Research Article
BibTex RIS Cite

ELEKTRONİK ÇEK VE BONO KANUNU TEKLİFİ İLE YAPILMASI PLANLANAN DÜZENLEMELERE DAİR DÜŞÜNCELER

Year 2021, Volume: 3 Issue: 1, 31 - 75, 30.06.2021

Abstract

Çek ve bono, ticaret hayatında en çok kullanılan kambiyo senetleridir. Bu senetler kredi pazarında önemli bir yere ve hacme sahiptir. Çek ve bononun tabi olduğu yasal düzenlemelerin temeli oldukça eskiye dayanmaktadır. Bu sebeple, çek ve bononun değişen ve gelişen ticaret hayatının ve teknolojinin gerekleriyle uyumlu hale getirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çek ve bononun günümüzün ihtiyaçlarına, değişen mevzuata uyumlu hale getirilmesi, sahteciliğin önüne geçilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi temel gerekçeleriyle Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektronik Çek ve Bono Kanun Teklifi önemli değişiklikler öngörmektedir. Bu düzenlemeler, çek ve bono kullanımını ve ticaret hayatını derinden etkileyecektir. Elektronikleşmiş çek ve bonoyu, yeni nesil dijital ticaret araçları olarak kullanıma sunacaktır. Bu makalede, üzerinde uzun zamandır çalışılan ve artık son haline ulaşmış olduğu görülen Kanun Teklifi ile getirilmesi planlanan düzenlemeler, bunların ve gerekçelerinin daha iyi anlaşılması ve analiz edilmesi amacıyla hem teknolojik özelliklerinin hem de çek ve bononun tabi oldukları esasların ışığında ele alınarak değerlendirilecektir.

Supporting Institution

Yazar bu çalışma için finansal destek almamıştır.

References

  • Aksoy, Ömer Cem. Türkiye’de Çek Takası Ve Çek Takası Verileri Işığında Çek Kullanımının İncelenmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Uzmanlık Tezi, Ankara 2016.
Year 2021, Volume: 3 Issue: 1, 31 - 75, 30.06.2021

Abstract

References

  • Aksoy, Ömer Cem. Türkiye’de Çek Takası Ve Çek Takası Verileri Işığında Çek Kullanımının İncelenmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Uzmanlık Tezi, Ankara 2016.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Law in Context
Journal Section Research Articles
Authors

Mete Tevetoğlu 0000-0002-2575-906X

Publication Date June 30, 2021
Acceptance Date June 17, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 3 Issue: 1

Cite

Chicago Tevetoğlu, Mete. “ELEKTRONİK ÇEK VE BONO KANUNU TEKLİFİ İLE YAPILMASI PLANLANAN DÜZENLEMELERE DAİR DÜŞÜNCELER”. Bilişim Hukuku Dergisi 3, no. 1 (June 2021): 31-75.

23439

Digital Law Review is licensed with CreativeCommons Attribution-NonCommercial 4.0 International.