Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve
Uygulama alanında 2017 ve 2018 yılında Tesadüf Blokları Deneme desenine göre
yürütülmüştür. Materyal olarak hindiba ile yonca, ak üçgül, çayır üçgülü, gazal
boynuzu, çok yıllık çim ve domuz ayrığı bitkilerinin yalın, ikili (Hindiba +
diğer yem bitkileri) ve üçlü (Hindiba+baklagil+buğdaygil) karışımları kullanılmıştır. Çalışma
hindibanın otlatma olgunluğu dönemine ulaştığında hasat edilmiştir. Biçimlerin
ortalaması olarak hindibanın bitki boyu 19 – 56 cm arasında değişmiştir. İki
yılda elde edilen toplam yaş ot verimleri 2564-20831 kg/da arasında, toplam
kuru ot verimi 772-4298 kg/da arasında değişmiştir. Otlatma olgunluğu
döneminde, kuru otun ortalama ham protein oranı sırasıyla, % 11.85-26.80, NDF
oranı % 27.45-63.01, ADF oranı % 15.45-34.22, NYD değeri 92-256 olarak
belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde, benzer ekolojilerde
hindiba yapay mera tesisinde değerlendirilecekse çayır üçgülü+domuz
ayrığı+hindiba karışımı önerilebilir.
Bu makale Mehmet CAN’ın Doktora tezinin bir bölümüdür. 2019 yılında OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından kabul edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2019 |
Submission Date | September 17, 2019 |
Acceptance Date | October 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |