Research Article

Toprak düzenleyicileri ve azot uygulamalarının pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif teknolojik özelliklere etkisi

Volume: 13 Number: 3 December 15, 2020
TR EN

Toprak düzenleyicileri ve azot uygulamalarının pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif teknolojik özelliklere etkisi

Abstract

Çalışmada kimyasal gübre kullanımını azaltmak ve doğal kaynaklı toprak düzenleyiciler ile yeterli verim ve kaliteye ulaşmak amaçlanmıştır. 2019 yılında Amik Ovası koşullarında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre yürütülen bu çalışmada pamukta (Gossypium hirsutum L.) bazı verim ve kalite öğeleri incelenmiştir. Denemede ana parsellere toprak düzenleyiciler (leonardit ve zeolit, 1000 ve 2000 kg ha-1), alt parsellere farklı azot dozları (0, 5, 10, 15, 20 kg ha-1) yerleştirilmiştir. İncelenen özellikler içerisinde bitki boyu, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, koza sayısı, koza kütlü ağırlığı, lif inceliği, mukavemet ve 100 tohum ağırlığı her iki faktörden de etkilenmemiş, ortalamalar arasındaki fark istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. Farklı azot dozları yalnızca çırçır randımanı üzerinde istatistiki öneme sahipken, verim ve lif uzunluğunda her iki faktörün interaksiyonu gözlemlenmiştir. Doğal kaynaklı toprak düzenleyicilerin sürdürülebilir tarım hususunda potansiyeli ortaya konmuştur.

Keywords

Supporting Institution

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Project Number

19.YL.008

References

  1. [1] Mert, M., (2011). Pamuk tarımının temelleri. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Teknik yayınlar Dizisi No: 7, İkinci Baskı, s.s. 282, Ankara.
  2. [2] Mert, M., Çalışkan, M.E., Günel, E., (1999). Farklı azot dozlarının pamuğun (Gossypium hirsutum L.) tarımsal ve teknolojik özelliklerine etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım, Cilt II, Endüstri Bitkileri, 109-114, Adana.
  3. [3] Mert, M., (2017). Lif bitkileri. NOBEL Yayınları No: 1734, İkinci Baskı, s.s. 424, Ankara.
  4. [4] Mert, M., Akışcan, Y., Gençer, O., (2004). Inheritance of oil and protein content in some cotton generations. Asian Journal of Plant Sciences, 3(2): 174-176.
  5. [5] Cesur, C. (1995). Kahramanmaraş Şartlarında Farklı Azot Kaynakları ve Farklı Azot Dozlarının Maraş-92 (Gossypium hirsutum L.) Pamuk çeşidinin verim, verim unsurları ve bazı teknolojik özelliklere etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 54 s., Kahramanmaraş.
  6. [6] Durkal, Ö., Mert, M. (2017). Organik olarak yetiştirilen pamuk çeşitlerinin azot gereksiniminin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 22 (2), 19-34.
  7. [7] Karademir, E. (1997). Pamukta (Gossypium hirsutum L.) ekim zamanı ve azot dozlarının verim ve kalite üzerine etkisi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi, 49 s. Diyarbakır.
  8. [8] Boman, R.K., Westerman, R.L., (1994). Nitrogen and mepiguat chloride effects on the production of nonrank, irrigated, short-season cotton. USA. Journal of Production Agriculture, 7:1, 70-75

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 15, 2020

Submission Date

August 20, 2020

Acceptance Date

November 22, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 13 Number: 3

APA
Aygün, Y. Z., & Mert, M. (2020). Toprak düzenleyicileri ve azot uygulamalarının pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif teknolojik özelliklere etkisi. Biological Diversity and Conservation, 13(3), 290-297. https://doi.org/10.46309/biodicon.2020.783255
AMA
1.Aygün YZ, Mert M. Toprak düzenleyicileri ve azot uygulamalarının pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif teknolojik özelliklere etkisi. BioDiCon. 2020;13(3):290-297. doi:10.46309/biodicon.2020.783255
Chicago
Aygün, Yusuf Ziya, and Mehmet Mert. 2020. “Toprak Düzenleyicileri Ve Azot Uygulamalarının Pamukta (Gossypium Hirsutum L.) Verim Ve Lif Teknolojik özelliklere Etkisi”. Biological Diversity and Conservation 13 (3): 290-97. https://doi.org/10.46309/biodicon.2020.783255.
EndNote
Aygün YZ, Mert M (December 1, 2020) Toprak düzenleyicileri ve azot uygulamalarının pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif teknolojik özelliklere etkisi. Biological Diversity and Conservation 13 3 290–297.
IEEE
[1]Y. Z. Aygün and M. Mert, “Toprak düzenleyicileri ve azot uygulamalarının pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif teknolojik özelliklere etkisi”, BioDiCon, vol. 13, no. 3, pp. 290–297, Dec. 2020, doi: 10.46309/biodicon.2020.783255.
ISNAD
Aygün, Yusuf Ziya - Mert, Mehmet. “Toprak Düzenleyicileri Ve Azot Uygulamalarının Pamukta (Gossypium Hirsutum L.) Verim Ve Lif Teknolojik özelliklere Etkisi”. Biological Diversity and Conservation 13/3 (December 1, 2020): 290-297. https://doi.org/10.46309/biodicon.2020.783255.
JAMA
1.Aygün YZ, Mert M. Toprak düzenleyicileri ve azot uygulamalarının pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif teknolojik özelliklere etkisi. BioDiCon. 2020;13:290–297.
MLA
Aygün, Yusuf Ziya, and Mehmet Mert. “Toprak Düzenleyicileri Ve Azot Uygulamalarının Pamukta (Gossypium Hirsutum L.) Verim Ve Lif Teknolojik özelliklere Etkisi”. Biological Diversity and Conservation, vol. 13, no. 3, Dec. 2020, pp. 290-7, doi:10.46309/biodicon.2020.783255.
Vancouver
1.Yusuf Ziya Aygün, Mehmet Mert. Toprak düzenleyicileri ve azot uygulamalarının pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif teknolojik özelliklere etkisi. BioDiCon. 2020 Dec. 1;13(3):290-7. doi:10.46309/biodicon.2020.783255

Cited By

❖  Indexes
Additional Web of Science Indexes: Zoological Record, TR Dizin, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.

❖  Libraries
Aberystwyth University; All libraries; Bath University; Birmingham University; Cardiff University; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh University; Essex University;Eskisehir Technical University Library, Exeter University; EZB Electronic Journals Library; Feng Chia University Library; GAZİ Gazi University Library; Glasgow University; HEC-National Digital Library; Hull University; Imperial College London; Kaohsiung Medical University Library; ANKOS; Anadolu University Library; Lancaster University; Libros PDF; Liverpool University; London Metropolitan University; London School of Economics and Political Science; Manchester University; National Cheng Kung University Library; National ILAN University Library; Nottingham University; Open University; Oxford University; Queen Mary, University of London; Robert Gordon University; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam University; Sheffield University; Shih Hsin University Library; Smithsonian Institution Libraries; Southampton University; Stirling University; Strathclyde University; Sussex University; The National Agricultural Library (NAL); The Ohio Library and Information NetWork; Trinity College Dublin; University of Washington Libraries; Vaughan Memorial Library; York University. 

❖ Articles published in the journal “Biological Diversity and Conservation” are freely accessible. No article processing charge (APC) is charged.

❖ Additional Web of Science Indexes: Zoological Record
❖ This journal is a member of CrossRef;10.46309/biodicon. 
❖ For published articles and full details about the journal, please visit http://www.biodicon.com; https://dergipark.org.tr/tr/yayin/biodicon. 


❖  Correspondence Address:: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye 
E-mail: biodicon@gmail.com; 
❖ Web Address: http://www.biodicon.com;  https://dergipark.org.tr/tr/pub/biodicon 
❖ Biological Diversity and Conservation 
❖ ISSN 1308-5301 Print; ISSN 1308-8084 Online 
Publication Start Date 2008 
© Copyright by Biological Diversity and Conservation/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma;  Available online at www.biodicon.com. All rights reserved.
. ❖ Publisher: ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr) 
❖ This Journal is published four times a year. It is printed in Eskişehir, Türkiye. 
❖ The authors are solely responsible for the articles published in this Journal . 
Editör-in Chief  : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578