Bu araştırmada,
Bitlis il merkezinde ikamet eden tüketicilerin gıda güvenliği ve gıda hijyeni
konusundaki bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. 2015
yılının Şubat ayında yürütülen araştırmada, gelişigüzel örnekleme yöntemiyle
seçilen 405 katılımcının yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve meslek bilgileri ile
gıda güvenliği ve gıda hijyeni ile ilgili ürünü satın almadan tüketinceye kadar
dikkate almaları gereken 40 ifadeden oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Elde
edilen veriler IBM SPSS 20® programında sıklık, bağımsız T-testi ve Pearson
Ki-kare (χ2) testleriyle değerlendirilmiştir.
Ankete katılan tüketicilerin yaş ortalamalarının 30.62±9.45, %53.6’sının kadın,
%46.4’ünün erkek, %67.4’ünün üniversite mezunu, %32.3’ünün büro memuru ve %16.3’ünün
ev hanımı olduğu belirlenmiştir. Tüketicilerin %84’ü gıda ürünlerini satın
alırken son kullanma tarihlerine dikkat ettiğini, %87.2’si ambalajsız gıda
ürünü alırken tazeliğine, temizliğine dikkat ettiğini, %90.1’i sebze ve
meyveleri temiz ve bol su ile yıkadığını, %49.9’u markalı ürünlerin her zaman
kaliteli ve güvenilir olduğuna kısmen katıldığını, %69.6’sı yemekleri
pişirirken ya da tekrar ısıtırken uygun sıcaklıkta olduğunu anlamak için
termometre kullanmadığını, %45.7’si reklamların ürün hakkında gerekli bilgileri
verdiğine katılmadığını ifade etmiştir. Tüketicilerin cinsiyetleri ile gıdayı
hijyenik şartlarda hazırlama ve saklama konusundaki tutumlarını belirleyen
ifadelere (14.-26. ifadeler) verdikleri yanıtlar arasındaki farkın ve eğitim
düzeyleri ve meslekleri ile “Satın aldığım gıda ürünlerinin etiket bilgilerini
okurum.” ve “Yiyeceklerin protein ve vitamin içeriklerini bilirim,
bilmediklerimi öğrenmeye gayret ederim.” ifadelerine verdikleri yanıtlar
arasındaki farkın anlamlı (P<0.05) olduğu bulunmuştur. Gıda güvenliği ve gıda hijyeni
ile ilgili olarak en önemli olduğunu düşündüğümüz bilgiler ve uygulamalar
konusunda; katılımcıların doğru bilgi veya doğru alışkanlık sahibi olmaları ile
eğitim seviyesi arasındaki ilişkinin beklenildiği şekilde anlamlı olmadığı
gözlemlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2020 |
Submission Date | June 26, 2019 |
Acceptance Date | October 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 |