Karasal ve sucul ekosistemlerde yaygın olarak bulunan Gastropoda üyeleri, Mollusca içinde en fazla türe sahip sınıftır. Genellikle birincil tüketici listesinde yer alan tatlı su Gastropodları, çok sayıda balık türü ve omurgalı türünün besinini oluşturduğundan sucul sistemlerde önemli bir rol oynamaktadır. Nehirlerde ve göllerde yaygın olarak bulunan ve sucul sistemleri izleme çalışmalarında gösterge olarak kullanılan türleri içermektedir. Türkiye'de de Karadeniz Bölgesi, topoğrafyası ve su sistemlerinin tarihsel gelişim tarihi açısından, akarsular ve göller açısından zengin, ayrıcalıklı bir coğrafyadır. Bu araştırmada 2017-2018 yılları arasında Karadeniz Bölgesi’ndeki göll ve nehirleri içeren 20 istasyondan zoobentik örneklemeler ekman kepçesi ve el kepçesi ile yapılmıştır. Çalışmada 21 taksona ait toplam 10442 bentik makroomurgasız üyesi toplanmışır. Araştırma alanında Oligochaeta üyeleri baskın (%56,80 dominansi) grup olup, bunu sırasıyla %18,26 ve % 8,24 dominansi değelei ile Chironomidae ve Gastropoda grupları izlemektedir. Üçüncü baskın grup olan Gastropoda üyelerinin 11 taksona ait 870 birey içerdiği tesspit eilmiştir. Gastropoda'dan Gyraulus elenae ve Radix labiata'nın bölgede yaygın olarak yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Bu türler kirliliğe karşı geniş toleransa sahiptir. Çalışmada, akarsuların yerleşim yerlerinden uzak veya müdahale edilmemiş bölgelerinde ve göllerin kıyı kesimlerinde hem tür hem de popülasyon yoğunluğunun arttığı tespit edilmiştir. Genel olarak sadece Gastropoda üyelerinde değil, akarsuların baskı altında olan kısımlarında makrozoobentoz üyelerinin populasyon yoğunluğunda da bir azalma gözlenmiştir.
Commonly found in terrestrial and aquatic ecosystems, Gastropoda members are the class with the highest number of species within the Mollusca. Freshwater Gastropods which are generally listed in primary consumer play a crucial part in aquatic environments by feeding numerous fish species and vertebrate species. They include species that are widely distributed in rivers and lakes and are used as indicators in aquatic systems monitoring studies. In Turkey, the Black Sea Region is also a privileged geography in terms of its topography and historical development history of aquatic systems, rich in rivers and lakes. In this research, field studies were conducted from 20 different stations in the Black Sea region in 2017-2018. Benthic macroinvertebrate samples were collected from lakes and rivers with an Ekman grab sampler and hand net. Samples were washed in situ and fixed with 70% ethyl alcohol. Totally 10442 benthic macroinvertebrate members belong to 21 taxa were determined in the study. In the region, Oligochaeta was the dominant taxa with 56.80% dominancy value and followed by Chironomidae and Gastropoda with 18.26 and 8.24, respectively. As third dominant taxa, Gastropoda members were consist of 870 individuals belong to 11 taxa. It was determined that Gyraulus elenae and Radix labiata from Gastropoda were widely distributed in the region. These species have broad tolerance to pollution. In the study, it was determined that both densities of species and population were increased in the regions of the rivers that are far from the settlement areas or that have not been intervened and in the littoral parts of the lakes. In general, a decrease was observed not only in the Gastropoda members but also in the expected population density of the macrozoobenthos members in the parts of the streams that are under pressure.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 16, 2022 |
Publication Date | December 15, 2022 |
Submission Date | September 1, 2022 |
Acceptance Date | September 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 15 Issue: 3 |
❖ Web of Science'da Özetlenmiş-Dizinlenmiş
{Ek Web of Science Dizinleri: Dizinlenmiş Zooloji Kayıtları] Clavariate Analytic, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.
❖ Kütüphaneler
Aberystwyth Üniversitesi; Tüm kütüphaneler; Bath Üniversitesi; Birmingham Üniversitesi; Cardiff Üniversitesi; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh Üniversitesi; Essex Üniversitesi; Exeter Üniversitesi; Eskişehir Teknik Üniversitesi Kütüphanesi; EZB Elektronik Dergiler Kütüphanesi; Feng Chia Üniversitesi Kütüphanesi; GAZİ Gazi Üniversitesi Kütüphanesi; Glasgow Üniversitesi; HEC-Ulusal Dijital Kütüphane; Hull Üniversitesi; Imperial College London; Kaohsinug Tıp Üniversitesi Kütüphanesi; ANKOS; Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi; Lancaster Üniversitesi; Libros PDF; Liverpool Üniversitesi; London Metropolitan Üniversitesi; London School of Economics and Political Science; Manchester Üniversitesi; National Cheng Kung Üniversitesi Kütüphanesi; National ILAN Üniversitesi Kütüphanesi; Nottingham Üniversitesi; Açık Üniversite; Oxford Üniversitesi; Queen Mary, University of London; Robert Gordon Üniversitesi; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam Üniversitesi; Sheffield Üniversitesi; Shih Hsin Üniversitesi Kütüphanesi; Smithsonian Enstitüsü Kütüphaneleri; Southampton Üniversitesi; Stirling Üniversitesi; Strathclyde Üniversitesi; Sussex Üniversitesi; Ulusal Tarım Kütüphanesi (NAL); Ohio Kütüphane ve Bilgi Ağı; Trinity College Dublin; Washington Üniversitesi Kütüphaneleri; Vaughan Anıt Kütüphanesi; York Üniversitesi..
❖ Articles published in the journal “Biological Diversity and Conservation” are freely accessible. No article processing charge (APC) is charged.
❖ Web of Science {Ek Web of Science İndeksleri: Zooloji Kayıtları İndekslidir] Clavariate Analytic
❖ Bu dergi CrossRef;10.46309/biodicon. üyesidir.
❖ Makaleler ve dergi hakkında tüm ayrıntılar için lütfen ” http://www.biodicon.com“ ; "https://dergipark.org.tr/tr/yayin/biodicon" adresini ziyaret edin.
❖ Yazışma Adresi: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye
❖ E-posta / E-posta: biodicon@gmail.com;
❖ Web Adresi: http://www.biodicon.com; Türkçe: https://dergipark.org.tr/tr/pub/biodicon
❖ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
❖ ISSN 1308-5301 Baskı; ISSN 1308-8084 Çevrimiçi
❖ Yayım Başlangıç Tarihi 2008
❖ © Copyright by Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma-www.biodicon.com/ adresinden çevrimiçi olarak erişime açıktır. Tüm hakları saklıdır
. ❖ Yayımcı : ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr/)
❖ Bu dergi yılda üç sayı olarak yayımlanır. Eskişehir/Türkiye'de basılmaktadır.
❖ Bu dergide yayımlanan makalelerin her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.
❖ Editör / Genel Yayın Yönetmeni : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578