Colorectal cancer accounts for 10% of all cancer cases worldwide and is the third most common type of cancer. These statistics show that colorectal cancer also increases the health burden of nations. There are many factors affecting the occurrence of colorectal cancer. Nutrition, sedentary lifestyle and genetic predisposition are the main risk factors. Recent research has shown that intestinal microbiota may also be effective in the formation and development of colorectal cancer. Microbiota is communities of microorganisms that live in different parts of the body. Microbiota composition is affected by factors such as age and diet. Research has suggested that various changes occur in the intestinal microbiota at the onset and process of colorectal cancer, that these changes may change the course of the disease or that the microbiota can be used as a biomarker while the disease is still at the diagnosis stage. Based on this, it led to the idea that the modulation of the microbiota may affect the diagnosis process, course or treatment of colorectal cancer. Current research has shown that the microbiota responds rapidly to short- or long-term dietary changes, suggesting that microbiota modulation can be achieved through dietary modification. The purpose of this review is to investigate the relationship between colorectal cancer and microbiota and the interaction of this relationship with nutrition.
Kolorektal kanser, dünya çapında kanserlerin %10’unu oluşturmaktadır ve en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Bu yaygın prevelans, kolorektal kanserin toplumların sağlık yükünü arttırdığını göstermektedir. Kolorektal kanser oluşumunu; beslenme, sedanter yaşam, genetik yatkınlık gibi birçok risk faktörü etkilemektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, bağırsak mikrobiyotasının da kolorektal kanser oluşumu ve gelişiminde etkili olabileceğini göstermektedir. Mikrobiyota, vücudun farklı bölgelerinde yaşayan mikroorganizma topluluklarıdır. Mikrobiyota bileşimi yaş ve beslenme gibi faktörlerden etkilenmektedir. Yapılan araştırmalarda; kolorektal kanser başlangıcında ve sürecinde bağırsak mikrobiyotasında çeşitli değişikliklerin meydana geldiği, bu değişikliklerin hastalığın seyrini değiştirebileceği veya hastalığın tanı aşamasındayken mikrobiyotanın bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği öne sürülmektedir. Bu durum mikrobiyotanın modülasyonu ile kolorektal kanser hastalığının tanı koyma sürecini, seyrini veya tedavisini etkileyebilme fikrine yol açmaktadır. Mevcut araştırmalar mikrobiyotanın kısa veya uzun vadeli beslenme değişikliklerine hızla yanıt verdiğini ortaya koymuştur. Bu durum da mikrobiyota modülasyonunun beslenme değişikliğiyle yapılabileceğini göstermektedir. Bu derlemenin amacı, kolorektal kanser ve mikrobiyota arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin beslenmeyle olan etkileşimini incelemektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | REVIEW ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2022 |
Submission Date | August 13, 2021 |
Acceptance Date | January 25, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.