Bu araştırma ile Kars yöresinde üretimi yapılan kaşar, çeçil, lor ve beyaz peynir örneklerinin mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapıldı. Örnekler mikrobiyolojik olarak Toplam Mezofil Aerobik Bakteri, Koliform grubu bakteri, Enterobacteriaceae, Stafilokok ve Mikrokok, Maya Küf Bakterileri, Salmonella spp. E. coli, L.monocytogenes yönünden değerlendirildi. Peynir örneklerinin kimyasal analizlerinde pH’ları pHmetre ile ölçülüp kaydedi. Örneklerin asitlik ve tuz tayini titrasyon yöntemi ile, yağ analizleri gerber metodu ile, rutubet tayini gravimetrik yöntem ile belirlenerek, fiziko kimyasal analizleri tamamlanıp standartlara uygun olup olmadığı araştırıldı. Sonuç olarak incelenen beyaz peyniri örneklerinden % 8’ sinin L. monocytogenes, %48 ‘sinin tuz, %28’sinin rutubet, lor peynirlerinden %4’inin L. monocytogenes, %20’inin tuz, %28’sinin rutubet, kaşar peynirlerinin %28’sinin tuz, %40’unun rutubet, çeçil peynirlerinin %60’inin tuz, %40’unun rutubet yönünden Türk Standartlarına uymadığı belirlendi. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda peynir numunelerinin birçoğunun mikrobiyolojik açıdan risk oluşturabileceği ve kimyasal yönden de ilgili standartlara uymadığı belirlendi.
Kars kaşar peyniri Çeçil peyniri Beyaz peynir Lor peyniri Kimyasal özellik Mikrobiyolojik özellik
Kafkas Üniversitesi BAP
2016-TS-27
In this research article, microbiological and chemical analyses were performed on samples of kashar, chechil, Lor and white cheeses produced in the region of Kars. The samples were microbiologically evaluated in means of total mesophilic aerobic bacteria, coliform group bacteria, Enterobacteriaceae, Staphylococci and Micrococci, yeast/ mold, Salmonella spp., Escherichia coli and Listeria monocytogenes. Chemical analyses of the cheese samples were carried out using a pH meter and recorded. The acidity and salt content of the samples were determined by titration, the fat content using the Gerber method and the moisture content by the gravimetric method. The physico-chemical analyses were completed and investigated for compliance with Turkish standards.
Of the examined white cheese samples, 8% contained L. monocytogenes, while 48% in terms of salt content and 28% in terms of moisture content did not meet Turkish standards. Of the Lor cheese samples, 4% contained L. monocytogenes, while 20% in terms of salt content and 28% in terms of moisture content did not meet Turkish standards. Of the kashar cheese samples, 28% in terms of salt content and 40% in terms of moisture content did not meet Turkish standards. Of the chechil cheese samples, 60% in terms of salt content and 40% in terms of moisture content did not meet Turkish standards. According to the results obtained, many of the cheese samples might pose a microbiological risk and moreover, were not in compliance with the related standars.
Kars Kashar cheese Chechil cheese White cheese Lor cheese Chemical properties Microbiological characteristics
2016-TS-27
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Project Number | 2016-TS-27 |
Publication Date | September 26, 2020 |
Submission Date | December 11, 2019 |
Acceptance Date | June 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |