With the increase of the population, it is thought that problems related to nutrition will increase and alternative food sources are sought. Algae are among the alternative sources with their large biomass and rich biodiversity. It can produce high amounts of macro and micronutrients, depending on the types and environmental conditions. It is especially rich in protein and essential amino acids, eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid, antioxidant vitamins, iron and iodine. It also contains many bioactive substances such as antioxidants, phenolic compounds, polysaccharides and lutein. In this way, it is used as an alternative in some societies for health promotion and disease prevention. Also, it can cause adverse effects such as heavy metal, toxins and allergenic agents. In order to benefit from algae at the highest level, it is necessary to increase scientific research in this field, to conduct risk analysis, to establish legislation and to develop global policies.
Nüfusun artmasıyla birlikte beslenmeye bağlı problemlerin de artacağı düşünülmekte ve alternatif besin kaynakları aranmaktadır. Algler büyük biyokütleleri ve zengin biyoçeşitlilikleri ile alternatif kaynaklar arasında gösterilmektedir. Türlerine ve çevresel şartlara göre değişmekle birlikte yüksek miktarda makro ve mikro besin ögelerini üretebilmektedir. Özellikle protein ve esansiyel aminoasitler, eikosapentaenoik asit, dokosaheksaenoik asit, antioksidan vitaminler, demir ve iyot yönünden oldukça zengindir. Aynı zamanda antioksidanlar, fenolik bileşikler, polisakkaritler ve lutein gibi birçok biyoaktif madde içermektedir. Bu sayede sağlığın geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesi konusunda bazı toplumlarda alternatif olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında ağır metal, toksinler, alerjen etmenler gibi olumsuz etkileri olabilmektedir. Alglerden en yüksek düzeyde faydalanılabilmesi için bu alanda bilimsel araştırmaların arttırılması, risk analizlerinin yapılması, mevzuatların oluşturulması ve küresel politikaların geliştirilmesi gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | REVIEW ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 22, 2020 |
Submission Date | September 15, 2020 |
Acceptance Date | December 8, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.