Bu çalışmada; Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişen ve güçlü antioksidan içeriğine sahip Diospyros kaki L.’nin azot (N), fosfor (P), karbon (C) düzeyleri ile besin içerikleri, N ve P rezorbsiyonu incelenmiştir. Çalışma Trabzon il sınırları içerisinde yer alan Diospyros kaki’nin yayılış gösterdiği dört farklı lokalitede gerçekleştirilmiştir. Belirlenen lokalitelerden Mayıs-Aralık ayları boyunca her ay yaprak örneği toplanmıştır. Her bir lokaliteden 20 cm derinlikten toprak örnekleri alınarak N, P ve C analizleri yapılmıştır. N (%) ve N (g dm-2) değerleri lokaliteler arasında, N (%), P (%), C (%), N (g dm-2) ve P (g dm-2) değerleri ise aylar arasında P < 0.01 seviyesinde önemli farklılıklar göstermiştir. N ve P rezorbsiyon kullanım verimliliği değerleri sadece 796 m’deki lokalitede belirtilen sınırların altındadır. N ve P rezorbsiyon kullanım yeterlilik değerlerinin ise lokaliteler arasında önemli oranda farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
In the present study, nitrogen (N), phosphorus (P), carbon (C) levels and nutrient contents, N and P resorption were investigated in Diospyros kaki L., whose leaves has a strong antioxidant property and is cultivated in the Eastern Black Sea Region. The research was carried out at four different locations where Diospyros kaki was grown within the provincial borders of Trabzon. Leaf samples were taken from these selected locations monthly from May to December. Soil samples were taken from a depth of 0-20 cm from each locality. Soil N, P and C analysis were also determined. There were important differences in N (%) concentration and N (g dm-2) content values in terms of localities. N, P and C (%) concentration values significantly varied among months. Similarly, there were notable differences in N and P (g dm-2) values depending on months. Nitrogen and phosphorus resorption efficiency (RE) values were below stated boundaries at only 796 m. Nitrogen and phosphorus resorption proficiency (RP) values significantly varied between localities.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering, Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | September 14, 2021 |
Acceptance Date | February 18, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 1 |