Research Article

SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR

Volume: 14 Number: 2 December 31, 2019
EN TR

SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR

Abstract

Ülkeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarının açıklanmasında, Ar-Ge harcamaları ve teknolojik gelişmeye önemli bir yer verilmektedir. Bilgi birikimi, Ar-Ge, yetişmiş insan kaynağı ve teknolojik gelişme gibi unsurlar, ekonomilerin gelişmesinde önemli roller oynamaktadır. İçsel büyüme teorilerine göre, teknolojik gelişmelere bağlı olarak Ar-Ge harcamaları ekonomik büyüme üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ar-Ge faaliyetleri için yapılan harcamalar yatırım niteliğinde değerlendirilirken, bu yatırımlar sonucunda elde edilecek karlar, Ar-Ge’ye yapılan yatırımlardan çok daha yüksek olabilmektedir. Dahası Ar-Ge’ye yapılan yatırımdan sağlanan fayda, diğer yatırımlardan elde edilenlere göre çok daha fazla olabilmektedir.    

Bu çalışmada, 20 OECD ülkesi Ar-Ge harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi çerçevesinde, geliştirilen yeni ekonometrik yöntemlerle 1991-2016 dönemi için analiz edilmektedir. Elde edilen sonuçlar, teoriyle uyumlu olarak söz konusu ülkelerde Ar-Ge harcamalarının ekonomik büyüme üzerinde olumlu katkısının olduğu yönündedir.  

Keywords

References

  1. Aghion, P. and Howitt, P. (1992). “A Model of Growth Through Creative Destruction”, Econometrica, 60 (2), pp. 323-351.
  2. Ağır, H. ve Utlu, S. (2011). “Ar-Ge Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: OECD Ülkeleri Örneği”, Uluslararası 9. Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Saraybosna.
  3. Akcali, B. and Sismanoglu E. (2015). “Innovation and the effect of research and development (R&D) expenditure on growth in some developing and developed countries”, Procedia-Social and Behavioral Sciences 195, pp. 768-775.
  4. Altıntaş, H. ve Mercan M. (2015). “AR-GE Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: OECD Ülkeleri Üzerine Yatay Kesit Bağımlılığı Altında Panel Eşbütünleşme Analizi”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 70 (2).
  5. Arrow, K. J. (1962). “The Economic Implications of Learning by Doing”, The Review of Economic Studies, 29 (3), pp. 155-173.
  6. Baltagi, B. H. (2008). “Econometric Analysis of Panel Data”. John Wiley & Sons.
  7. Barro, R. (1990). “Government Spending in a Simple Model of Endogenous Growth”, Journal of Political Economy, 98, pp. 103-125.
  8. Barutçugil, İ. (1981). “Teknolojik Yenilik ve Araştırma-Geliştirme Yönetim”. Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2019

Submission Date

October 20, 2019

Acceptance Date

December 28, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 14 Number: 2

APA
Türkmen, S. (2019). SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, 14(2), 89-101. https://izlik.org/JA23TK39FR
AMA
1.Türkmen S. SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR. JKEM. 2019;14(2):89-101. https://izlik.org/JA23TK39FR
Chicago
Türkmen, Sena. 2019. “SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR”. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi 14 (2): 89-101. https://izlik.org/JA23TK39FR.
EndNote
Türkmen S (December 1, 2019) SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 14 2 89–101.
IEEE
[1]S. Türkmen, “SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR”, JKEM, vol. 14, no. 2, pp. 89–101, Dec. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA23TK39FR
ISNAD
Türkmen, Sena. “SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR”. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 14/2 (December 1, 2019): 89-101. https://izlik.org/JA23TK39FR.
JAMA
1.Türkmen S. SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR. JKEM. 2019;14:89–101.
MLA
Türkmen, Sena. “SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR”. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, vol. 14, no. 2, Dec. 2019, pp. 89-101, https://izlik.org/JA23TK39FR.
Vancouver
1.Sena Türkmen. SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE VE EKONOMİK BÜYÜME: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR. JKEM [Internet]. 2019 Dec. 1;14(2):89-101. Available from: https://izlik.org/JA23TK39FR