BibTex RIS Cite

CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ

Year 2016, Cilt: 5 Sayı: 3(Ek Sayı), 0 - 0, 31.12.2016

Abstract

Cumhuriyet Dönemi eğitim sistemi; Fransız Aydınlanması ve pozitivizminin etkisinde kurulacak olan modern ulus-devletin merkeziyetçi-bürokratik karakteri çerçevesinde biçimlendirilmeye çalışılmıştır. Genç Cumhuriyet’in, dayanışmacı (solidarist) korporatizm temelli inşasında bireycilik ve kamuculuk anlayışının aynı anda yer alması, ülkenin iktisadi yapısındaki dağınıklık ile bir araya geldiğinde, arzulanan kurguda savrulmalar yaşanmasına neden olmuştur. Devletin sahip olduğu kaynakların yetersizliği, toplumsal tabanda güç sahibi olan ve liberal eğilimler gösteren çevrelerin eğitim sisteminin yapılandırılması sürecine müdahale olanaklarını arttırmıştır. Bu nedenle, sonradan yapılan değerlendirmelerle merkeziyetçi-bürokratik bir kimlik altında tarif edilen Cumhuriyet Dönemi eğitim politikaları arasında bu tarife uymayan uygulamalar karşımıza çıkmaktadır. Dönem daha detaylı incelendiğinde, bu çelişkili durumun ortaya çıkmasında; sadece Kemalist rejimi eleştiren liberal-muhafazakâr siyaset geleneğinin faaliyetlerinin değil, kurucu ideolojinin kapitalizm ile kurduğu ilişkinin de etkili olduğu görülecektir. Bu çalışma, söz konusu uygulamalardan yola çıkarak bu dönemdeki eğitim sisteminin ikili görüntüsünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Year 2016, Cilt: 5 Sayı: 3(Ek Sayı), 0 - 0, 31.12.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Hüseyin Nihat Güneş This is me

Publication Date December 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Cilt: 5 Sayı: 3(Ek Sayı)

Cite

APA Güneş, H. N. (2016). CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(3).
AMA Güneş HN. CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. December 2016;5(3).
Chicago Güneş, Hüseyin Nihat. “CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5, no. 3 (December 2016).
EndNote Güneş HN (December 1, 2016) CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 3
IEEE H. N. Güneş, “CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 3, 2016.
ISNAD Güneş, Hüseyin Nihat. “CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/3 (December 2016).
JAMA Güneş HN. CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5.
MLA Güneş, Hüseyin Nihat. “CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 3, 2016.
Vancouver Güneş HN. CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM POLİTİKALARININ LİBERAL-MUHAFAZAKÂR YÜZÜ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5(3).

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload