Volume: 4 Issue: 1, 4/22/22

Year: 2022

RESEARCH ARTICLES

REVIEW ARTICLE

CASE REPORT

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin bilimsel yayın organı olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi ulusal ve uluslararası alanda hemşirelik, beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, çocuk gelişimi, ebelik, gerontoloji, sağlık yönetimi, sosyal hizmet ve diğer sağlık alanlarındaki özgün araştırma makalesi, derleme ve olgu sunumu şeklinde hazırlanan güncel, özgün ve nitelikli bilimsel çalışmaları ve editöre mektupları yayımlayarak bilim dünyasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. 


Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından elektronik ortamda yılda üç kez (2020 yılı itibari ile) (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan multidisipliner,  hakemli ve süreli bir dergidir.

Değerlendirilmek üzere dergimize gönderilen Türkçe veya İngilizce çalışmaların, daha önce yayımlanmamış, yayınlanmak üzere kabul edilmemiş ya da yayınlanmak için değerlendirme sürecinde olmaması gerekir. Değerlendirme sürecinde olan ve yayınlanan eserlerin sorumluluğu tümüyle yazar(lar)a aittir. Yayımlanan eserlerin telif hakları Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi’ne aittir.

Yayımlanması istenilen çalışmalar dergi yazım kuralları ve yayın ilkelerinde belirtilen koşullara uygun şekilde hazırlanıp gönderilmelidir. Dergiye sunulan çalışmalar öncelikle şekil ve içerik yönünden ön incelemeye tabi tutulur. Şekil ve içerik olarak uygun bulunan çalışmalar editör tarafından yayın kuruluna sunulur. Yayın kurulu tarafından uygun bulunan çalışmalar en az iki hakem tayin edilerek değerlendirme sürecine alınır. Değerlendirme sürecinde hakem değerlendirmeleri ortalama 4 ile 8 hafta sürmektedir. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda dergi editörlüğü tarafından ilgili çalışmaların yayınlanmasına, yazar(lar)dan düzeltme ya da ek bilgi istenmesine veya yayımlanmamasına karar verilir. Hakemlerden bir olumlu ve bir olumsuz rapor verilmesi halinde ilgili çalışma Dergi Editörlüğü tarafından uygun görülmesi halinde üçüncü bir hakeme de gönderilmektedir.

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ ve ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (SABAD)
YAZIM KURALLARI

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi (SABAD) ulusal ve uluslararası alanda hemşirelik, beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, çocuk gelişimi, ebelik, gerontoloji, sağlık yönetimi, sosyal hizmet ve diğer sağlık alanlarındaki özgün araştırma makalesi, derleme ve olgu sunumu şeklinde hazırlanan güncel, özgün ve nitelikli bilimsel çalışmaları ve editöre mektupları yayımlayarak bilim dünyasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Yayımlanması istenilen çalışmalar dergi yazım kuralları ve yayın ilkelerinde belirtilen koşullara uygun şekilde hazırlanıp gönderilmelidir. Dergiye sunulan çalışmalar öncelikle şekil ve içerik yönünden ön incelemeye tabi tutulur. Şekil ve içerik olarak uygun bulunan çalışmalar editör tarafından yayın kuruluna sunulur. Yayın kurulu tarafından uygun bulunan çalışmalar en az iki hakem tayin edilerek değerlendirme sürecine alınır. Değerlendirme sürecinde hakem değerlendirmeleri ortalama 4 ile 8 hafta sürmektedir. Hakemlerden bir olumlu ve bir olumsuz rapor alınması halinde çalışma Dergi Editörlüğü tarafından uygun görülmesi halinde üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda Dergi Editörlüğü tarafından ilgili çalışmaların yayınlanmasına, yazar(lar)dan düzeltme ya da ek bilgi istenmesine veya yayımlanmamasına karar verilir.

YAYIN İLKELERİ:
1. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen yazılar daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve halihazırda yayınlanmak üzere sunulmamış olmalıdır.
2. Dergide Türkçe ve İngilizce dillerinden herhangi biri ile yazılmış yazılar yayınlanır. Dergide yayımlanan çalışmaların bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazar(lar)a aittir.
3. Dergimizde sadece akademisyenlerden gelen çalışmalar değil, araştırmacı ve uygulamacılardan gelecek çalışmalar da değerlendirmeye alınacaktır.
4. Daha önce konferanslarda sunulmuş ve tam metin olarak yayınlanmamış, sadece özeti yayınlanmış çalışmalar, çalışmada belirtilmek üzere yayın değerlendirme sürecine kabul edilebilir.
5. Dergimize makaleler elektronik ortamda gönderilmelidir. Makalelerin web sitesi üzerinden online gönderilebilmesi ve hakem değerlendirme sürecinde makalenin hangi aşamada olduğunun takip edilebilmesi için Dergi’ye üye olunması ve giriş yapılması gerekmektedir. Derginin sitesine girilen kişisel bilgiler yalnızca derginin açıklanan amaçları için kullanılacak ve başka hiçbir amaç veya hiçbir taraf için ulaşılabilir olmayacaktır.
6. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makalelerin hakem süreci ile ilgili bilgilendirmesi yazarlara sistem üzerinden yapılmakta ve ayrıca sistem üzerinden değerlendirme raporları yazarlar tarafından kolaylıkla takip edilebilmektedir.
7. Başvuru yaparken sisteme yazar bilgilerinin yer almadığı makale dosyası yüklenecektir. Yazar bilgileri “Başlık Dosyası” olarak ayrı bir dosya olarak yüklenecektir. Ayrıca kimlik bilgisi dosyası içinde ORCID numaraları da olmalıdır. Yüklemeler word formatında olacaktır. Dergi kurallarına uygun olarak yapılmayan yüklemeler değerlendirme sürecine alınmaz.
8. Dergi, hakemin yazarı bilmemesi esasına (kör hakemlik) dayanır. Hakeme gönderilecek makalelerde de yazarın kimliğine ilişkin bilgilerin gizliliği sağlanır. Hakem atama sürecinde üniversitemizden gelen çalışmalarda, üniversitemiz içinden hakem kesinlikle atanmamaktadır. Üniversitemiz dışından gelen çalışmalarda ise ihtiyaç duyulması halinde üniversitemiz içinden en fazla bir hakem atanmaktadır.
9. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi’ne makale gönderen yazar(lar), Dergi’nin söz konusu hakem değerlendirme koşullarını ve sürecini kabul etmiş sayılır(lar).
10. Dergi konusuna, yazım veya dil bilgisi kurallarına uymayan yazılar ön inceleme sonrasında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi tarafından hakemlere gönderilmeden yazar/lar'a iade edilir. Ön değerlemeye alınan yazılara ilişkin yazarlardan her türlü şekil ve içerik değişiklikleri istenebilir.
11. Mizanpaj çalışması sırasında yazar(lar) kontrol ve düzeltme amaçlı yapılan gönderilere belirtilen sürelerde cevap vermek durumundadır. Belirtilen sürelerde cevap vermeyen yazar(lar)ın makaleleri bir sonraki sayıda değerlendirilmek üzere ertelenir.
12. Değerlendirme süreci tamamlanan makaleler gönderiliş tarihi itibariyle sıralanır ve derginin ilgili sayısında yayımlanır. Yayına kabul edilen makaleler için yazara/lara istemesi halinde yayına kabul yazısı gönderilir. Aynı yazar(lar)ın bir sayıda birden fazla makalesi yayımlanmaz.
13. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi’nde özgün araştırmaların dışında zaman zaman çeviriler de yayımlanmaktadır. Yapılan çevirinin nerede yayınlandığını gösterir kopyası, yazar/ların ve ilk yayının yapıldığı derginin onayı ile birlikte yazının eki olarak dergiye gönderilmelidir.
14. Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda, makalenin yayınlanmasına, rapor çerçevesinde yazar/lar'dan düzeltme, ek bilgi ve kısaltma istenmesine veya yayınlanmamasına karar verilmekte ve bu karar yazar/lar'a sistem üzerinden bildirilmektedir. Yazar(lar), hakemler tarafından istenilen değişiklikleri tamamlayarak dergi editörlüğüne bildirir.
15. Dergide yayımlanması kabul edilen ve yayımlanan yazıların, yazılı ve elektronik ortamda tüm yayın hakları Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi’ne aittir.
16. Değerlendirme sisteminin başlangıcında tüm yazılar için yazarlar tarafından imzalanmış dergi Telif Hakkı Devir Formunun sisteme yüklenmesi istenir. Dergide yayımlanan çalışmalar için yazar(lar)a telif ödemesi yapılmamaktadır. Yayına kabul edilen veya yayımlanan makaleler ile ilgili olarak yazar veya yazarlar telif hakkını hiçbir prosedüre gerek kalmaksızın doğrudan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi’ne devretmiş olurlar.
17. Dergide yayımlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazar(lar)a aittir.
18. Yayına kabul edilen veya yayımlanan makaleler, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi’nin yazılı izni olmaksızın herhangi bir şekilde çoğaltılamaz ve yayımlanamaz. Ancak, kaynak göstermek şartıyla alıntı yapılabilir.
19. Araştırma konusu makale ve yazı herhangi bir kurum tarafından destek görmüş veya tezden üretilmiş ise bu durum gönderilen makalede belirtilmelidir.
20. Gönderilen makale intihal programından (ithenticate, intihal) geçirilip, intihal raporu sisteme yüklenmelidir. İntihal %25’in altında olmalıdır.
21. Ön değerlendirme aşamasındaki makaleler yazar(lar)ı tarafından geri çekilebilmektedir. Hakem değerlendirme aşamasındaki makaleler, gönderilen yazının değerlendirme sürecinde gecikme olması vb. gibi gerekçelerle yazıyı geri çekmek ve başka bir yerde yayınlatmak isteyen yazarlar yazılı bir başvuru ve bu başvurunun dergi editör kurulu onayı ile yazılarını dergiden geri çekebilirler. Ancak, hakem süreci başladıktan sonra makale geri çekilemez ya da başka bir dergiye gönderilemez. Telif hakları Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisine devredilmiş çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadan, yazarlar makalelerini başka bir dergiye gönderemezler.
22. Yazı Reddi; Yayınlanması kabul edilmeyen yazılar, gerekçesi ile geri gönderilir. Ön kontrol aşamasında düzeltme istenen makaleler için maksimum 15 gün; değerlendirme sonrası düzeltme istenen makaleler için maksimum 30 gün süre verilir, bu sürelerin aşılması halinde makale red edilir.

Etik Sorumluluk
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, gönderilen bilimsel makalelerin araştırma ve yayın etiğine uygunluğunu değerlendirmek için, International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE ) tavsiyeleri ile Committee on Publication Ethics (COPE)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alır. Yazarlar, insanlarda veya hayvanlarda gerçekleştirilen araştırmalarda ulusal ve uluslararası etik kılavuzlara uyum ve ilgili etik kurullardan izin esas olup, makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, Dergi, "İnsan" öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda "Helsinki Bildirgesi", "İyi Klinik Uygulamalar Kılavuzu" ve "İyi Laboratuvar Uygulamaları Kılavuzu"'nda belirtilen esaslara ve T.C. Sağlık Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliklerine uygunluk ilkesini kabul eder. Yazarlar, makalenin GEREÇ ve YÖNTEM bölümünde ilgili etik kuruldan ve çalışmaya katılmış kişilerden imzalı "Bilgilendirilmiş gönüllü olur” belgesini aldıklarını belirtmeleri gerekmektedir. Etik kurul belgesi gerekli ise makale sisteme yüklenirken etik kurul belgesi taranarak sisteme yüklenmelidir. Yazarlar etik kurul izni-onayı aldıklarını “Gereç ve Yöntemler” bölümünde beyan etmeli ve ayrıca makalenin ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun alındığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalar;
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
2. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
3. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar

YAZIM KURALLARI
Yazı Karakteri ve Sayfa Düzeni:
1. Dergiye gönderilen makalelerde yazılar 11 punto, Times New Roman yazı karakteri ve Türkçe font kullanılarak hazırlanmalıdır. Her bir paragraf aralığı (sonra 6 nk) boşluk bırakılmalıdır. Makalenin tamamı iki yana yaslı şekilde olmalı, başlık ve paragraf girişleri ise sola yaslanmalıdır.
Makalenin Hazırlanması
Makaleler APA yazım kurallarına göre hazırlanır. Derleme yazılar 15, araştırma yazıları 20 sayfayı geçmemelidir (özet, tablo, şekil/grafik ve kaynaklar hariç). Gönderilen makalelerde tablo, grafik ve şekil sayısı toplamda 5’i geçmemelidir. Ayrıca makaleler başlık ve ana metin dosyası olarak adlandırılmış iki adet Microsoft Word dosyası şeklinde gönderilmelidir. Bu dosyalar:

A. Başlık dosyası
Başlık dosyasında makalenin tam başlığı ve kısa başlığı Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir. Kısa başlık altı kelimeyi geçmemelidir.
Ayrıca tüm yazarların ORCID kayıt numaraları (https://orcid.org/), makalenin tipi (orijinal araştırma, vaka sunumu, derleme, vs), araştırmacıların isimleri (Yalnızca isim ve soy isimin baş harfleri büyük olmalı), çalıştıkları kurumlar ve bölümleri, akademik dereceleri, iletişim (halihazırda kullanmakta olduğu iş telefonu, e-posta; ayrıca sorumlu yazarın cep telefonu) bilgilerine yer verilmelidir. Yazarların çalıştığı kuruluş adresi en kısa şekli ile yazar adlarının altında gösterilmeli, yazarlar farklı kuruluşlarda çalışıyorlarsa adlar ve kuruluşlar üst karakter numaraları ile ismin sonunda belirtilmelidir. Gönderilen makale başlık dosyasında Kongre ya da Sempozyumda Sunulma Durumu, Tez Çalışmasından Üretilme Durumu, Teşekkür (varsa), Araştırmanın Etik Yönü (Bu çalışma için etik kurul onayı ............ Etik Kurulu'ndan alınmıştır. (Tarih:......ve Sayı No:.....)), Yazar Katkısı, Çıkar Çatışması Beyanı, Finansal Destek Beyanı belirtilmelidir.
Yazar Katkısı başlığı, “Fikir/Kavram”, “Tasarım”, “Denetleme/Danışmanlık”, “Analiz ve/veya Yorum”, “Kaynak Taraması”, “Makalenin Yazımı”, “Eleştirel İnceleme” alt başlıklarını içermelidir. Her bir alt başlık için hangi yazar (lar)ın katkı verdiği sadece isim ve soy isimlerinin baş harfleri (büyük) ile gösterilmelidir.

B. Ana metin dosyası
Tam metin dosyasında yazarların isimlerine ait bilgi bulunmamalıdır.

Makale Metni
3. Yazı Çeşitleri
Dergilere yayımlanmak üzere gönderilecek yazı çeşitleri aşağıdaki kategorilerde olmalı ve belirtilen yapılarda hazırlanmalıdır.

Araştırma Makalesi: Ana metin Türkçe ve İngilizce Özet, Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Kaynaklar alt başlıklarını içermelidir. Gereç Yöntem bölümünde, araştırmanın türü (tasarımı), araştırma evreni ve örneklemi, veri toplama araçları, araştırmanın etik yönü ve verilerin değerlendirilmesi başlıklarına yer verilmelidir.

Sistematik Derleme: Araştırma makalesi kapsamındadır. Bir derleme makalenin sistematik olarak tanımlanabilmesi için derlemeye alınacak çalışmaların belirlenmesi, seçilmesi, çalışma verilerinin sentezlenmesi süreçlerinin izlenmesi gerekir. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi’ne gönderilecek olan sistematik derleme çalışmalarının da araştırma makalelerine benzer başlıklarla ele alınarak hazırlanması ve sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Dergiye gönderilen sistematik derleme ve meta-analiz çalışmalarında yazar/ların, PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic reviews and Meta-Analyses) beyanatı (http://www.prisma-statement.org/) yönergesine uyduklarını gösteren standart kontrol listelerini kullanmalı ve talep edildiğinde sunulabilir olmalıdır.
Sistematik Derleme / Metanaliz, giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklardan bölümlerinden oluşmalıdır. Giriş bölümünde sistematik derlemenin gerekçesi/amacı, literatür doğrultusunda açıklanmalı ve PICOS (katılımcılar, müdahaleler, karşılaştırmalar, sonuçlar ve çalışma tasarımı) çerçevesini kullanarak çalışmanın hedefi/araştırma sorusu belirtilmelidir. Sistematik derlemede yöntem bölümünde; Araştırmanın Tasarımı, Araştırmaya Dahil Etme Kriterleri, Araştırmaya Dahil Etmeme Kriterleri, Araştırma Evreni ve Örneklemi, Verilerin Değerlendirilmesi alt başlıklarına yer verilmelidir.

Derleme Makale: Doğrudan veya davet edilen yazarlar tarafından, sağlık bilimleriyle ilgili her türlü konu için güncel kaynakları da içine alacak şekilde hazırlanmalıdır. Ana metin Türkçe ve İngilizce Özet, Giriş, Konu ile İlgili Alt Başlıklar, Sonuç ve Kaynaklar alt başlıklarını içermelidir.

Olgu sunumu: Olguyu kısaca tanımlamalıdır. Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma, Sonuç ve Kaynaklar alt başlıklarını içermelidir.

4. Makalelerde Türk Dil Kurumu'nun (TDK) yazım kılavuzu ve yazım kuralları esas alınmalıdır. Yabancı sözcükler yerine olabildiğince Türkçe sözlükler kullanılmalıdır. Türkçe de alışılmamış sözcükler kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilebilir.

Başlık:
5. Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerinin üzerine büyük harfle, ortalanarak, 1,5 satır aralıklı, Times New Roman, 11 punto ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır.

Özet ve Anahtar Kelimeler
6. Gönderilen bütün makalelerde Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. Araştırma makalelerinin özetleri; Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular ve Sonuç bölümleri ile Anahtar Kelimeleri içermelidir. İngilizce Özet ise “Aim, Material and Method, Results, Conclusion” bölümlerinden oluşmalıdır.
Türkçe ve İngilizce özet metinleri italik yazılmalıdır. Makalenin özet/abstract kısmında kısaltma kullanılmamalı ve bu kısım 200 kelimeyi aşmamalıdır.
Anahtar kelimelerin Türkiye Bilim Terimleri (TBT) veya Medical Subject Headings’e (MeSH) göre seçilmesi gerekmektedir. Anahtar kelimelerin ilk harfi büyük olmalı, birbirlerinden virgül (,) ile ayrılmalı ve sola yaslı yazılmalıdır.
Sistematik Derlemelerin özetleri; Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç bölümleri ile Anahtar Kelimeleri içermelidir.
Derleme Makalelerinin özetleri; Giriş, Amaç, Gelişme ve Sonuç anlamı taşıyacak şekilde içeriği tam olarak yansıtmalıdır.
Olgu Sunumu özetleri; olguyu kısaca tanımlamalıdır. Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma ve Sonuç verilerek yazılmalıdır.

7. Özetler ve Anahtar kelimeler Times New Roman, 11 punto, italik olarak yazılmalıdır. Bu bölümlerin yalnızca başlıkları kalın (bold) olmalıdır.

Ana Metin ve Bölüm Başlıkları
8. Ana metin Times New Roman yazı karakteri kullanılarak 11 punto ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Paragrafların ilk satırları 1 cm içerden başlamalıdır. Makalede yalnızca ana başlıklar büyük harfle yazılmalı alt başlıkların ise yalnızca ilk harfi büyük olmalıdır.
Tablo, Şekil ve Grafikler
9. Makalelerde tablolar ve şekiller metin sonunda değil, metin içinde kullanıldığı yerde sunulmalı, dikey tablolar kullanılmalı, alt ve üst çizgiler ve gereğine göre ara çizgileri içermeli (gereksiz yatay ve dikey çizgilerden kaçınılmalı), arap rakamları ile sıralanmalı, tablo adı tablo üst çizgisinin üstüne, sola yaslı olarak yazılmalıdır. Tablo, şekil ve grafikler metnin uygun yerlerinde ardışık numaralandırılmış (Tablo 1, Tablo 2, Şekil 1, Şekil 2, Grafik 1, Grafik 2) bir şekilde gösterilmelidir. Her tablo, şekil veya grafik’e bir başlık verilmelidir. Tablo başlıkları tablonun üzerinde, şekil adları ise şeklin altında, Times New Roman, 11 punto, kalın (bold) olarak yer almalıdır. Tablo, şekil veya grafik yazısı no’su ile birlikte verildikten sonra tek nokta konularak tablo, şekil veya grafik ismi yazılmalıdır. Tablo, şekil veya grafik başlığı ile tablo arasındaki paragraf aralığı (sonra 6 nk) olmalıdır. Tablolar ihtiyaç duyulması halinde yatay olarak da kullanılabilir. Tablo, şekil ve grafik içindeki metin 10 punto aralığında olmalıdır. Kaynak bildirimleri tablo, şekil veya grafiklerin altında 9 punto olarak verilmelidir.
10. Tablolar yazılım programı çıktısı olarak metne konmamalı, sonuçları yazar/yazarlar kendileri tablo haline getirmelidir. Tablolar mümkün olduğunca A4 kağıt boyutuna uygun düzenlenmiş olmalıdır. Şekillerin bilgisayar yazılım programı çıktısı olmaması, çizim veya çizim resim halinde ve A4 kağıt boyutunu aşmayacak şekilde düzenlenmiş olmaları gerekmektedir.

Metin içi Kaynak Gösterme
11. Atıflar metin içerisinde bağlaç yöntemi kullanılarak APA (American Psychological Association) kaynak gösterme formatına uygun olarak yapılmalıdır. Metin içinde kaynaklara atıfta bulunurken yazarların soyadı, yayın tarihi belirtilmelidir. Örneğin, (Çetinoğlu, 2002); (Eliçin, 2001).
Cümle sonunda birden fazla çalışmaya atıfta bulunuluyorsa, bu kaynaklar parantez içerisinde yayın tarihine göre sıralanmalı ve aralarına noktalı virgül (;) konulmalıdır.
Örneğin: ...(Bozok, 2008; Mert, 2009; Özer ve ark., 2010).

Tek yazarlı çalışmalar

Eğer cümle içinde yazarın soyadı kullanılıyorsa, isimden sonra sadece parantez içinde yayın tarihinin yazılması yeterlidir. Örneğin, Türkçe makale: Aydın (2019) veya (Aydın, 2019). İngilizce makale: Wegener (2007) veya (Wegener, 2007).

İki yazarlı çalışmalar
İki yazarlı çalışmalara atıfta bulunulduğunda her iki yazarın da soyadı yazılmalıdır. Örneğin, Türkçe makalelerde Yamak ve Maraş (2019) veya (Yamak ve Maraş, 2019); İngilizce makalelerde Sun & Harlow (2019) veya (Sun & Harlow, 2019).

Üç, dört ve beş yazarlı çalışmalar
Yazar sayısı üç ile beş arasında olan çalışmalara ilk kez atıf yapıldığında, bütün yazarların soyadları yazılmalıdır. Örneğin, Türkçe makalelerde metin içinde ilk gösterimde (Borgström, Nerfeldt, ve Friberg, 2019) veya Borgström, Nerfeldt, ve Friberg, (2019); İngilizce makalelerde (Borgström, Nerfeldt, & Friberg, 2019) veya Borgström, Nerfeldt, & Friberg, (2019)
Aynı kaynağa yapılan daha sonraki atıflarda, sadece ilk yazarın soyadı ve “ve ark.” ya da “et al.” yazılmalıdır. Örneğin, (Yılmaz ve ark., 2019), İngilizce makalelerde ise (Borgström et al., 2019).

Altı ve daha fazla yazarı olan çalışmalar
Yazar sayısı altı veya daha fazla olan çalışmalara yapılan atıflarda, metin içinde ilk geçtiği yerde ve sonraki atıflarda ilk yazarın soyadı yazılmalı ve “ve ark.” (Türkçe makale) ya da “et al.” (İngilizce makale) ifadesi kullanılmalıdır. Örneğin, (Özkul ve ark., 2005), (Waterman et al., 1993).

Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla çalışması
Yazar(lar)ın aynı yıl birden fazla eser yayınlanmış çalışmalarına atıf yapılmış ise, yayın yılının sonuna (a, b, c) gibi semboller yazılarak kaynakların birbirinden ayrılması sağlanmalıdır. Örneğin, (Özkan, 2015a) veya (Özkan, 2015b).
Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır. Metin içinde ilk kez kaynak gösterildiğinde açılımı ile birlikte verilir; ikinci kez aynı metin içinde kaynak gösterildiğinde kısaltması verilebilir. Kurum adının kaynakçada metin içinde geçtiği dilde verilmesine dikkat edilmelidir.
Örneğin; (American Academy of Pediatrics [AAP], 2019) / (AAP, 2019)

Kaynakça
12. Kaynakça 11 punto şeklinde yazarların soyadları göz önüne alınarak alfabetik sıraya göre makale sonunda yer almalıdır. Her bir kaynak arasındaki paragraf aralığı önce ve sonra (6 nk) olmalıdır. Eğer yazarın/ların aynı yıl içerisinde birden fazla çalışmasından faydalanılmış ise bu çalışmaların yayın yılının sonuna (a, b, c) gibi semboller verilerek sıralanmalıdır. Kaynakça aşağıda gösterildiği şekilde düzenlenmelidir.

Basılı Dergide Makale
Yazar Soyadı, İsim baş harfi/harfleri. (Yıl). Makale adı. Dergi Adı (Açık, Her Kelimenin İlk Harfi Büyük ve İtalik), Cilt no (italik) (süreli yayının sayısı), sayfa no. doi:xxx
Ferguson, S. (2014). Nurses are essential players in all health and policy arenas. International Nursing Review, 61 (2), 297–298. doi: 10.1111/inr.12127.
Numminen, O. H., Leino-Kilpi, H. (2007). Nursing students' ethical decision-making: A review of the literature. Nurse Education Today, 27, 796-807. doi:10.1016 /j.nedt.2009.07.013

Eğer bir makalede altıdan fazla yazar varsa, altıncı yazardan sonra üç nokta koyup son yazarın adı eklenir. Yedi isimden fazlası yer almamalıdır:

Miller, F. H., Choi, M. J., Angeli, L. L., Harland, A. A., Stamos, J. A., Thomas, S. T., … Rubin, L. H. (2009). Web site usability for the blind and low-vision user. Technical Communication, 57, 323-35

Kitaplar
Basılı kitap:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı. (Baskı sayısı). Basım Yeri: Yayınevi.
Cushing, P. T. (2005). Counseling as an art: The creative arts in counseling. Alexandria, VA: American Counseling Association.
Orhunbilge, N., Albayrak, A.S., Bayyurt, N. (2006). Uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. İstanbul: Avcıol Basım Yayın.

Basılı editörlü kitap:
Sprinthall, N. A., Mosher, R. L. (Eds.). (1978). Value development as the aim of education. Schenectady, NY: Character Research Press.
Baykal, Ü., ve Türkmen, E. (Eds.). (2014). Hemşirelik hizmetleri yönetimi. (1. Baskı). İstanbul: Akademi Yayınevi; 352-383.

Editörlü kitaptan bir bölüm:
Kalish, C. W. (2000). Children's thinking about truth: A parallel to social domain judgments? In M. Laupta (Ed.), Rights and wrongs: How children and young adults evaluate the world (pp. 6–22). San Francisco, CA: Jossey-Bass.

Bildiriler
Sözel veya Poster Bildiri:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Ay). Sözel veya poster bildirinin başlığı. Poster ya da sözel bildiri, Organizasyonun adı, Yeri.
Aba, Y.A., Ataman, H. (2015, Ekim). Preimplantasyonda genetik tanılama ve hemşirenin rolü. Sözel bildiri, Uluslararası Bütünleşik Sağlık Bakım Kongresi, İstanbul.

Tezler
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tezin adı. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi). Kurumun Adı, Kurumun Yeri.
Arslan, E. (2018). Sağlık kurumlarında çalışan sağlık personelinin farklılıkların yönetimi hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi: Bir kamu hastanesi örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Kurum Yayını
DPT (2003) Ekonomik Rapor, DPT Yayınları No: 2003-77, Ankara.

Elektronik Kaynak
Yazar Soyadı, İsim baş harfi/harfleri. (Yıl). Makale adı. Dergi adı, Cilt no, sayfa no-sayfa no. Erişim Tarihi gün. ay. yıl, Erişim internet adresi.
World Health Organization. (2018). WHO recommendations on home-based records for maternal, newborn and child health. Erişim tarihi 04.07.2019, https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/274277/9789241550352-eng.pdf?ua=1
13. Yazım konusunda belirtilmeyen durumlarda bilimsel yazımlarda benimsenen hususlar dikkate alınacaktır.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Yayın Politikası
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi (SABAD), hemşirelik, beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, çocuk gelişimi, ebelik, gerontoloji, sağlık yönetimi, sosyal hizmet ve ve sağlık bilimlerinin tüm alanlarında, orijinal araştırma, sistematik derleme, olgu sunumu ve derleme türündeki makaleler ile editör yorumlarını ve editöre mektup türündeki yazıları yayımlamaktadır.

Açık Erişim Politikası
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi (SABAD), bilimin ilerlemesinde bilgi paylaşımının rolü gereği, yayınlanan tüm yazıların DergiPark Dizini üzerinden tam metninin okunabileceği ve indirilebileceği bir ortamda, ücretsiz olarak açık erişime sunmaktadır. Makale değerlendirme ve yayın işlemleri dahil olmak üzere herhangi bir işlem için yazar(lardan) ücret talep edilmemektedir.

Yazının İncelenme ve Kabul Süreci
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından elektronik ortamda yılda üç kez (Nisan – Ağustos - Aralık) yayımlanan multidisipliner, hakemli ve süreli bir dergidir.
Dergiye sunulan çalışmalar öncelikle Editör Kurulu ve hakemler tarafından şekil ve içerik yönünden ön incelemeye tabi tutulur. Dergi yazım kurallarına uymayan fakat değerlendirmeye alınmaya uygun görülen makaleler, daha ileri bir incelemeye gerek görülmeksizin düzenlenmek üzere yazara iade edilir. Şekil ve içerik olarak uygun bulunan çalışmalar editör tarafından yayın kuruluna sunulur. Yayın kurulu tarafından uygun bulunan çalışmalar en az iki hakem tayin edilerek değerlendirme sürecine alınır. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda dergi editörlüğü tarafından ilgili çalışmaların yayınlanmasına, yazar(lar)dan düzeltme ya da ek bilgi istenmesine veya yayımlanmamasına karar verilir. Hakemlerden bir olumlu ve bir olumsuz rapor verilmesi halinde ilgili çalışma Dergi Editörlüğü tarafından uygun görülmesi halinde üçüncü bir hakeme de gönderilmektedir. Hakemler ve Editör Kurulu’nun önerdiği düzenlemeler yazar(lar)a iletilir; yazar(lar) gerekli düzenlemeleri yapar ve ilgili düzenlemeleri sisteme yükler. Hakemler ve yazar(lar) arasındaki bu süreç, kimlik bilgileri gizli tutularak çift-körleme ile sürdürülür. Makalelerin kabulü veya reddi ile ilgili nihai karar editör tarafından verilir. Yayımlanmasına onay verilen makalenin basılabilmesi için son şekli üzerinden yazar(lar)ın onayı alınır. Bu süreç yaklaşık 4-8 aydır. Dergimize yayın başvurusunda yada sonrasında herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Düzeltme ve Geri Çekme Süreçleri
Ön değerlendirme aşamasındaki makaleler yazar(lar)ı tarafından geri çekilebilmektedir. Hakem değerlendirme aşamasındaki makaleler, gönderilen yazının değerlendirme sürecinde gecikme olması vb. gibi gerekçelerle yazıyı geri çekmek ve başka bir yerde yayınlatmak isteyen yazarlar yazılı bir başvuru ve bu başvurunun dergi editör kurulu onayı ile yazılarını dergiden geri çekebilirler.

Dergi Aşırma Politikası (İntihal İlkesi)

Dosya yükleme sürecinde yazarların uygun bir intihal programı (iThenticate, Turnitin vb.) kullanarak elde ettikleri benzerlik raporunu diğer dosyalarla birlikte sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Benzerlik oranı %25'ten fazla olan makaleler intihal olarak kabul edilir ve reddedilir.

Etik Politikası
Bilimsel bir çalışma ortaya koyan tüm paydaşların (yazar, editör, hakem, yayıncı ve okuyucu), bilimin doğru bir şekilde ilerlemesine katkı sağlaması hedeflenir. Bu hedef gereğince hazırlanan bilimsel çalışmalarda bilimsel etik ilkelere uygunluk önemlidir.
Bu etik ilkeler, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan yönerge esas alınarak tarafımızca kabul edilmiştir ve paydaşlar tarafından da benimsenmesi önerilerek, bir kısmı ile aşağıda sunulmuştur.

Yazarların Etik Sorumlulukları
• Çalışmayla ilişkili verilerin doğruluğundan emin olmak, araştırmasına ilişkin kayıtlarını düzenli tutmak ve olası bir talep üzerine bu verilere erişim verebilmek.
• Gönderdiği makalenin başka bir yerde yayınlanmadığından veya kabul edilmediğinden emin olmak ve Telif Hakkı Devir Formu doldurulmak.
• Sunduğu içerik yayınlanmış veya sunulan içerikle eşleşirse, bu çakışmayı kabul etmek ve alıntı yapmak, gerektiğinde editöre, çalışmasıyla ilgili benzer içeriğe sahip olabilecek herhangi bir çalışma varsa bunun bir kopyasını sunmak, başka kaynaklardan herhangi bir içeriği çoğaltmak ya da kullanmak için izin almak, atıf göstermek.
• İnsan veya hayvan denek içeren tüm çalışmalar için ulusal ve uluslararası yasalara ve yönergelere uygun olmasını sağlamak, (örneğin, WMA Helsinki Bildirgesi, NIH Laboratuar Hayvanlarının Kullanımına İlişkin Politika, Hayvanların Kullanımına İlişkin AB Direktifi) gerekli onayların alındığını onaylamak, denek mahremiyete saygı göstermek. Çalışmasına dair ilgili etik kurul onaylarını ve araştırma detaylarını çalışmanın “Gereç ve Yöntem” kısmında belirtmek.
• Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş olur” (informed consent) almak, hasta mahremiyetine uygun bir şekilde sunmak
• Herhangi bir çıkar çatışması durumunda, makalesiyle ilgili etik bir ihlal tespit ettiğinde bunu editör ve yayıncı ile paylaşmak, hata beyanı, zeyilname, tazminat bildirimi yayınlamak veya gerekli görüldüğü durumlarda çalışmayı geri çekmek.
• Makale yazımı sırasında yararlanılan kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Yazar(lar), tarafından kullanılan kaynaklara makale içerisinde ve sonunda etik ilkeler doğrultusunda atıf yapmak.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
• Derginin sürekli gelişmesi ve yayın niteliğinin yükselmesi için çaba göstermek
• Cinsiyet, dini veya politik inançlar, yazarların etnik veya coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken dengeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmek.
• Dergiye gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirmek, hiçbir yazara ayrıcalık göstermemek.
• Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almak ve varsa mevcut beyanları değerlendirmek.
• Yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlamak
• Yayınlanan tüm makalelerin uygun niteliklere sahip hakemler tarafından değerlendirilmesini sağlamak
• Dergide yayınlanmış makale yazarlarının telif hakkını korumak
• Etik ihlali niteliğinde bir şikayet olması durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak. Yazarlara, gelen şikayete cevap vermek için bir fırsat vermek, çalışma kime ait olursa olsun gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçmamak.
• Derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddetmek.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
• Editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için makaleyi objektif olarak zamanında incelemek ve sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmek.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmak. Dini, siyasi ve ekonomik çıkarlar gözetmeden çalışmayı değerlendirmek.
• Değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içerisinde yapmak
• Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmak ve çalışmayı titizlikle incelemek. Yorumlarını yapıcı ve nazik bir dille yazara iletmek.
• Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korumak, gizlilik ilkesi gereği incelediği çalışmayı değerlendirme sürecinden sonra yok etmek, kör hakemliğe aykırı bir durum varsa editöre bildirmek ve çalışmayı değerlendirmemek.
• Potansiyel çıkar çatışmalarının (mali, kurumsal, işbirlikçi ya da yazar ve yazar arasındaki diğer ilişkiler) farkında olmak ve gerekirse bu yazı için yardımlarını geri çekmek konusunda editörü uyarmak.
• Değerlendirmeyi kabul edilen süre içinde tamamlamak.
• Değerlendirmek için kabul ettikleri çalışmayı süresi içinde “Hakem değerlendirme formu” ile bildirmek.

Yayıncının Etik Sorumlukları
• Bilimsel bir çalışmada görev alan paydaşlardan yayıncının da bütün bu etik ilkeler kapsamında hareket etmesi gerekir.
• Yayıncı, elinde bulundurduğu iletişim gücünü hiçbir bireysel çıkar gözetmeden kullanmak ve hedef kitlesini doğru yönlendirmekle yükümlüdür.
• Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi derginin web sayfasında derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar. Bünyesinde yayınlanan her çalışmanın mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her ürünün arşivlenmesi görevini üstlenir.
• Kişiler etik olmayan bir durumla karşılaştıklarında yayıncıyla iletişime geçmekten çekinmemelidir.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, makale gönderilmesi, değerlendirilmesi ve yayınlanmasından ücret talep etmez.
Derginin tüm sayılarına https://dergipark.org.tr/tr/pub/boneyusbad adresinden ücretsiz olarak erişilebilir.

23788 Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.