EN
TR
Ergenlerin Yaşadıkları Yer ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek ile Problem Çözme Becerileri
Abstract
Psikoloji insanın yaşam dönemlerini evreler halinde ele almaktadır. Bu evrelerden birisi de ergenliktir. Kimlik kazanımının gerçekleştiği dönem içinde geliştirilen ve normalleştirilen davranışların önemli olduğu düşünülmektedir. Ergenlerin algıladıkları sosyal desteğin ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkilerinde dönem içinde ele alınması gereken değişkenler olduğu düşünülmektedir. Araştırma örneklemini 108 Kız 142 Erkek olmak üzere toplam 250 ergen oluşturmaktadır. Araştırmada kişisel bilgi formu, Problem Çözme Envanteri (PÇE) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) kullanılmış ve Spss ile gerekli analizler yapılmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında değişkenlerin cinsiyet ve kalınan yere göre anlamlı şekilde farklılaştığı ve sosyal desteğin problem çözme becerilerini yordadığı görülmektedir. Bilgiler doğrultusunda birtakım öneriler sunulmaktadır.
Keywords
References
- Altın, İ. (2003). The perceived problem solving ability and values of student nurses and midwives. Nurse Education Today, 23, 575-584.
- Altunbaş, G. (2002). Üniversite öğrencilerinin sosyal destek düzeylerinin bazı kişisel özellikleri ve sosyal beceri düzeyleri ile ilişkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
- Arıcı, M. (2005). Yatılı ve Ailesi ile Kalan Lise Öğrencilerinin Atılganlık, Sosyal Destek ve Başarılarının Karşılaştırılması. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Arıcıoğlu, A. (2008). Hacettepe üniversitesi eğitim fakültesi öğrencilerinin algıladıkları sosyal destek. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara Üniversitesi (yayınlanmamış Y. Lisans Tezi), Ankara.
- Arslan, C. (2001). Öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının problem çözme becerilerinin çeşitli değişkenler açısından karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
- Arslan, G., ve Kabasakal, Z. (2013). Ergenlerin problem çözme becerileri ve ana-baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Electronic Turkish Studies, 8(6).
- Atabek, E. (1999). Kuşatılmış Gençlik, Altın Kitapları, İstanbul, s. 41.
- Baran, M., Küçükakça, G., ve Ayran, G. (2014). Sağlık yüksekokulu öğrencilerinde algılanan sosyal destek düzeyinin sigara kullanımı üzerine etkisi. ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 15(1), 9-15.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Psychology
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 1, 2020
Submission Date
April 4, 2020
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2020 Volume: 3 Number: 6
APA
Dursun, A., & Özkan, M. S. (2020). Ergenlerin Yaşadıkları Yer ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek ile Problem Çözme Becerileri. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, 3(6), 18-32. https://izlik.org/JA45PK76GB
AMA
1.Dursun A, Özkan MS. Ergenlerin Yaşadıkları Yer ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek ile Problem Çözme Becerileri. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi. 2020;3(6):18-32. https://izlik.org/JA45PK76GB
Chicago
Dursun, Asiye, and Murat Sinan Özkan. 2020. “Ergenlerin Yaşadıkları Yer Ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek Ile Problem Çözme Becerileri”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 3 (6): 18-32. https://izlik.org/JA45PK76GB.
EndNote
Dursun A, Özkan MS (July 1, 2020) Ergenlerin Yaşadıkları Yer ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek ile Problem Çözme Becerileri. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 3 6 18–32.
IEEE
[1]A. Dursun and M. S. Özkan, “Ergenlerin Yaşadıkları Yer ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek ile Problem Çözme Becerileri”, Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, vol. 3, no. 6, pp. 18–32, July 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA45PK76GB
ISNAD
Dursun, Asiye - Özkan, Murat Sinan. “Ergenlerin Yaşadıkları Yer Ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek Ile Problem Çözme Becerileri”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 3/6 (July 1, 2020): 18-32. https://izlik.org/JA45PK76GB.
JAMA
1.Dursun A, Özkan MS. Ergenlerin Yaşadıkları Yer ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek ile Problem Çözme Becerileri. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi. 2020;3:18–32.
MLA
Dursun, Asiye, and Murat Sinan Özkan. “Ergenlerin Yaşadıkları Yer Ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek Ile Problem Çözme Becerileri”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, vol. 3, no. 6, July 2020, pp. 18-32, https://izlik.org/JA45PK76GB.
Vancouver
1.Asiye Dursun, Murat Sinan Özkan. Ergenlerin Yaşadıkları Yer ve Cinsiyet Açısından Sosyal Destek ile Problem Çözme Becerileri. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi [Internet]. 2020 Jul. 1;3(6):18-32. Available from: https://izlik.org/JA45PK76GB