GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE BİLGİ EKONOMİSİNİN BÜYÜME, YOKSULLUK VE GELİR DAĞILIMINA ETKİSİ
Abstract
Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş süreciyle birlikte teknolojinin, büyüme ve verimlilik artışında oldukça önem arz ettiği bilinmektedir. Teknolojik gelişmelere dolayısıyla, bilgi toplumuna adapte olamayan ülkelerin ise rekabet gücünün zayıfladığı, gelişmişlik açısından diğer ülkelerin gerisinde kaldığı düşünülmektedir. Bilgi toplumuna adapte olabilen ekonomilerin büyüme ve verimlilik artışını sağladığı ayrıca yoksulluğu azalttığı düşünülürken, gelir dağılımını bozduğu ileri sürülmektedir. Çalışmada 30 gelişmiş ve 27 gelişmekte olan ülke için 1990-2015 yılları arasında teknolojiyi temsilen kullanılan patent ve internet kullanıcısı yüzdesinin büyüme, yoksulluk ve gelir dağılımı üzerindeki etkisi; uzun dönemli nedensellik ilişkisini ve bu ilişkinin yönünü gösteren Canning ve Pedroni nedensellik analizi ile araştırılmıştır. Nedenselliğin istatistiki açıdan anlamlı olduğu gelişmekte olan ülkelerin tümünde patent ve internet kullanımı artışının yoksulluğu azalttığına dair bulgu elde edilmiştir. Ancak, patent ve internet kullanımının büyüme ve gelir eşitsizliği üzerindeki etkisi için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ortak bir etki bulunamadığı, ülke özelinde farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Keywords
References
- Amaghouss, J. ve Ibourk, A. (2013), “Entrepreneurial Activities, Innovation and Economic Growth: The Role of Cyclical Factors Evidence from OECD Countries for the Period 2001-2009”, International Business Research, 6(1), 153-165.
- Azariadis, C., & Stachurski, J. (2005). Poverty traps. Handbook of economic growth, 1, 295-384.
- Bassanini, A. ve Scarpetta, S. (2001), “The Driving Forces of Economic Growth: Panel Data Evidence For The OECD Countries”, OECD Economic Studies, No. 33.
- Bilbao‐Osorio, B. ve Rodríguez‐Pose, A. (2004). “From R&D to Innovation and Economic Growth in the EU”. Growth and Change, 35 (4), 434‐455.
- Breusch, T.S,, Pagan, A.R. (1980). “The Lagrange multiplier test and its applications to model specification in econometrics”. The Review of Economic Studies, 47(1): 239-253.
- Canning, D., ve Pedroni, P. (2008). “Infrastructure, long‐run economic growth and causality tests for cointegrated panels”. The Manchester School, 76(5), 504-527.
- Carter, M. R., & Barrett, C. B. (2006). “The economics of poverty traps and persistent poverty: An asset-based approach”. The Journal of Development Studies, 42(2), 178-199.
- Cecchini, S., & Scott, C. (2003). “Can information and communications technology applications contribute to poverty reduction? Lessons from rural India”. Information Technology for Development, 10(2), 73-84.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Conference Paper
Authors
Reyhan Cafrı
This is me
Türkiye
Publication Date
June 30, 2018
Submission Date
April 30, 2018
Acceptance Date
June 25, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 13 Number: 1