BibTex RIS Cite

Quality analysis of Turkey in bread wheat by ınterpolation technique I. Red bread wheat

Year 2012, Volume: 5 Issue: 3, 69 - 75, 15.12.2012

Abstract

The purpose of this study was to determine quality maps in terms of some quality parameters in red bread wheat cultivars by interpolation method in Turkey. Samples of red bread wheat cultivars were analyzed for protein content, Zeleny sedimentaton, farinograph water absorption, alveograph energy value and test weight, and by using results, quality maps of these quality parameters for Turkey were made. Results revealed that the higher values were obtained for test weight in western parts and for farinograph values in south parts. Zeleny sedimentation and protein content values in eastern parts were higher in Turkey. No significant differences among regions of Turkey was found in alveograph energy value

References

  • AACC, 2000. Approved Methods, American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN, Standarts No: 46/12.
  • Ak, A., Yücel, E. 2011. Ecotoxicological effects of heavy metal stres on antioxidant enzyme levels of Triticum aestivum cv. Alpu. Biological Diversity and Conservation, 4/3:19-24.
  • Altan, A. 1988. Tahıl İşleme Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, No: 13, Adana.
  • Atlı, A. 1987. Kışlık Tahıl Üretim Bölgelerimizde Yetiştirilen Bazı Ekmeklik ve Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kaliteleri ile Kalite Karakterlerinin Stabilitesi Üzerine Araştırmalar. Türkiye Tahıl Sempozyumu, 6-9 Ekim 1987, 443-454, Bursa.
  • Atlı, A. 1999. Buğday ve Ürünleri Kalitesi. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 8-11 Haziran 1999, 498- 506, Konya.
  • Boehmetal, M.B., Boehm, R.L., Junkins, R.L., Desjardins, S., Lindwall, W. 2004. Sink Potential of Canadian Agricultural Soils Climatic Change, 65:297–314.
  • Bushuk, W. 1982. Grains and Oilseeds. Third Edition. Canadian International Grains Institu.Winnipeg, Manitoba, 10065.
  • Çağlayan, M. ve Elgün, A. 1999. Değisik Çevre Şartlarında Yetiştirilen Ekmeklik Buğday Hat ve Çeşitlerinin Bazı Teknolojik Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 8-11 Haziran 1999, 513-518, Konya.
  • Çelik, İ., Kotancılar, H. G., Ertugay, Z. 1996. Doğu Anadolu’da Yetiştirilen Buğdayların Fiziksel Kimyasal ve Teknolojik Özellikleri ile Ekmeklik Kalitelerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27(4):562-575.
  • Dikici, N., Bilgiçli, N., Elgün, A., Ertaş, N. 2006. Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamurun Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Gıda, 31(5): 285-291.
  • Egesel, C. Ö., Kahrıman, F., Tayyar, Ş., Baytekin, H. 2009. Ekmeklik Buğdayda Un Kalite Özellikleri İle Dane Veriminin Karşılıklı Etkileşimleri ve Uygun Çeşit Seçimi. Anadolu Tarım Bilim. Dergisi, 24(2):76-83.
  • Elgün, A., Ertugay, Z. 1995. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 297 (2.Baskı), 481 s., Erzurum.
  • Ercan, R., Seçkin, R., Velioğlu, S. 1988. Ülkemizde Yetiştirilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Ekmeklik Kalitesi. Gıda Dergisi, 13 (2):107-114.
  • Erdoğan, S., Baybura T., Tiryakioğlu, İ. 2004. Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Taşınmaz Değer Haritalarının Oluşturulması: Afyon Örneği. 3. Bilgi Teknolojileri Kongresi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Erdoğan, S., Güllü M. 2004. Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Trafik Kazalarının Analizi: Afyon Örneği. Harita Bülteni, 91.
  • Erkul, A. 2006. Sulamalı Koşullarda İleri Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Hatlarının Tane Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1): 37-32.
  • Finney, P.L., Gaines, C.S., Andrews, L.C. 1987. Wheat Quality, A Quality Assessors View, Cereal Foods World, 64: 769-772.
  • Gooding, M. J., Ellis, R. H., Shewry, P. R., Schofield, J. D. 2003. Effects of Restricted Water Availability and Increased Temperature on the Grain Filling, Drying and Quality of Winter Wheat. Journal of Cereal Science, 37: 295-309.
  • Hruskova, M., Smejda, P. 2003. Wheat Flour Dough Alveograph Characteristics Predicted by NIRSystems 6500. Czech J. Food Sci., 21: 28–33.
  • ICC, 2002. International Association for Cereal Science and Technology (ICC), Vienna, Standarts No: 102, 115/1, 116/1, 121.
  • Kaldy, M. Kereliuk, S., Kozub, G. R., 1993. Influence of Gluten Components and Flour Lipids on Soft White Wheat Quality. Cereal Chemists., 70 (1): 77-80.
  • Karababa, E., Ozan, A.N. 1995. Çeşit ve Çevrenin Bisküvi Kalitsi Üzerine Etkisi. Un Mamulleri dünyası, 4(1):26-35.
  • Khattak, S., D’Appolonia, R.H., Banasık, O.J. 1974. Use of The Alveograph for Quality Evaluation of HRS Wheat. Cereal Chem. 51: 355–351.
  • Lekes, V., Dandul, I. 2000. Using Airflow Modelling and Spatial Analysis for Defining Wind Damage Risk Classification (WINDARC). For. Ecol. and Manage, 135:331-344.
  • Mut, Z., Aydın, N., Bayramoğlu, N.O., Özcan, H. 2007. Bazı Ekmelik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinin Verim ve Baslıca Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2):193-201.
  • Özkaya, H., Kahveci, B. 1990. Tahıl ve Ürünleri Analiz Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:14, 152s., Ankara.
  • Özkaya,. B., 1995. Bisküvi Üretiminde Kullanılacak Unların Değerlendirilmesi. Un Mamulleri dünyası, 4(4): 35-42.
  • Sade, B., Topal, A., Soylu, S. 1999. Konya Sulu Koşullarında Yetiştirilebilecek Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Belirlenmesi. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 8-11 Haziran, s.91-96, Konya.
  • Slaughther, D. C., Norris, K. H., Hruschka, W. R. 1992. Quality and Classification of Hard Red Wheat. Cereal cham., 69(4): 428- 432.
  • Ünal, S. 2003. Buğday ve Un Kalitesinin Belirlenmesinde Uygulanan Yöntemler. Nevşehir Ekonomisinin Sorunları ve Çözüm Önerileri: Un Sanayi Örneği Sempozyumu,15-33.
  • Ünal, S., Boyacıoğlu, M.H. 1984. Un Bileşenlerinin Ekmek Yapısındaki Etkileri, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dergisi, Gıda Mühendisliği, 2(2): 89- 99 s.
  • Yürür, N. 1994. Serin İklim Tahılları (Tahılları-I). Uludağ Üniversitesi Yayınları, Yayın No:7-030-0256, 250 s.
  • Zecevic, V., Knezevic, D., Micanovic, D. 2005. Technological Quality of Wheat-Triticale Flour Blends. Tractors and power machines 10 (2): 448-453.

Interpolasyon Analiz Yöntemi ile Ekmeklik Buğdayda Türkiye’nin Kalite Analizi, I. Kırmızı Ekmeklik Buğdaylar

Year 2012, Volume: 5 Issue: 3, 69 - 75, 15.12.2012

Abstract

Bu çalışmanın amacı kırmızı buğday çeşitlerinin Türkiye’de bazı kalite kriterleri yönünden haritası interpolasyon metodu ile belirlemektir. Ülkemizde kırmızı ekmeklik buğday çeşitlerinden elde edilen örnekler protein oranı, Zeleny sedimentasyon, farinograf su absorbsiyonu, alveograf enerji değeri ve hektolitre ağırlığı yönünden analiz yapılmış ve elde edilen sonuçlar kullanılarak bu kalite parametrelerinin Türkiye için kalite haritaları oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre hektolitre ağırlığı Türkiye’nin batısında, farinograf su absorbsiyonu ülkenin güneyinde daha yüksek değerler verme potansiyeline sahip bulunmuştur. Zeleny sedimantasyon ve protein oranları yönünden Türkiye’nin doğu kısmı batıya göre daha yüksek potansiyele sahiptir. Alveograf enerji değeri yönünden ise bölgeler arasında büyük bir fark bulunmamaktadır

References

  • AACC, 2000. Approved Methods, American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN, Standarts No: 46/12.
  • Ak, A., Yücel, E. 2011. Ecotoxicological effects of heavy metal stres on antioxidant enzyme levels of Triticum aestivum cv. Alpu. Biological Diversity and Conservation, 4/3:19-24.
  • Altan, A. 1988. Tahıl İşleme Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, No: 13, Adana.
  • Atlı, A. 1987. Kışlık Tahıl Üretim Bölgelerimizde Yetiştirilen Bazı Ekmeklik ve Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kaliteleri ile Kalite Karakterlerinin Stabilitesi Üzerine Araştırmalar. Türkiye Tahıl Sempozyumu, 6-9 Ekim 1987, 443-454, Bursa.
  • Atlı, A. 1999. Buğday ve Ürünleri Kalitesi. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 8-11 Haziran 1999, 498- 506, Konya.
  • Boehmetal, M.B., Boehm, R.L., Junkins, R.L., Desjardins, S., Lindwall, W. 2004. Sink Potential of Canadian Agricultural Soils Climatic Change, 65:297–314.
  • Bushuk, W. 1982. Grains and Oilseeds. Third Edition. Canadian International Grains Institu.Winnipeg, Manitoba, 10065.
  • Çağlayan, M. ve Elgün, A. 1999. Değisik Çevre Şartlarında Yetiştirilen Ekmeklik Buğday Hat ve Çeşitlerinin Bazı Teknolojik Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 8-11 Haziran 1999, 513-518, Konya.
  • Çelik, İ., Kotancılar, H. G., Ertugay, Z. 1996. Doğu Anadolu’da Yetiştirilen Buğdayların Fiziksel Kimyasal ve Teknolojik Özellikleri ile Ekmeklik Kalitelerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27(4):562-575.
  • Dikici, N., Bilgiçli, N., Elgün, A., Ertaş, N. 2006. Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamurun Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Gıda, 31(5): 285-291.
  • Egesel, C. Ö., Kahrıman, F., Tayyar, Ş., Baytekin, H. 2009. Ekmeklik Buğdayda Un Kalite Özellikleri İle Dane Veriminin Karşılıklı Etkileşimleri ve Uygun Çeşit Seçimi. Anadolu Tarım Bilim. Dergisi, 24(2):76-83.
  • Elgün, A., Ertugay, Z. 1995. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 297 (2.Baskı), 481 s., Erzurum.
  • Ercan, R., Seçkin, R., Velioğlu, S. 1988. Ülkemizde Yetiştirilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Ekmeklik Kalitesi. Gıda Dergisi, 13 (2):107-114.
  • Erdoğan, S., Baybura T., Tiryakioğlu, İ. 2004. Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Taşınmaz Değer Haritalarının Oluşturulması: Afyon Örneği. 3. Bilgi Teknolojileri Kongresi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Erdoğan, S., Güllü M. 2004. Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Trafik Kazalarının Analizi: Afyon Örneği. Harita Bülteni, 91.
  • Erkul, A. 2006. Sulamalı Koşullarda İleri Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Hatlarının Tane Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1): 37-32.
  • Finney, P.L., Gaines, C.S., Andrews, L.C. 1987. Wheat Quality, A Quality Assessors View, Cereal Foods World, 64: 769-772.
  • Gooding, M. J., Ellis, R. H., Shewry, P. R., Schofield, J. D. 2003. Effects of Restricted Water Availability and Increased Temperature on the Grain Filling, Drying and Quality of Winter Wheat. Journal of Cereal Science, 37: 295-309.
  • Hruskova, M., Smejda, P. 2003. Wheat Flour Dough Alveograph Characteristics Predicted by NIRSystems 6500. Czech J. Food Sci., 21: 28–33.
  • ICC, 2002. International Association for Cereal Science and Technology (ICC), Vienna, Standarts No: 102, 115/1, 116/1, 121.
  • Kaldy, M. Kereliuk, S., Kozub, G. R., 1993. Influence of Gluten Components and Flour Lipids on Soft White Wheat Quality. Cereal Chemists., 70 (1): 77-80.
  • Karababa, E., Ozan, A.N. 1995. Çeşit ve Çevrenin Bisküvi Kalitsi Üzerine Etkisi. Un Mamulleri dünyası, 4(1):26-35.
  • Khattak, S., D’Appolonia, R.H., Banasık, O.J. 1974. Use of The Alveograph for Quality Evaluation of HRS Wheat. Cereal Chem. 51: 355–351.
  • Lekes, V., Dandul, I. 2000. Using Airflow Modelling and Spatial Analysis for Defining Wind Damage Risk Classification (WINDARC). For. Ecol. and Manage, 135:331-344.
  • Mut, Z., Aydın, N., Bayramoğlu, N.O., Özcan, H. 2007. Bazı Ekmelik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinin Verim ve Baslıca Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2):193-201.
  • Özkaya, H., Kahveci, B. 1990. Tahıl ve Ürünleri Analiz Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:14, 152s., Ankara.
  • Özkaya,. B., 1995. Bisküvi Üretiminde Kullanılacak Unların Değerlendirilmesi. Un Mamulleri dünyası, 4(4): 35-42.
  • Sade, B., Topal, A., Soylu, S. 1999. Konya Sulu Koşullarında Yetiştirilebilecek Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Belirlenmesi. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 8-11 Haziran, s.91-96, Konya.
  • Slaughther, D. C., Norris, K. H., Hruschka, W. R. 1992. Quality and Classification of Hard Red Wheat. Cereal cham., 69(4): 428- 432.
  • Ünal, S. 2003. Buğday ve Un Kalitesinin Belirlenmesinde Uygulanan Yöntemler. Nevşehir Ekonomisinin Sorunları ve Çözüm Önerileri: Un Sanayi Örneği Sempozyumu,15-33.
  • Ünal, S., Boyacıoğlu, M.H. 1984. Un Bileşenlerinin Ekmek Yapısındaki Etkileri, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dergisi, Gıda Mühendisliği, 2(2): 89- 99 s.
  • Yürür, N. 1994. Serin İklim Tahılları (Tahılları-I). Uludağ Üniversitesi Yayınları, Yayın No:7-030-0256, 250 s.
  • Zecevic, V., Knezevic, D., Micanovic, D. 2005. Technological Quality of Wheat-Triticale Flour Blends. Tractors and power machines 10 (2): 448-453.
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Turgay Şanal This is me

Murat Olgun This is me

Saffet Erdoğan This is me

Aliye Pehlivan This is me

Selami Yazar This is me

Zekiye Budak This is me

Publication Date December 15, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Şanal, T., Olgun, M., Erdoğan, S., Pehlivan, A., et al. (2012). Interpolasyon Analiz Yöntemi ile Ekmeklik Buğdayda Türkiye’nin Kalite Analizi, I. Kırmızı Ekmeklik Buğdaylar. Biological Diversity and Conservation, 5(3), 69-75.

❖  Abstracted-Indexed in
Web of Science {Zoological Records Indexed] Clavariate Analytic, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.

❖ Libraries
Aberystwyth University; All libraries; Bath University; Birmingham University; Cardiff University; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh University; Essex University; Exeter University; Eskişehir Technical University Library; EZB Electronic Journals Library; Feng Chia University Library; GAZİ Gazi University Library; Glasgow University; HEC-National Digital Library; Hull University; Imperial College London; Kaohsinug Medical University Library; ANKOS; Anadolu University Library; Lancaster University; Libros PDF; Liverpool University; London Metropolitan University; London School of Economics and Political Science; Manchester University; National Cheng Kung University Library; National ILAN University Library; Nottingham University; Open University; Oxford University; Queen Mary,University of London;Robert Gordon University; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam University; Sheffield University; Shih Hsin University Library; Smithsonian Institution Libraries; Southampton University; Stirling University; Strathclyde University; Sussex University; The National Agricultural Library (NAL); The Ohio Library and Information NetWork; Trinity College Dublin; University of Washington Libraries; Vaughan Memorial Library; York University..

❖ The article processing is free.

❖ Web of Science-Clarivate Analytics, Zoological Record
❖ This journal is a CrossRef;10.46309/biodicon. member

❖ Please visit ” http:// www.biodicon.com“ ; "https://dergipark.org.tr/en/pub/biodicon"   for instructions about articles and all of the details about journal


❖  Correspondance Adres: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye
E-posta / E-mail: biodicon@gmail.com;
Web Address: http://www.biodicon.com;   https://dergipark.org.tr/en/pub/biodicon
❖ Biological Diversity and Conservation/ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
❖ ISSN 1308-5301 Print; ISSN 1308-8084 Online
❖ Start Date Published 2008
© Copyright by Biological Diversity and Conservation/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma-Available online at www.biodicon.com/All rights reserved
Publisher : ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr/)
❖ This journal is published three numbers in a year. Printed in Eskişehir/Türkiye.
❖ All sorts of responsibilities of the articles published in this journal are belonging to the authors
Editör / Editor-In-Chief : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578