BibTex RIS Cite

A new plant for Turkey; Buckwheat Fagopyrum esculentum

Year 2014, Volume: 7 Issue: 2, 154 - 158, 15.08.2014

Abstract

Turkey, its geographical structure, both due to different ecological conditions in the world, is the center of many important genes/origin. Turkey is also the culture of many plant species can be easily made with different agro ecological characteristics is one of the rare countries in the world.Turkey's ecological riches procured from abroad and of foreign origin plants also is home to a significant production. New entrance to thefield of agriculture in our country in recent years, the plant is one of the buckwheat plant. Patients with celiac disease as a medical food to be consumed by the products at the beginning of the buck wheat plants entered such as introduced material abroad. Turkey. Buckwheat on the plant in Turkey by different institutions and organizations in both production and Research & Development activities are carried out. Buckwheat Fagopyrum esculentunt Moench is a kind of a plant from the Polygonaceae family. In this study, our country and the world getting use everyday, some botanical, chemical and agricultural properties are aim to be introduced to more beneficiaries

References

  • Arslan, N. 2014. Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Hem gıda hem de ilaç hammaddesi. Gıda Hattı 48:68
  • Acar, R. 2009. Karabuğday (köşeli buğday)’ın tarımı. Konya Ticaret Borsası Dergisi, 11 (31) 30-37.
  • Acar, R., Güneş, A., Gummadov, N., Topal, İ. 2011. Farklı bitki sıklıklarının karabuğdayda (Fagopyrum esculentum Moench) verim ve bazı verim unsurlarına etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(3): 47-51.
  • Anonymous, 2011. FAO Kayıtları. http://www.faostat.com.
  • Bilgiçli N. 2008. Utilization of buckwheat flour in Turkish traditional foods. Bhosporus 2008 ICC International Conference, 24-26 April 2008, İstanbul, 176.
  • Bilgiçli, N. 2009. Effect of buckwheat flour on chemical and functional properties of tarhana. Food Science and Technology, 42, 514–518.
  • Bojnanska, T., Francakova, H., Chlebo, P., Vollmannova, A. 2009. Rutin content in buckwheat enriched bread and influence of its consumption on plasma total antioxidant status. J. Food Sci., 27: 236-240.
  • Davis, P. H.,Mill., R. R., Tan,K (ed) 1988, Flora of Turkey and The East Aegean Islands, (Supplement),10
  • Edinburg Univ. Press, Edinburgh. Dizlek, H., Özer, M.S., İnanç, E., Gül, H. 2009. Karabuğday’ın (Fagopyrumes culentum Moench) Bileşimi ve gıda sanayiinde kullanım olanakları. GIDA (2009) 34 (5): 317-324.
  • Fessas, D., Signorelli, M., Pagani, A., Mariotti, M., Lametti, S., Schiraldi, A. 2008. Guidelines for buckwheat enriched bread thermal analysis approach. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 91(1): 9–16.
  • Guo, Y.,Chen, F., Yang, LY., Huang, Y. 2007. Analyses of theseed protein contents on the cultivated and wild buckwheat Fagopyrum esculentum resources. Genet. Resour. Crop. Evol. 54: 1465–1472.
  • Gülpınar, A. R., Erdoğan Orhan, I., Kan, A., Senol, F.S., Celik, S. A., Kartal, M. 2012. Estimation of in vitro neuroprotective properties and quantification of rutin and fatty acids in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) cultivated in Turkey. Food Research International, 46: 536–543 (2012).
  • Güner, A.,Özhatay, N., Ekim, T., Başer, H. C., 2000, Flora of Turkey and The East Aegean Islands, (Supplement 2) 11
  • Edinburgh Univ. Press, Edinburgh. Kan, A. 2011. Konya Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Karabuğdayın (Fagopyrum esculentum Moench) Bazı Kalite
  • Özelliklerinin Araştırılması. S. Ü. Z. F. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(4):67-71. Özgen, M., Adak, S., Söylemezoğlu, G, ve Ulukan, H., 2000. Bitki Genetik Kaynaklarının Korunma ve Kullanımında
  • Yeni Yaklaşımlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği 5. Teknik Kongresi, 17-21 Ocak 2000, Ankara, 259-284.
  • Park, C., Heo, K., Choi, S., Lee, K. 1997. Growth analysis of buckwheat influenced by seeding time and planting density. J. In tl. Agri. 11(2):216-221.
  • Süzer, S. 2007. Karabuğday Tarımı ve Çölyak Hastalarının Beslenmesindeki Önemi. http://www.tarimmerkezi.com/yazar
  • Tian, Q., Li, D., Patil, B.S. 2002. Identification and determination of flavonoids in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench, Polygonaceae) by high-performance liquid chromatography with electro spray ionisation mass spectrometry and photodiode array ultraviolet detection. Phytochem. Anal.13, 251–256.
  • Watanabe, M., Ohshita, Y., Tsushida, T. 1997. Antioxidant compounds from buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) hulls. Journal of Agricultural and FoodChemistry, 45, 1039-1044.

Türkiye için yeni bir bitki; Karabuğday Fagopyrum esculentum

Year 2014, Volume: 7 Issue: 2, 154 - 158, 15.08.2014

Abstract

Türkiye, topografik yapısı ve farklı ekolojik koşulları nedeniyle, dünyanın çok önemli gen merkezi konumundadır. Türkiye aynı zamanda pek çok bitki türünün kültürünün kolaylıkla yapılabileceği farklı agro ekolojik özelliklere sahip dünyanın nadir ülkelerinden birisidir. Türkiye'nin bu ekolojik zenginlikleri nedeni ile yurt dışından temin edilen ve yabancı orijinli bitkilerin kolaylıkla yetiştirilmesinde de ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemiz tarım alanlarına son yıllarda yeni giren bitkilerden bir tanesi de karabuğday bitkisidir. Çölyak hastaları tarafından tüketilmesi zorunlu olan gıda ürünlerin başında gelen karabuğday bitkisi yurt dışından introdüksiyon materyali olarak Türkiye'ye girmiştir. Karabuğday bitkisi üzerinde Türkiye'de farklı kurum ve kuruluşlar tarafından hem üretim hem de Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir. Karabuğday Fagopyrum esculentuntum Moench kuzukulağıgiller Polygonaceae familyasından bir bitki türüdür. Bu çalışma ile, dünyada ve ülkemizde her geçen gün kullanımı artan karabuğdayın bazı bitkisel, kimyasal ve tarımsal özelliklerinin daha çok faydalanıcıya tanıtılması amaçlanmıştır

References

  • Arslan, N. 2014. Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Hem gıda hem de ilaç hammaddesi. Gıda Hattı 48:68
  • Acar, R. 2009. Karabuğday (köşeli buğday)’ın tarımı. Konya Ticaret Borsası Dergisi, 11 (31) 30-37.
  • Acar, R., Güneş, A., Gummadov, N., Topal, İ. 2011. Farklı bitki sıklıklarının karabuğdayda (Fagopyrum esculentum Moench) verim ve bazı verim unsurlarına etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(3): 47-51.
  • Anonymous, 2011. FAO Kayıtları. http://www.faostat.com.
  • Bilgiçli N. 2008. Utilization of buckwheat flour in Turkish traditional foods. Bhosporus 2008 ICC International Conference, 24-26 April 2008, İstanbul, 176.
  • Bilgiçli, N. 2009. Effect of buckwheat flour on chemical and functional properties of tarhana. Food Science and Technology, 42, 514–518.
  • Bojnanska, T., Francakova, H., Chlebo, P., Vollmannova, A. 2009. Rutin content in buckwheat enriched bread and influence of its consumption on plasma total antioxidant status. J. Food Sci., 27: 236-240.
  • Davis, P. H.,Mill., R. R., Tan,K (ed) 1988, Flora of Turkey and The East Aegean Islands, (Supplement),10
  • Edinburg Univ. Press, Edinburgh. Dizlek, H., Özer, M.S., İnanç, E., Gül, H. 2009. Karabuğday’ın (Fagopyrumes culentum Moench) Bileşimi ve gıda sanayiinde kullanım olanakları. GIDA (2009) 34 (5): 317-324.
  • Fessas, D., Signorelli, M., Pagani, A., Mariotti, M., Lametti, S., Schiraldi, A. 2008. Guidelines for buckwheat enriched bread thermal analysis approach. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 91(1): 9–16.
  • Guo, Y.,Chen, F., Yang, LY., Huang, Y. 2007. Analyses of theseed protein contents on the cultivated and wild buckwheat Fagopyrum esculentum resources. Genet. Resour. Crop. Evol. 54: 1465–1472.
  • Gülpınar, A. R., Erdoğan Orhan, I., Kan, A., Senol, F.S., Celik, S. A., Kartal, M. 2012. Estimation of in vitro neuroprotective properties and quantification of rutin and fatty acids in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) cultivated in Turkey. Food Research International, 46: 536–543 (2012).
  • Güner, A.,Özhatay, N., Ekim, T., Başer, H. C., 2000, Flora of Turkey and The East Aegean Islands, (Supplement 2) 11
  • Edinburgh Univ. Press, Edinburgh. Kan, A. 2011. Konya Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Karabuğdayın (Fagopyrum esculentum Moench) Bazı Kalite
  • Özelliklerinin Araştırılması. S. Ü. Z. F. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(4):67-71. Özgen, M., Adak, S., Söylemezoğlu, G, ve Ulukan, H., 2000. Bitki Genetik Kaynaklarının Korunma ve Kullanımında
  • Yeni Yaklaşımlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği 5. Teknik Kongresi, 17-21 Ocak 2000, Ankara, 259-284.
  • Park, C., Heo, K., Choi, S., Lee, K. 1997. Growth analysis of buckwheat influenced by seeding time and planting density. J. In tl. Agri. 11(2):216-221.
  • Süzer, S. 2007. Karabuğday Tarımı ve Çölyak Hastalarının Beslenmesindeki Önemi. http://www.tarimmerkezi.com/yazar
  • Tian, Q., Li, D., Patil, B.S. 2002. Identification and determination of flavonoids in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench, Polygonaceae) by high-performance liquid chromatography with electro spray ionisation mass spectrometry and photodiode array ultraviolet detection. Phytochem. Anal.13, 251–256.
  • Watanabe, M., Ohshita, Y., Tsushida, T. 1997. Antioxidant compounds from buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) hulls. Journal of Agricultural and FoodChemistry, 45, 1039-1044.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Asuman Kan This is me

Publication Date August 15, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Kan, A. (2014). Türkiye için yeni bir bitki; Karabuğday Fagopyrum esculentum. Biological Diversity and Conservation, 7(2), 154-158.

❖  Abstracted-Indexed in
Web of Science {Zoological Records Indexed] Clavariate Analytic, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.

❖ Libraries
Aberystwyth University; All libraries; Bath University; Birmingham University; Cardiff University; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh University; Essex University; Exeter University; Eskişehir Technical University Library; EZB Electronic Journals Library; Feng Chia University Library; GAZİ Gazi University Library; Glasgow University; HEC-National Digital Library; Hull University; Imperial College London; Kaohsinug Medical University Library; ANKOS; Anadolu University Library; Lancaster University; Libros PDF; Liverpool University; London Metropolitan University; London School of Economics and Political Science; Manchester University; National Cheng Kung University Library; National ILAN University Library; Nottingham University; Open University; Oxford University; Queen Mary,University of London;Robert Gordon University; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam University; Sheffield University; Shih Hsin University Library; Smithsonian Institution Libraries; Southampton University; Stirling University; Strathclyde University; Sussex University; The National Agricultural Library (NAL); The Ohio Library and Information NetWork; Trinity College Dublin; University of Washington Libraries; Vaughan Memorial Library; York University..

❖ The article processing is free.

❖ Web of Science-Clarivate Analytics, Zoological Record
❖ This journal is a CrossRef;10.46309/biodicon. member

❖ Please visit ” http:// www.biodicon.com“ ; "https://dergipark.org.tr/en/pub/biodicon"   for instructions about articles and all of the details about journal


❖  Correspondance Adres: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye
E-posta / E-mail: biodicon@gmail.com;
Web Address: http://www.biodicon.com;   https://dergipark.org.tr/en/pub/biodicon
❖ Biological Diversity and Conservation/ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
❖ ISSN 1308-5301 Print; ISSN 1308-8084 Online
❖ Start Date Published 2008
© Copyright by Biological Diversity and Conservation/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma-Available online at www.biodicon.com/All rights reserved
Publisher : ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr/)
❖ This journal is published three numbers in a year. Printed in Eskişehir/Türkiye.
❖ All sorts of responsibilities of the articles published in this journal are belonging to the authors
Editör / Editor-In-Chief : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578