BibTex RIS Cite

Türkiye İle Güney Kore’de Bilim Ve Teknoloji Politikalarının Karşılaştırması

Year 2010, Volume: 5 Issue: 2, - , 01.12.2010

Abstract

Türkiye ile Güney Kore 1970'li yıllara kadar benzer ekonomik göstergelere sahipken, ilerleyen yıllarda Güney Kore lehine ciddi bir farkın ortaya çıktığı görülmektedir. İki ülke üzerine yapılan bilimsel çalışmalar bu farkın ortaya çıkmasındaki temel vurguyu bilim ve teknoloji politikalarındaki farklılıklara atfetmektedirler. Bu çalışma, temel makroekonomik göstergelerde ortaya çıkan farklılıkları iki ülkenin Ar-Ge göstergelerini kullanarak açıklamaya çalışmaktadır. Sistematik ve kararlı bir şekilde bilim ve teknoloji politikalarını hayata geçiren Güney Kore, hem Ar-Ge harcamaları ve Ar-Ge'de çalışan personel göstergeleri hem de üretilen bilimsel yayın ve alınan patent sayılarına ilişkin göstergelerde Türkiye'ye oranla ciddi bir mesafe kat etmiştir. Bu durum Güney Kore'nin makroekonomik performansını da etkileyerek sonuçta ciddi bir farkın ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Türkiye İle Güney Kore’de Bilim Ve Teknoloji Politikalarının Karşılaştırması

Year 2010, Volume: 5 Issue: 2, - , 01.12.2010

Abstract

While Turkey and South Korea have had similar economic indicators up to 1970s, South Korea has significantly and positively diverged from this pattern after that date. Scientific studies focused on these two countries have identified that science and technology policies play important role in this process. This paper tries to explain sources of differentiations in main microeconomic variables in both countries by utilizing research and development (R&D) indicators. In addition to decisive and systematic science and technology policies, South Korea have had significantly diverged from Turkey not only in R&D expenditures and personals employed in R&D but also scientific publications and number of patent applications. This situation has affected macroeconomic performance of South Korea and has led to emerge an important difference between the countries.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hüseyin Ağır This is me

Publication Date December 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Ağır, H. (2010). Türkiye İle Güney Kore’de Bilim Ve Teknoloji Politikalarının Karşılaştırması. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, 5(2).