykır, Ş.V. (2020), ’’Etik Liderlik Ve Örgütsel Adaletin İş Tatminine Etkisi: İstanbul İli Vakıf Üniversiteleri Üzerinde Bir İnceleme’’ Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

23 Nisan 2021

Kabul Tarihi

14 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Turan, M. (2021). Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(1), 68-85. https://izlik.org/JA67MJ42GJ
AMA
1.Turan M. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. K7AÜBESBİD. 2021;5(1):68-85. https://izlik.org/JA67MJ42GJ
Chicago
Turan, Murat. 2021. “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 5 (1): 68-85. https://izlik.org/JA67MJ42GJ.
EndNote
Turan M (01 Haziran 2021) Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 5 1 68–85.
IEEE
[1]M. Turan, “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi”, K7AÜBESBİD, c. 5, sy 1, ss. 68–85, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67MJ42GJ
ISNAD
Turan, Murat. “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 5/1 (01 Haziran 2021): 68-85. https://izlik.org/JA67MJ42GJ.
JAMA
1.Turan M. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. K7AÜBESBİD. 2021;5:68–85.
MLA
Turan, Murat. “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 5, sy 1, Haziran 2021, ss. 68-85, https://izlik.org/JA67MJ42GJ.
Vancouver
1.Murat Turan. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İş Görenlerinin Lider Etkinliği Düzeyleri İle Örgütsel Adalet Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. K7AÜBESBİD [Internet]. 01 Haziran 2021;5(1):68-85. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67MJ42GJ