Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği)

Volume: 3 Number: 2 September 8, 2014
  • Yaprak Pamuk
  • Hülya Hamurcu
  • Burcu Armağan
EN TR

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği)

Abstract

Kaygılar insanlar için önemli olan duygu durumları arasında sayılabilir. Üniversitede eğitim gören ve kendini gerçekleştirmek, geliştirmek isteyen öğretmen adaylarının çok değişik kaygılara sahip olabileceği bilinen bir gerçektir. Bu nedenlerle araştırmada Sınıf öğretmeni adaylarının durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin belirlenmesi öngörülmüştür. Çalışmada, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmacıların çalışmakta olduğu Üniversite çalışma evreni olarak belirlenmiş ve 4. Sınıf öğrencileri (234 kişi) örneklemi oluşturmuştur. Araştırmada öğrencilere Öner ve Le Compte ( 1983) tarafından uyarlanmış olan Durumluk ve Sürekli Kaygı ölçekleri uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre; öğretmen adaylarının durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri medeni durumları ve akademik başarıları açısından anlamlı olarak farklılaşmamıştır. İkinci öğretimde eğitim görmekte olanların durumluk kaygı düzeyleri gündüz eğitim görenlere göre anlamlı derecede farklıdır. Ayrıca kadın öğretmen adaylarının sürekli kaygı düzeyleri de erkek adaylara göre anlamlı farklılıklar göstermiştir. Açık uçlu sorunun analizinde ise öğretmen adaylarının iş bulamama, atanamama, KPSS’de başarılı olamama ve aile-çevre beklentileri konusunda kaygı duydukları ortaya konulmuştur.

Keywords

References

  1. Başaran, H., M.; Taşğın, Ö; Sanioğlu, A. ve Taşkın, A.K.. (2009). Sporcularda Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. (21), 533-542.
  2. Baştürk, R. (2007). Kamu Personeli Seçme Sınavına Hazırlanan Öğretmen Adaylarının Sınav Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 17 (2), 163-176.
  3. Bilgin, N.(2000). İçerik Analizi. İzmir: Ege Üniversitesi Yayını.
  4. Çakmak, Ö., ve Hevedanlı, M. (2004). Biyoloji Öğretmen Adaylarının Kaygılarını Etkileyen Etmenler. 6- 9 Temmuz 2004, XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı’na sunulan bildiri, İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya.
  5. Erözkan, A. (2004). Üniversite Öğrencilerinin Sınav Kaygısı Ve Başaçıkma Davranışları, Muğla Üniversitesi, SBE Dergisi, ( 12), 13-34.
  6. Gül Akmaz, M. ve Ceyhan, N. (2009). Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencilerinin Durumluk – Sürekli Kaygı Düzeyleri ve Kaygı Nedenleri (Tokat Örneği), Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (1 ), 131-147.
  7. Karasar, N. (1991). Bilimsel Araştırma Yöntemi, ( 4. Basım), Ankara: Sanem Matbaacılık.
  8. Kartopu, S. 2012. Lise Öğrenci ve Öğretmenlerinin Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Kahramanmaraş Örneği). İlahiyat Fakültesi Dergisi, 147- 170.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Yaprak Pamuk This is me

Hülya Hamurcu This is me

Burcu Armağan This is me

Publication Date

September 8, 2014

Submission Date

September 8, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 3 Number: 2

APA
Pamuk, Y., Hamurcu, H., & Armağan, B. (2014). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği). Bartın University Journal of Faculty of Education, 3(2), 293-316. https://izlik.org/JA55NX68PT
AMA
1.Pamuk Y, Hamurcu H, Armağan B. Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği). BUEFAD. 2014;3(2):293-316. https://izlik.org/JA55NX68PT
Chicago
Pamuk, Yaprak, Hülya Hamurcu, and Burcu Armağan. 2014. “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk Ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği)”. Bartın University Journal of Faculty of Education 3 (2): 293-316. https://izlik.org/JA55NX68PT.
EndNote
Pamuk Y, Hamurcu H, Armağan B (December 1, 2014) Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği). Bartın University Journal of Faculty of Education 3 2 293–316.
IEEE
[1]Y. Pamuk, H. Hamurcu, and B. Armağan, “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği)”, BUEFAD, vol. 3, no. 2, pp. 293–316, Dec. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55NX68PT
ISNAD
Pamuk, Yaprak - Hamurcu, Hülya - Armağan, Burcu. “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk Ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği)”. Bartın University Journal of Faculty of Education 3/2 (December 1, 2014): 293-316. https://izlik.org/JA55NX68PT.
JAMA
1.Pamuk Y, Hamurcu H, Armağan B. Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği). BUEFAD. 2014;3:293–316.
MLA
Pamuk, Yaprak, et al. “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk Ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği)”. Bartın University Journal of Faculty of Education, vol. 3, no. 2, Dec. 2014, pp. 293-16, https://izlik.org/JA55NX68PT.
Vancouver
1.Yaprak Pamuk, Hülya Hamurcu, Burcu Armağan. Sınıf Öğretmeni Adaylarının Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (İzmir-Buca Örneği). BUEFAD [Internet]. 2014 Dec. 1;3(2):293-316. Available from: https://izlik.org/JA55NX68PT

All the articles published in the journal are open access and distributed under the conditions of CommonsAttribution-NonCommercial 4.0 International License 

88x31.png


Bartın University Journal of Faculty of Education