Due to population growth and technological
developments in the world, energy demand continues to increase. In order to
make this demand, petroleum and petroleum derivatives, which are fossil fuels,
are being used, environmental pollution and greenhouse effect are increasing.
Reduced, sustainable, clean, alternative energy sources are needed because of
the decrease in fossil fuel resources. One of the most common types of these
alternative energy sources today is bioethanol. Bioethanol is obtained from
various raw materials by fermentation and can be mixed with gasoline at certain
ratios. These raw materials can be classified as simple sugars, starch and
lignocellulose. One of the important raw materials in bioethanol production is
wheat, another wheat straw. Today and in the future; When Turkey and the world
wheat production potential of thought, wheat will takes an important place in
the production of alternative energy sources.
Dünyadaki nüfus artışı ve teknolojik gelişmelerle
birlikte enerji ihtiyacı artarak devam etmektedir. Bu ihtiyacı gidermek
amacıyla fosil yakıtlar olan petrol ve petrol türevleri kullanılmakta, çevresel
kirlenme ve sera gazı etkisi bu nedenle artmaktadır. Fosil yakıt kaynaklarının
azalması nedeniyle yenilenebilir, sürdürülebilir, temiz, alternatif enerji
kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alternatif enerji kaynaklarının
günümüzde en yaygın türlerinden biri biyoetanoldür. Biyoetanol, fermentasyon
yoluyla çeşitli ham maddelerden elde edilmekte ve belli oranlarda benzinle
karıştırılıp kullanılabilmektedir. Bu ham maddeler basit şekerler, nişasta ve
lignoselüloz olarak sınıflandırılabilir. Biyoetanolün üretimindeki önemli ham
maddelerden biri buğday, bir diğeri buğday samanıdır. Bugün ve gelecekte;
Türkiye ve dünyadaki üretim potansiyeli düşünüldüğünde buğday, alternatif
enerji kaynaklarının üretiminde önemli bir yer alacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Corrigendum |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2019 |
Submission Date | September 6, 2018 |
Acceptance Date | March 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |