Bu çalışmada, yerel bazı makarnalık buğday çeşitleri (Eminbey, Mirzabey 2000 ve Şahinbey)’inçeşitlerine ait tohumların bazı fiziksel özellikleri ve renk karakteristikleri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan Eminbey, Mirzabey 2000 ve Şahinbey çeşitlerinin nem içerikleri sırasıyla %9.00, %7.72 ve %6.92 (kuru baz, k.b) olarak belirlenmiştir. Fiziksel özelliklerden uzunluk, kalınlık, geometrik ortalama çap, küresellik ve yüzey alanı değerleri açısından çeşitler arasında p<0.01 düzeyinde istatistiksel olarak farklılıklar gözlenmiştir. L* parlaklık değerlerinin Eminbey çeşidinde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Buğday çeşitlerinde maksimum yığılma açısı değeri 7.33 ile Şahinbey çeşidinde bulunurken, minimum değer ise 3.78 ile Mirzabey çeşidinde bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları, ekim ve hasat makinaları ile ile hasat sonrası teknolojilerindeki taşıma, boyutlandırma, sınıflandırma ve depolama sistemlerinin tasarlanmasında ve ürün işlemede mühendislik verisi olarak kullanılabilecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | November 19, 2021 |
Acceptance Date | December 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 2 Issue: 2 |