Rheumatoid arthritis is a disease that causes to systemic, autoimmune, chronic, polyarthritis and permanent deformities. Age, sex, body mass index, cigarette, alcohol, coffee, vegetables, fruits, fish, cereals and diet regimens bring significant changes in disease activity. In this article, dietary studies that reduce and increase disease activity in patients with rheumatoid arthritis are compiled. Aim of the study is to guide physicians to achieve remission in rheumatoid arthritis with personalized anti-inflammatory diet programs in addition to existing drug treatments.
Romatoid artrit
sistemik, otoimmun, kronik, poliartritte seyreden kalıcı deformitelere yol açan
bir hastalıktır. Yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi sigara, alkol, kahve,
sebzeler, meyveler, balık tüketimi, tahıllar ve diyet rejimleri hastalık
aktivitesinde önemli değişimlere yol açarlar. Bu yazıda romatoid artrit
hastalarında hastalık aktivitesini azaltan ve arttıran diyetsel çalışmalar
derlenmiştir. Amacımız mevcut ilaç tedavilerinin yanında kişiye özgü
hazırlanmış anti-inflamatuar diyet programlarıyla romatoid artrit hastalarınn
remisyona ulaşmasında hekimlere yol
göstermektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2020 |
Acceptance Date | April 20, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 4 Issue: 1 |
Journal of Biotechnology and Strategic Health Research