Research Article
BibTex RIS Cite

Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’ un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı ve Hücre Yoğunluğu

Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 117 - 121, 31.12.2020

Abstract

Evsel sıvı atıklardan biri olan kızartma yağları yaşadığımız çevrede bilinçsiz bir şekilde kullanılmasından dolayı büyük bir çevresel probleme neden olmaktadır. Bununla birlikte bu atıkların alternatif kullanım alanları da bulunmaktadır. Özellikle biyoteknoloji, mikrobiyoloji, biyokimya, ve daha pek çok alanda tercih edilmektedir. Biyofilm; koloni oluşturan bakterilerin topluluğu anlamına gelmektedir. Bu çalışmada farklı bakteri türleri (E. coli, S. aureus) kullanılarak atık kızartma yağ ortamında, farklı havalandırma koşullarında (0, 100, 200 rpm) ve 37 oC’ de biyofilm oluşumu, bakteri hücre sayımı [log10 (cfu/ml-1)] ve hücre yoğunluğu (OD600) incelenmiştir. Evsel atık yağ ortamında en yüksek biyofilm oluşumu 100 rpm’ de E. coli; 0,737 bulunmuştur. Bakteri hücre sayımında en yüksek hücre farkı 100 rpm’ de E. coli; 2,23×108 bulunmuştur. Bununla birlikte atık yağ ortamında en yüksek hücre yoğunluk farkı 200 rpm’ de S. aureus; 0,183 bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarına göre evsel atık kızartma yağının bazı bakteriler için uygun bir besi ortamı olabileceği, biyofilm oluşumunu ve hücre yoğunluğunu da etkileyebileceği düşünülmektedir.

References

  • Referans 1: Kahraman H., Karaderi C.C. (2018). Biofilm Effect and Growth of Waste Frying Oil (WFO) on Bacteria. International Journal of Biochemistry & Physiology, 3(4), 1-7. Referans 2: Sahasrabudhea S.N., Statonb J.A., Farkasa B.E. (2019). Effect of frying oil degradation on surface tension and wettability. LWT-Food Science and Technology, 99, 519-524.
Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 117 - 121, 31.12.2020

Abstract

References

  • Referans 1: Kahraman H., Karaderi C.C. (2018). Biofilm Effect and Growth of Waste Frying Oil (WFO) on Bacteria. International Journal of Biochemistry & Physiology, 3(4), 1-7. Referans 2: Sahasrabudhea S.N., Statonb J.A., Farkasa B.E. (2019). Effect of frying oil degradation on surface tension and wettability. LWT-Food Science and Technology, 99, 519-524.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Cennet Canan Karaderi 0000-0002-4841-4435

Hüseyin Kahraman 0000-0001-6235-5497

Publication Date December 31, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Karaderi, C. C., & Kahraman, H. (2020). Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’ un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı ve Hücre Yoğunluğu. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 3(2), 117-121.
AMA Karaderi CC, Kahraman H. Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’ un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı ve Hücre Yoğunluğu. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. December 2020;3(2):117-121.
Chicago Karaderi, Cennet Canan, and Hüseyin Kahraman. “Escherichia Coli Ve Staphylococcus aureus’ Un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı Ve Hücre Yoğunluğu”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 3, no. 2 (December 2020): 117-21.
EndNote Karaderi CC, Kahraman H (December 1, 2020) Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’ un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı ve Hücre Yoğunluğu. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 3 2 117–121.
IEEE C. C. Karaderi and H. Kahraman, “Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’ un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı ve Hücre Yoğunluğu”, Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 117–121, 2020.
ISNAD Karaderi, Cennet Canan - Kahraman, Hüseyin. “Escherichia Coli Ve Staphylococcus aureus’ Un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı Ve Hücre Yoğunluğu”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 3/2 (December 2020), 117-121.
JAMA Karaderi CC, Kahraman H. Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’ un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı ve Hücre Yoğunluğu. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020;3:117–121.
MLA Karaderi, Cennet Canan and Hüseyin Kahraman. “Escherichia Coli Ve Staphylococcus aureus’ Un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı Ve Hücre Yoğunluğu”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 2, 2020, pp. 117-21.
Vancouver Karaderi CC, Kahraman H. Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’ un Evsel Atık Kızartma Yağ Ortamında Biyofilm Oluşumu, Bakteri Hücre Sayımı ve Hücre Yoğunluğu. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020;3(2):117-21.

Indexing